Facebook    Twitter

Els EUA obren un front contra la importació de l’oli d’oliva per potenciar la venda del seu

25 setembre 2013
Els EUA obren un front contra la importació de l’oli d’oliva per potenciar la venda del seu

Surt a la llum un informe amb possibles ” fraus ” que no accepta el Consell Oleícola

Un nou informe , aquesta vegada de la Comissió de Comerç Internacional dels EUA , suggereix que les normes vigents per als olis d’oliva verges extra són àmpliament incomplertes , el que permet que una àmplia gamma de qualitats pugui vendre en aquest país com a tal categoria , sense realment ser-ho. En un informe sobre les condicions de competència entre els EUA i els majors subministradors , l’esmentada agència federal ( USITC ) adverteix de les conseqüències derivades de les deficiències que s’aprecien en les normes de categorització per als verges extra (de major qualitat i preu ) . Entre elles , avisa que productes ” adulterats ” o mal etiquetats podrien vendre als EUA, el que debilita la competitivitat de l’oli d’oliva “d’alta qualitat ” americà . Darrere d’aquesta ació , podria estar una campanya per desprestigiar l’oli espanyol i europeu i potenciar el propi . Fins i tot el Consell Oleícola Internacional ha mostrat els seus dubtes a part de l’informe .
Comenta l’informe dels EUA igualment que els majors fluxos de comerç bilateral en els últims anys es van basar en les exportacions espanyoles d’oli d’ oliva cap multinacionals envasadores italianes , que barregen el producte i el envasen per reexpedir als mercats exteriors , inclosos el de EUA .
Subratlla que la demanda global han augmentat significativament des de la dècada dels 90 . I , mentre els EUA i altres països del “nou món” oleícola , com Austràlia , Argentina o Xile , s’han convertit en productors i consumidors; nacions de la UE i nord d’Àfrica continuen dominant la producció , consum i comerç mundial .
En l’informe oficial de l’organisme dels Estats Units- que ha rebut els elogis de l’Associació Nord-americana de l’oli d’oliva ( NAOOA ) – , es precisa que molts consumidors nord-americans són incapaços de distingir les diferències de qualitat .
I en conseqüència -afegeix -, els usuaris graviten cap a productes menys costosos , el que atorga un avantatge a les grans embotelladores que venen productes ” de baix cost ” importats .
El Consell Oleícola Internacional dubte molts arguments de l’informe
Per la seva banda, el Consell Oleícola Internacional ( COI ) – màxima autoritat mundial en la promulgació de normes de qualitat del producte – respon a la seva pàgina web a aquest informe i afirma que , de vegades, les opinions i informació esmentada en ell podrien no ser prou objectives , corroborades o consistents .
Malgrat que reconeix l’esforç dels promotors de l’informe , el COI assegura estar disposat a donar tots els aclariments o dades necessàries sobre el particular i reitera que aquesta organització intergovernamental sempre ha atès les necessitats de tots els països , siguin productors o consumidors .
El COI considera que la cooperació entre països és fonamental per a la promulgació i compliment de les normes clau per millorar la qualitat i l’autenticitat dels olis d’oliva venuts al món i impedir la competència deslleial .
Malestar a Espanya per aquesta campanya de desprestigi
Anima fins i tot a tots els països , siguin productors o consumidors d’oli , a adherir-se a aquesta organització per discutir aquests temes en el seu si , en clara referència als EUA .
Per la seva banda, fonts del sector oleícola espanyol han reconegut a Efeagro el seu malestar per aquest tipus d’informes- que llancen països com els EUA o Austràlia des de fa algun temps- , i que en la seva opinió intenten desprestigiar el producte importat que copa els mercats – a majoritàriament produït a Espanya i en menor mesura Itàlia – , per revaloritzar les seves produccions pròpies .
Font : agroinformacion.com