Facebook    Twitter

LLEI CADENA ALIMENTARIA

Per Arias Cañete, la llei de la cadena alimentària és la “més avançada” de tota la UE
Assegura que s’ha “arribat al màxim”, encara que “com tota obra humana serà millorable”

El ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, ha assegurat que és la primera vegada en democràcia que un Govern intervé en la cadena alimentària, després de l’aprovació de la Llei per millorar el seu funcionament, un dels compromisos per a aquesta legislatura . Durant la seva intervenció al Senat-tot i que la sessió plenària era corresponent al Congrés que es troba en obres-Arias Cañete ha valorat que l’Executiu central per primera vegada reguli la cadena agroalimentària mitjançant una normativa que la Comissió Europea (CE) està “utilitzant com referència per a la futura legislació comunitària “i és” la més avançada “de la UE. El ministre ha dit que és un “primer pas” i, “com tota obra humana, serà millorable”.

   El Govern de Mariano Rajoy, al seu parer, ha arribat “al màxim” amb aquesta llei, dins del que la legislació europea li permet.

    Arias Cañete ha intervingut en el debat, tot i que en principi ha dit que no tenia pensat fer-ho, per contestar al grup parlamentari socialista, que ha qualificat de “dolenta” aquesta nova normativa perquè “defrauda totes les expectatives posades pels operadors de la cadena agroalimentària “.

Durant resposta a les crítiques del PSOE

    Ha recordat que l’anterior Govern del PSOE va presentar un projecte en què “van ser incapaços de plasmar totes les peticions” que els socialistes han fet ara. En aquest punt, ha establert una comparativa entre la llei del PSOE de 2011 i l’aprovada pel PP.

    Així, el ministre ha detallat que la normativa socialista no regulava ni recollia aspectes com l’obligatorietat dels contractes per escrit, la figura del mediador, les sancions administratives per incompliment de termini en els pagaments, les subhastes electròniques, la prohibició de les pràctiques comercials abusives o un codi de bones pràctiques comercials. En canvi, la nova normativa que ha vist la llum si els inclou, segons ha matisat.

    En aquesta comparativa, la norma del PSOE no concretava amb precisió el seu àmbit d’aplicació mentre que la del PP fixa com a àmbit genèric les relacions entre els operadors, les activitats de transport, el canal d’hostaleria i els consumidors, segons informació detallada pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient (Magrama).

S’afegeixen conceptes com la unitat del mercat i els drets del consumidor

    Aquest document assenyala que la nova llei del PP, no només manté els caps de l’anterior, sinó que afegeix “altres nous com garantir la unitat de mercat o els drets dels consumidors”.

    La nova llei aprovada introdueix com a novetat, respecte a l’anterior, segons informa el Magrama, un període de conservació de documents per a la realització dels controls pertinents.

    El quadre comparatiu recull que l’anterior Govern no va regular els laboratoris agroalimentaris ni la realització ni difusió d’estudis i anàlisis comparatives.

    Aquest text inclou que la norma del PSOE no recollia el control de la cadena mentre que la llei aprovada crea l’Agència d’Informació i Control Alimentaris, que assumeix les funcions de l’Agència per a l’Oli d’Oliva.

    En l’apartat de la millora de la vertebració de la cadena, la comparativa del Ministeri reflecteix que el projecte socialista no recollia res al respecte, i la del PP promou mesures per fomentar la integració i potenciar el desenvolupament de la cadena de valor.

Suport de la indústria a la llei

    Per la seva banda, la Federació d’Indústries d’Alimentació i Begudes (FIAB), ha assegurat que el nou marc legislatiu abasta els elements essencials per equilibrar les relacions comercials en la cadena alimentària, i posa les bases per establir un nou àmbit de creació de valor .

    El seu director general, Horaci González Alemany, ha destacat que “amb aquesta nova norma ens trobem davant un canvi estructural que haurà de beneficiar el conjunt de l’economia alimentària, inclòs el consumidor”.

     Segons la FIAB, un cop establert aquest model, s’obre una fase crucial de desenvolupament de la Llei per aconseguir el canvi necessari al llarg de la cadena alimentària.