Facebook    Twitter

La Unió Europea reconeix els efectes saludables de l’oli d’oliva

Després d’un llarg procés que ha durat més de cinc anys, la Unió Europea ha tret endavant la llista de ‘declaracions autoritzades de propietats saludables dels aliments’ diferents de les relacionades a la reducció de risc de malaltia i al desenvolupament de la salut dels nens.

Aquesta llista permet que les comunicacions comercials puguin fer esment a les propietats d’aquests aliments. I el més important, que aquesta informació arribi al consumidor.
Algunes de les al·legacions que ha aprovat la Unió Europea i que podran utilitzar els olis d’oliva que compleixin els requisits que estableix el Reglament, són les següents:

Els polifenols de l’oli d’oliva contribueixen a la protecció dels lípids de la sang enfront del dany oxidatiu

Els efectes beneficiosos s’aconsegueixen a partir d’una dosi diària de 20 grams. No obstant això, el Reglament estableix que només els olis d’oliva que continguin un mínim de 5 mil·ligrams per 20 grams poden fer ús d’aquesta al·legació. Valgui com a exemple l’oli d’oliva verge extret de la varietat més estesa al món, la picual, que conté més de 9 mil·ligrams per cada 20gr.

La vitamina I contribueix a la protecció de les cèl·lules enfront del dany oxidatiu

Els olis d’oliva són una font de vitamina I. Si tornem a prendre l’exemple de l’oli d’oliva verge extret de la varietat picual, est conté uns 30 mg. per cada 100 ml, per sobre de la ‘Quantitat Diària Recomanada’ (CDR) d’aquesta vitamina, que està establerta en 10 mil·ligrams per 100 mil·lilitres.

La substitució de greixos saturats per greixos insaturats en la dieta contribueix a mantenir nivells de normals de colesterol sanguini. L’àcid oleic és un greix insaturat

Els olis d’oliva tenen, com a component fonamental, l’àcid oleic (entre el 55% i el 83% de la seva composició d’àcids grassos), per la qual cosa es converteixen en una font importantíssima d’aquest compost.

Aquest reglament s’aplicarà a partir del 14 de desembre de 2012. En aquest sentit, segueix obert el procés per a l’aprovació de les al·legacions de reducció del risc de malaltia, així com les referides al desenvolupament de la salut dels nens.

Font: diariodegastronomia.com