Facebook    Twitter

Cecasa comprarà oli després de 13 anys de plets en el jutjat

La Companyia Espanyola per a la Comercialització d’Olis (Cecasa) per fi serà una empresa. Després de 13 anys de plets en els tribunals —en els quals va aconseguir el vistiplau del Tribunal Suprem—, començarà a realitzar operacions de compra i venda. L’oferta dels productors es concentra.

El 16 de juny de 2000, representants de almassares i cooperatives —en qualitat d’accionistes— van autoritzar a Cecasa perquè comprés al voltant de 100.000 tones d’oli d’oliva. Pretenien retirar-les del mercat —amb un emmagatzematge— perquè el producte que quedés en els cellers pugés de preu. Llavors, el quilo d’oli llampant es pagava a 275 pessetes, mentre que l’extra es venia a 311 en origen. En canvi, Competència va enfonsar el pla de Cecasa. De seguida es va tirar damunt d’aquesta companyia i la va desautoritzar per operar al mercat perquè entenia que era un cartell de productors per elevar la cotització del oli d’oliva.

Gairebé cap de les operacions que es van autoritzar aquell 16 de juny de 2000 es va fer i les que van sortir cap a endavant es van haver d’avortar. A partir d’aquí, Cecasa solament va sonar en els tribunals. Sentència després de sentència fins a arribar al Tribunal Suprem, que va autoritzar a la companyia a operar al mercat, la qual cosa va constituir un revés a Competència i 10 anys perduts. Fins a arribar al dia d’ahir va haver-hi 3 anys marcats més per la intenció que per la voluntat real de reactivar Cecasa. No obstant això, ahir es va fer un pas de gegant. Els accionistes van triar el consell d’administració —ho presideix Antonio Luque, director general de Hojiblanca— i van autoritzar a la companyia a comprar. De fet, segons ha pogut saber Diari JAEN, en la reunió es va preguntar què quantitat d’oli es comprarà amb Cecasa. Van tornar a sonar les 100.000 tones, encara que la xifra final es decidirà en una altra reunió —prevista per l’11 de juliol—. Molts pensen que una compra tan elevada per part de Cecasa —adquirir per després treure-ho al mercat— no podria ser bona per al balanç final de campanya. Existeixen veus que consideren que és millor deixar-ho en un 30 o 50%, encara que això es veurà més endavant. Es fa quan l’extra es paga a 2,64 euros i el llampant a 2,34 o, si es vol tirar la compta amb la divisa de 2000, 439 i 389 pessetes, respectivament.

El president de Cecasa, Antonio Luque, es limita a indicar que la reunió d’ahir va servir per engegar l’empresa, que s’usarà per comprar i vendre partides d’oli. “Encara no hem decidit quantitat alguna, encara que sí volem realitzar operacions abans de mitjan juliol”, diu Antonio Luque. Manifesta que serà una manera de concentrar l’oferta dels productors i pensa que la companyia té futur, malgrat que es mostra caut fins que comenci a operar. Així mateix, recorda la prohibició que va pesar sobre la societat, que va ser anul·lada pel Tribunal Suprem —en 2010— després d’una intensa batalla legal que va durar gairebé una dècada. La campanya oleícola arriba a la seva recta final ajustada. La Comissió Europea estima un enllaç d’unes 200.000 tones a Espanya. Per aquest motiu qualsevol moviment pot ser determinant.

Font: Diariojaen.es