Facebook    Twitter

Les opes consideren molt optimista l’aforament oleícola de la Junta d’Andalusia

Asaja, Coag i Upa demanen cautela davant un enllaç de campanya tan curt i els possibles canvis metereològics que poden afectar al cultiu

Olimerca . – Després de conèixer l’aforament de l’olivar per a la present campanya presentat ahir per la consellera d’Agricultura de la Junta d’Andalusia , Elena Escurçons , amb unes estimacions de 1,3 milions de tones en la comunitat andalusa , les principals organitzacions agràries coincideixen assenyalar que aquestes dades cal valorar en la seva justa mesura , atès que hi ha elements que no es poden deixar de banda , com l’estoc d’enllaç de campanya , o la incidència de la climatologia sobre el cultiu .

Coag retalla el rendiment de l’oliva
La Coordinadora d’ Organitzacions d’Agricultors i Ramaders, COAG Andalusia , considera que l’aforament d’olivar presentat és “massa optimista” , ja que ofereix unes dades molt per sobre dels estimats pels seus tècnics . En el cas de Jaén , la principal província productora , s’estima una producció de 715.000 t d’oli d’oliva , amb un rendiment d’un 22,15% .

No obstant això , les anàlisis realitzades per COAG en diverses explotacions olivereres en les últimes setmanes revelen un rendiment mitjà industrial actual que oscil · la entre el 9 i 10% , quan en temporades anteriors estava al voltant del 14 %.

Segons les estimacions realitzades per aquesta organització agrària , hi ha un important retard fenològic del fruit , a causa de les abundants pluges de la primavera , que van endarrerir la floració , ia l’escassetat de precipitacions d’aquesta tardor . COAG considera que la producció d’oli a Andalusia possiblement estigui al voltant de les 1.150.000 tones , mentre que en l’àmbit nacional considera que la producció d’oli no arribarà a les 1.400.000 t .

Per això , COAG Andalusia recomana cautela a l’ hora de llançar les previsions , perquè el mercat de l’oli d’oliva és tremendament sensible i no funciona segons les lleis de l’oferta i la demanda , sinó per criteris especulatius .

Asaja : Una campanya de reptes
ASAJA – Jaén, en la mateixa línia que Coag , convida a “adoptar amb cautela” aquestes xifres , perquè les incidències meteorològiques encara poden modificar-les. Canviïn o no , l’organització insisteix que “vindrà una bona collita ” i que aquesta serà una important prova per a la nova PAC i mecanismes que garanteixen la rendibilitat de l’agricultor com és l’actualització dels preus de l’emmagatzematge privat , inclosa en la normativa de la nova Política Agrària Comuna a més , l’organització espera que el sector pugui demostrar la seva capacitat d’autoregulació i que organismes com el Tribunal de la Competència compleixin la llei i permetin , en el cas de la matèria primera de l’oli d’oliva, que siguin els productors els que el regulen .

ASAJA -Jaen insisteix que aquesta quantitat pot patir encara variacions , de fins a un 10% , provocades principalment per les incidències meteorològiques . Segons Luis Carlos Valero , gerent i portaveu d’ASAJA – Jaén ” Serà una collita en què es posaran a prova els mecanismes de la nova Política Agrària Comuna , i em refereixo principalment a l’actualització dels preus de l’emmagatzematge privat, que es contemplen en la normativa . ” Veurem si , gràcies a ell , el nostre sector és capaç de garantir la rendibilitat en un mercat del qual ja coneixem la seva vulnerabilitat en anys de bona collita” , matisa . Insisteix també en què el mercat ha de demostrar en un any ” de bona producció” seva “capacitat per autoregular ” . ” Esperem que en anys com el que ens espera , organismes com el Tribunal de la Competència respectin la llei i deixin al productor de matèria primera , com és l’oli , controlar el seu producte “, conclou .

UPA -Andalusia : La distribució comercial seguirà sent el gran problema
El secretari general d’UPA – Andalusia , Agustín Rodríguez , assegura que ” Pràcticament tindrem la mateixa collita que en la campanya 2011/2012 , sobretot si agafem la dada nacional , 1,6 milions de tones , però no obstant això hi haurà menys oli al mercat . Cal recordar que l’estoc de campanya llavors va ser de 692.500 tones , mentre que en aquesta ocasió serà de 302.663 tones . Per tant , fa dos anys , l’oli total disponible al mercat va superar els 2,1 milions de tones i per aquesta campanya estem parlant de 1,9 milions . És a dir , la mateixa collita , però menys oli al mercat ” , afirma Agustín Rodríguez .

Per UPA -Andalusia aquestes dades demostren que “la llei de l’oferta i la demanda no funciona des de fa molts anys” . Per aquest motiu Agustín Rodríguez insisteix : “Estem totalment d’acord amb la consellera en què cal reforçar l’oferta , pel que cal organitzar-la. La concentració de l’oferta segueix sent el camí més ràpid per contrarestar les polítiques abusives de la gran distribució , que seran els que decidiran els preus en el futur immediat , no obeint a les xifres d’oli al mercat, que seran menors que fa dues campanyes , i sí a les seves polítiques comercials amb un producte que segueixen utilitzant com a reclam ” .

Igualment , remarca que ” si continua sense ploure d’aquí a l’inici de la campanya , aquest aforament podria patir una disminució del 10 per cent i la producció final clarament estarà a la baixa , tal com diu l’informe fet públic per la consellera ” .