Facebook    Twitter

Actualitat del mercat

L’abús del poder de compra al mercat del gran consum es practica de forma habitual en contra dels proveïdors i tard o d’hora acabarà perjudicant als consumidors. Aquest és el resum de l’estudi presentat per Consumers International referit a l’anàlisi de les conseqüències econòmiques i socials que per al consumidor té el “excessiu poder dels distribuïdors”

L’estudi ha estat presentat per Robert Young, director de Europe Economics, qui ha assenyalat que el poder de compra permet que els supermercats controlin als seus proveïdors fins a tal punt que això no seria possible si existís un “equilibri raonable en la capacitat negociadora entre ells”. Aquest desequilibri es mostra amb “especial agudesa” en els productes agrícoles, on la fragmentació del segment que ofereix “enforteix” la capacitat negociadora dels supermercats.

Per a Young, el principal efecte que aquest abús de poder produeix en els proveïdors és el de la “por”. “Crea un clima d’incertesa davant els supermercats que els proveïdors tenen por de presentar queixes contra les cadenes”, remarca el director de Europe Economics. Robert Young assenyala en aquest escenari d’incertesa a les pimes agrícoles com les víctimes més “vulnerables”, ja que a causa d’aquests abusos han de fer front a quotes i pagaments addicionals que aconsegueixen fins al 70% dels seus ingressos.

En el que als preus es refereix, l’informe assenyala que “encara que els supermercats ofereixen als seus proveïdors volums de venda, els preus de compra, insosteniblement baixos, són una queixa constant”. En qualsevol cas, els baixos preus de compra no es reflecteixen sempre en els preus de venda minorista: “un gran marge queda en mans dels distribuïdors i minoristes”, sentència.

Sobre la irrupció de la Marca de la Distribució (MDD) al mercat, el limitat espai en els supermercats implica que els productes de Marca del Fabricador (MDF) són reemplaçats cada vegada més per les marques pròpies. “La MDD no representa sempre una altra alternativa perquè els consumidors triïn”, ha afirmat Young, qui afegeix que “arribarà un moment en el qual el client només tingui dues opcions per triar”.

A més, l’estudi posa de manifest que el “agressiu” desenvolupament de les marques pròpies “desalenta” als proveïdors de productes de MDF pel que fa a la innovació, la qual cosa redunda en més perjudici per als consumidors.

Com solucionar aquests abusos de poder? Segons Robert Young, “s’ha estudiat molt el problema, però s’ha actuat poc”. Per al director de Europe Economics, cal centrar tot l’interès en el consumidor, s’han d’identificar els abusos i neutralitzar-los, si bé, “no tots ells es poden solucionar amb la legislació vigent a causa del clima de por que sofreixen els proveïdors”.

Juan Antonio Seijo, director tècnic de Esade Brand Institute ha anunciat que Esade està desenvolupant un estudi sobre el futur de la MDD i ha avançat que, d’aquí als propers cinc anys, la MDD augmentarà 10 punts la seva quota en valor. “Estem parlant d’un sector malalt, que maneja dinàmiques no sostenibles en el mig termini”, ha alertat Seijo, qui ha afegit que “el que acabarà pagant els plats trencats serà el consumidor”. A més, manifesta que el diferencial mitjà de preu entre la MDD i la MDF, que actualment és del 40%, “està distorsionat en la mesura en què el proveïdor ha de pagar uns sobrecosts”.