Facebook    Twitter

La producció d’oli d’oliva al gener va ser de 518.200 t., La producció d’oli al gener, la més alta de les últimes campanyes

Aquest mes de gener es van produir 518.200 t segons el butlletí del MAPAMA

MERCACEI, 23/02/2017

El Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) ha publicat el butlletí de mercat d’oli d’oliva, amb dades a 31 de gener, en què es constata que la producció en aquest primer mes de l’any ha estat de 518.200 tones, la més alta registrada en aquest mes de les últimes campanyes.

Segons el Mapama, l’alta producció del mes de gener és una mostra del retard que s’ha produït en la collita durant aquest any, a causa de les condicions climàtiques que van caracteritzar la primavera i l’estiu de 2016.

En aquesta conjuntura, el Ministeri ha considerat que la comercialització està presentant un bon comportament, especialment al canal exterior, amb unes exportacions acumulades a 31 de gener que superen en més d’un 30% a les de la campanya passada, i en un 14 % a la mitjana de les últimes quatre. Segons la seva opinió, aquest increment es deu a una demanda creixent que ha estat afavorida per la important disminució de les collites en altres països productors.

Així mateix, el Mapama ha subratllat que en aquest context mundial de reducció d’oferta i un consum estable, els preus en origen estan sent remunerats, si bé a Espanya se situen per sota d’altres mercats del nostre entorn, estant lluny dels nivells d’agost de 2015, quan es van assolir màxims històrics com a conseqüència d’una baixa oferta.

Mercat de l’oli d’oliva

En concret, la producció d’oli d’oliva en el que va de campanya ha ascendit a 1.072.700 tones, un 14% menys que en la temporada anterior i un 12% inferior a la mitjana de les quatre últimes. L’oliva molturada ha estat 5.523.471 tones, amb un rendiment mitjà de 19,4%, 0,86 punts per sota del registrat en l’anterior campanya per les mateixes dates.

Les importacions, amb dades provisionals per al mes de gener, s’estimen en 43.400 tones; mentre que les exportacions s’estimen en 309.500 tones, amb un augment del 31% respecte a la campanya anterior i del 14% en relació a la mitjana de les quatre últimes campanyes. La mitjana mensual de sortides en aquest període ha estat de 77.380 tones.

El mercat interior aparent ha assolit la xifra de 178.800 tones, quantitat pràcticament igual a la de la campanya precedent i un 1% menys respecte a la mitjana de les quatre anteriors. La mitjana mensual de sortides en aquest quadrimestre ha estat de 44.700 tones.

La comercialització total, que inclou el mercat interior aparent més les exportacions, ha arribat fins 488.300 tones, fet que suposa un increment del 18% respecte a la campanya anterior i del 8% respecte a la mitjana de les quatre últimes. La mitjana mensual de sortides d’aquest període ha estat de 122.080 tones.

El volum total d’existències és de 958.800 tones, pràcticament igual a la mitjana de les quatre campanyes anteriors. A les almàsseres s’emmagatzemen 785.500 tones, fet que suposa una pujada del 2,5% respecte a la mitjana de les quatre campanyes precedents; a la Fundació Patrimoni Comunal Oliverer (FPCO) es troben 17.300 tones; mentre que en les envasadores, refineries i operadors se situen els altres 156.000 tones.