Facebook    Twitter

PROHIBICIO SETRILLERES EMPLENABLES

El Govern reforma la comercialització de l’oli i prohibirà reomplir els setrills.
Cooperatives Agrolaimentarias i ASAJA aplaudeixen la mesura del ministre

El Govern reforma la comercialització de l’oli i prohibirà reomplir els setrills.

Tant Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya com l’organització agrària ASAJA han celebrat que el ministre d’Agricultura, Miguel Arias Cañete, estigui treballant per modificar el Reial Decret sobre mesures de comercialització en els sectors de l’oli d’oliva i de l’oli d’orujo d’oliva, de manera que es prohibeixin els setrills emplenables en bars i restaurants. El Ministeri ha considerat que es tracta de quelcom necessari per garantir l’autenticitat del contingut dels envasos i, per tant, per defensar els interessos dels productors i consumidors, així com la lleialtat en les transaccions comercials.

En un comunicat, Cooperatives assenyala que la mesura persegueix fonamentalment beneficiar el consumidor del canal HORECA, ja que “d’aquesta manera coneixerà perfectament el producte que està consumint, cosa que no passa en l’actualitat”.

Recorda que a la Unió Europea s’han fet passos decisius perquè el producte arribi al consumidor estigui degudament identificat. Concretament, en el sector de l’oli d’oliva ha normes d’etiquetatge molt exigents, recolzades per un sistema de traçabilitat molt estricte per als operadors del sector. Per això, Cooperatives Agroalimentàries considera que s’han d’adoptar mesures perquè en l’últim esglaó de la cadena no es tiri per terra tot aquest control de qualitat i informació per al consumidor.

Afegeix, així mateix, “que el cost de la implantació dels envasos irrellenables no és significatiu, comparat amb els beneficis derivats del seu ús. En contra del que erròniament alguns han entès, la mesura no exigeix ??la utilització dels anomenats envasos” monodosi “, sinó que obliga a que els professionals de l’hostaleria posin l’oli d’oliva a disposició dels seus clients en formats irrellenables i degudament etiquetats, uns envasos la grandària pot variar des del de 250 mil · lilitres fins a l’ampolla d’1 litre. El essència de la mesura és que, una vegada que el contingut s’ha esgotat, l’envàs no es podrà tornar a utilitzar amb un nou oli d’oliva “.

Tot això per evitar que la tradicional setrill continuï mantenint al consumidor desinformat sobre l’oli d’oliva que consumeix i afecti negativament la imatge del producte i la seva qualitat, ja que la pràctica corrent de emplenat, en la majoria dels casos sense rentat previ, altera les característiques organolèptiques del producte, generant mala aparença i olors desagradables.

En conseqüència, Cooperatives Agroalimentàries felicita el ministre per la futura implantació de la mesura a Espanya i l’insta a continuar treballant per a la seva aplicació a tot Europa, atès que els seus objectius es troben en total sintonia amb la política de qualitat i transparència que regeix a la Unió Europea.

Satisfacció d’ASAJA pel suport al sector

Per la seva banda, ASAJA Córdiba també ha sortit al pas de la notícia i ha indicat en una nota que considera que la iniciativa del Ministeri és tot un triomf per al sector. Després de conèixer la intenció del MAGRAMA de modificar el Reial Decret 1431/2003 de 21 de novembre pel qual s’estableixen determinades mesures de comercialització per tal d’incloure aquest precepte, l’organització agrària recorda que mesures com aquesta són un gran pas per garantir la qualitat de l’oli que se serveix en un sector tan important com és el canal HORECA (establiments d’hostaleria i restauració).

La modificació del Reial Decret, en el seu article 4, inclou un nou apartat que indica que “els establiments de l’hostaleria i la restauració es condicionaran en un envàs proveït d’un sistema d’obertura que perdi la seva integritat després de la primera utilització i d’un sistema de protecció que impedeixi la seva reutilització una vegada esgotat el contingut original indicat a l’etiqueta unida a l’envàs “. No en va, el Ministeri considera que “es tracta de quelcom necessari per garantir l’autenticitat del contingut dels envasos i, per tant, per defensar els interessos dels productors i consumidors, així com la lleialtat en les transaccions comercials”, assenyala ASAJA

La modificació està ara en procés d’al · legacions i s’aprovarà en pocs dies. ASAJ indica que és la millor manera possible de fer front a Brussel · les, que actualment té aturada una iniciativa semblant que no va aprovar en l’últim moment per les pressions d’alguns països no productors d’oli d’oliva i que desconeixen totalment aquest sector.AGROINFORMACION