Facebook    Twitter

Desconeixement sobre la norma d’envasat de l’oli al sector de l’hostaleria

El 86,2% dels consumidors no coneix la norma de presentació dels olis d’oliva al canal Horeca.

MERCACEI – 20/01/2017

El 86,2% dels consumidors no coneix el contingut de la norma sobre presentació dels olis d’oliva en sales d’hostaleria, que obliga als establiments d’hostaleria a presentar als seus clients aquests olis en envasos degudament etiquetats i envasat amb taps que n’impossibilitin la reomplerta, o bé en format monodosis, amb un tancament que perdi la seva integritat després del primer ús.

Així es desprèn d’un estudi quantitatiu que La Interprofessional del Aceite de Oliva va encarregar a l’empresa  Madison sobre la implantació i coneixement de la mesura tant per consumidors com per professionals de la restauració.

Al llarg de les més de 3.400 entrevistes realitzades durant l’estiu de 2016 en l’àmbit nacional, aquest estudi ofereix una instantània dels comportaments i apreciació que tenen consumidors i professionals de la restauració sobre la norma.

En concret, el 13,8% dels consumidors coneix el contingut de la norma parcialment; mentre que en el cas dels professionals de l’hostaleria consultats el 55,2% respon que no coneix l’existència de la norma i el 44,8% només parcialment.

Entre els hostalers s’observa una major coneixement del contingut de la norma a La Rioja (el 88,1% coneixen parcialment el seu contingut), Aragó (71,4%) i Madrid (70,3%); mentre que en el cas dels consumidors el major percentatge es registra a Extremadura (el 26,4% coneix parcialment el seu contingut), Cantàbria (24,4%) i Castella i Lleó (23,3%).

Així mateix, el 55,3% dels consumidors assenyalen que els han servit l’oli d’oliva en un envàs ajustat a la norma en totes les últimes menjars realitzades en un establiment del sector de l’hostaleria i la restauració; mentre que el 80,3% dels hostalers mostra a l’enquestador l’envàs en el qual posa l’oli d’oliva a disposició dels clients i es tracta d’un envàs que s’ajusta a la norma.

L’estudi també destaca que per l’experiència dels consumidors, la norma es compleix amb més freqüència en els esmorzars (63,6%), que és el moment de consum en què més monodosi s’utilitzen; enfront de sopar (59,9%), el menjar (58,1%) i el dinar (56,7%).

Per la seva banda, la majoria dels hostalers enquestats utilitzen envasos que s’adeqüen a la norma, sent les ampolles amb tap que impossibilita tornar-les a omplir el format més habitual; mentre que les monodosis s’utilitzen sobretot en esmorzars.

Al seu torn, la majoria dels hostalers també declara que posa a disposició dels clients oli d’oliva verge extra, en concret, el 78,5%, dels quals el 77,5% compra sempre la mateixa marca.

Opinió sobre la norma

Segons l’estudi, tots dos col·lectius donen suport a l’aplicació de la norma, no obstant això són els consumidors els que es declaren més d’acord amb ella. En aquest sentit, els consumidors la valoren amb un 7,34 sobre 10, si bé els hostalers atorguen una puntuació de 5,93 a la mitjana.

Pel que fa als beneficis que la norma té sobre el sector hostaler, els enquestats es mostren d’acord amb que genera més seguretat alimentària i aporta més garanties sobre la qualitat i procedència de l’oli d’oliva. Per contra, entre els aspectes negatius que genera, consideren que incrementa els costos mediambientals.