Facebook    Twitter

Brussel·les aplicarà més rigor contra el frau en l’oli d’oliva

La Comissió Europea treballa en una sèrie de mesures per evitar fraus en el sector de l’oli d’oliva, que inclou controls de qualitat més estrictes i un etiquetatge més clar a partir de l’1 de gener de 2014, segons han informat fonts comunitàries.

L’Executiu comunitari va exposar en una reunió a 27 aquestes mesures com a part del pla d’acció per recolzar al sector i al no aconseguir una majoria ni a favor ni en contra dels països, Brussel·les pot continuar avançant amb aquestes mesures.

El primer dels objectius és combatre el frau i, per a això, el comissari d’Agricultura, Dacian Ciolos, advoca per controls més estrictes sobre la qualitat del producte i per reforçar també el sistema de sancions. A més, vol que els Estats membres tinguin l’obligació de “comunicar (a Brussel·les) el resultat d’un mínim de controls”, d’acord a una fórmula “estandarditzada”.

Al no trobar obstacle entre els Estats membres, la proposta se sotmetrà al Col·legi de Comissaris perquè sigui adoptada per procediment escrit i haurà de ser notificada després a l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que tindrà un termini de 60 dies per presentar objeccions.

La consulta a l’OMC és un pas obligat pel qual els països de la Unió Europea no han pogut votar encara formalment la proposta, la qual cosa retardarà el procés uns mesos i les mesures no entrarien en vigor fins a l’1 de gener de 2014, han explicat a Europa Press fonts comunitàries.

També serà notificada a l’OMC una altra proposta de reglament per millorar la informació de l’etiquetatge, perquè inclogui de manera més visible la denominació del producte i el seu origen, amb l’objectiu de “protegir” al consumidor.

Aquesta norma, que entraria igualment en vigor en 2014, planteja una disposició especial per al sector *hostelero perquè l’oli d’oliva que present als seus clients estigui embotellat amb un sistema de protecció que impedeixi que l’envàs pugui ser reutilitzat amb un altre oli diferent a l’etiquetatge.

Brussel·les considera que la imatge de marca de l’oli d’oliva europeu és un valor afegit que cal protegir i adverteix que aquesta imatge està molt lligada al “respecte de la qualitat” del producte. La UE és el primer productor, consumidor i exportador d’oli d’oliva del món.
Font:europapress.es