Facebook    Twitter

Els industrials de l’oli urgeixen a prendre mesures per acabar amb la seva inseguretat jurídica

Els industrials de l’oli urgeixen a prendre mesures per acabar amb la seva inseguretat jurídica
Diuen que quan es parla d’irregularitats ” és un tema de gust i no de barre

01/10/2013

Els industrials de l’oli urgeixen a prendre mesures per acabar amb la seva inseguretat jurídica

Els industrials envasadors demanen celeritat en la recerca d’alternatives al “panell test” per classificar els olis d’oliva verges extra i , amb això , de mètodes menys interpretables i més objectius que acabin amb la inseguretat jurídica que , segons asseguren , pateixen aquestes empreses . Així ho indica en una entrevista amb Efeagro Gonzalo Guillén ( Olis del Sud – Coosur ) , elegit aquesta setmana nou president d’Associació Nacional d’Industrials Envasadors i refinats d’Olis Comestibles ( Anierac ) per als propers dos anys . Guillén explica que , en la majoria dels casos en què es parla d’irregularitats , “és un tema referit al gust ” i no de mescles i , al seu parer , lligats a la subjectivitat del “panell test ” .

En aquest sentit , critica la “inseguretat jurídica absoluta” i el marc “poc objectiu” derivat de l’obligatorietat de la consola per categoritzar els verges extra , davant la ” variabilitat altíssima ” de resultats .

Segons la seva opinió , les diferències entre els tastadors de diferents panells – o fins i tot entre un mateix per dirimir el que és un verge extra i el que no- són tan altes que “no té sentit que tinguin obligatorietat jurídica” .

Proposen que el panell test sigui ” orientatiu i no definitori ”

Entre les possibles alternatives , apunta diverses opcions , com “ser més restrictius ” en els paràmetres fisicoquímics o ” limitar cada vegada més ” el que pot considerar-se un verge extra . ” Potser el més lògic ” és que el “panell test ” sigui un paràmetre ” orientatiu” i “mai definitori” , proposa .

Tot i això , assegura que-com passa amb els vins , els sucs o els lactis – , els tastos “són alguna cosa bona” ??, perquè incentiven els operadors a millor les seves classificacions en els rànquings que elaboren prestigiosos mitjans .

Però , matisa , ” no conec cap normativa jurídica que obligui a ningú sobre el gust quee han de tenir els seus productes” .

Preguntat sobre les prioritats en la presidència de Anierac , Guillén també cita el seu suport als treballs de la Interprofessional en programes de millora de la qualitat, I + D + ii promoció exterior .

Treballar , a més , en la millora de la imatge del producte i el seu ” valorització ” al mercat interior , perquè ” és una pena ” la seva ” banalització ” i una ” barbaritat ” que s’utilitzi com a ” producte reclam ” de manera continuada per atreure clients .

Demostrar la venda a pèrdues ” és molt complicador , però passa”

Sobre la possibilitat que la gran distribució incorri en venda a pèrdues – per sota del preu de cost – , Guillén considera que és una pràctica que agents del sector productor i industrials ” denuncien des de fa moltíssim temps” .

“Però demostrar la venda a pèrdues és la part complicada” , reconeix Guillén , que insisteix que ” alguna cosa estranya passa” en el lineal .

En tot cas , opina que “és una llàstima ” que el producte es vengui a un preu excessivament agressiu per la imatge de l’oli d’oliva -un dels pocs productes d’Espanya “que es compten amb els dits d’una mà ” per ser líders mundials – amb un valor “molt reduït” i amb ” presentacions excessivament bàsiques” .

Respecte a la situació econòmica de les empreses , ressalta que ” cadascuna és un món ” , però que com menys depenen del mercat interior i les marques de distribució ” ben parades ” surten al mercat .

El pitjor dels preus ” ja ha passat ”

Sí reconeix que va haver ” mesos complicats ” en termes de rendibilitat en l’últim any , amb preus de venda ” molt barats” i en origen alts , el que va crear “tensions ” i gran malestar entre els envasadors , i entre els productors i la distribució , perquè existia “molt poc valor a la cadena , per no dir cap” .

Però , en la seva opinió , ” el pitjor ha passat , els preus en origen han cedit i en el lineal s’han ajustat una mica més a la realitat , les aigües estan tornant al seu curs ” .

Davant l’auge de la marca blanca , “és bo tenir empreses de distribució forts , això no és un problema , i si són nacionals , millor encara , però seria bo que hi hagi alternatives i varietats de diferents marques ” al mercat , precisa.

Per Guillén , una major varietat de rúbriques d’oli a Espanya suposaria un major valor per al producte , alternatives per al consumidor i “més joc” a la distribució al poder comptar amb diferents proveïdors , així com millor imatge i presentació .

A Itàlia , explica, ” no es ven oli d’oliva verge extra en plàstic , tot es fa en vidre , i això genera valor afegit” i reconeixement entre els ciutadans .

Entre les seves reivindicacions , critica l’estricte marc legal que impedeix als industrials treure al mercat productes elaborats a partir d’oli d’oliva com a aliments funcionals .