Facebook    Twitter

El Govern ultima un acord entre oleicultors i distribució similar al làctic

El Govern ha emplaçat als operadors de l’oli d’oliva, productors, industrials i gran distribució, a rubricar un conveni de col·laboració similar a l’aconseguit en el làctic que permeti vertebrar la cadena i col·laborar en aspectes com la qualitat i la informació al consumidor. L’anàlisi d’aquest projecte ha centrat part de la reunió que ha presidit el ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient, Miguel Arias Cañete, amb representants del sector. En concret, han participat en la trobada Cooperatives Agro-alimentàries; la Federació Espanyola de Fabricants Industrials d’Oli d’Oliva (Infaoliva); l’Associació Nacional d’Industrials Envasadoras i Refinadores d’Olis Comestibles (Anierac); i l’Associació Espanyola d’Indústria i Comerç Exportador d’Oli d’Oliva (Asoliva).

En declaracions a Efeagro, el director general de la Indústria Alimentària, Fernando Burgaz, ha aclarit que fa uns mesos que el Ministeri està treballant amb la Interprofessional de l’oli d’oliva que reuneix a agricultors, cooperatives, almassares, industrials envasadores i exportadors i amb la distribució comercial per establir aquest “nou marc de cooperació”.

Un conveni que persegueix, segons Burgaz, “avançar en el control de la qualitat i en la millora de les actuacions de promoció i informació al consumidor”. En el làctic, el Govern ha aconseguit rubricar, fa solament unes setmanes, un conveni amb gran distribució, productors i indústria; els ramaders esperen d’ell que acabi amb la “banalització” de la llet com a producte reclamo i amb el seu escàs valor comercial.
Ara, el conveni podria replicar-se en l’oli d’oliva; “tenim alguns textos i estem pendents que ambdues parts donin la seva conformitat o les seves observacions per aconseguir un document final consensuat”, ha remarcat Burgaz.

“Està en mans de la distribució i la Interprofessional” pronunciar-se, ha afirmat Burgaz, qui va preferir no avançar dates concretes sobre quan podria culminar-se i signar-se. Un altre dels punts de l’ordre del dia de la reunió ha estat analitzar l’estat del projecte espanyol per buscar mètodes físic-químics que complementin al panell de tast o panell test actual, i que provoca queixes entre les empreses oleícoles i productores per la seva variabilitat, en funció de l’expert que analitza el producte.

En aquest punt, Burgaz ha indicat que diversos laboratoris estan treballant actualment amb l’objectiu de buscar un mètode que permeti “objectivar” la categorització de la qualitat d’un oli, utilitzant mètodes instrumentals.

S’ha mostrat optimista, perquè “els primers resultats són positius”, encara que ha precisat que encara és aviat per donar per culminat aquest complicat procés per a la categorització de l’oli (que hauria de ser capaç de determinar sense reserves, per exemple, si un oli d’oliva verge extra realment ho és sense dubtes).

Per la seva banda, el màxim responsable d’oli de Cooperatives Agro-alimentàries, Rafael Sánchez de Porta, i el secretari general de la patronal de almassares industrials Infaoliva, Enrique Delgado, han explicat a Efeagro que han defensat davant el ministre que es potenciï al Consell Oleícola Internacional (COI) i es millori el seu pressupost i el paper que juga Espanya en ell.

En la seva opinió, Espanya no té el suficient pes que li correspon en la institució, malgrat ser el primer productor i comercialitzador del món, i el COI necessita més fons per ser efectiu en el seu paper de solucionar els conflictes internacionals, com els creats a EUA o Austràlia, que utilitzen mètodes d’anàlisis de l’oli no oficials.

Respecte a les seves reivindicacions davant la Unió Europea (UE), el sector espanyol demana que Brussel·les autoritzi realitzar campanyes de promoció com a país d’origen Espanya, que potenciï actuacions divulgatives en col·legis i que permeti que els envasadors puguin indicar en l’etiquetatge -com a EUA- que l’oli d’oliva és cardiosaludable o, com menys, “beneficiós per a la salut”.

També han demanat al ministre que s’instauri una nova “acreditació de qualitat” en origen; és a dir, un document que acompanyi a les factures de venda de l’oli dels industrials cap als punts de venda en el qual quedi certificat per un laboratori oficial la qualitat del producte en origen, amb els seus paràmetres organoleptics i químics.
Font:AGROINFORMACION