Facebook    Twitter

NOTA DE PREMSA DE LA COMISSIÓ EUROPEA

Brussel · les, 25 octubre 2013

Reforma de la PAC : explicació dels seus principals elements

La Comissió, el ??Consell i el Parlament Europeu han arribat a un acord polític sobre la reforma de la política agrícola comuna , subjecte a la seva aprovació oficial pel Consell i el Parlament Europeu en forma d’acord en primera lectura . La major part dels elements van ser el resultat d’un acord assolit en el diàleg tripartit el 26 de juny i els últims assumptes pendents ( vinculats al paquet del marc financer plurianual ) es van concloure el 24 de setembre . Basat en les propostes de la Comissió d’octubre de 2011 ( vegeu IP/11/1181 i MEMO/11/685 ) , l’acord es refereix a quatre reglaments de base del Parlament Europeu i del Consell en matèria de política agrícola comuna que abasten: i) els pagaments directes , ii ) l’organització comuna de mercats única ( OCM ) , iii ) el desenvolupament rural , i iv ) un reglament horitzontal sobre el finançament , la gestió i el seguiment de la PAC . La Comissió està elaborant actualment tots els actes delegats i d’execució pertinents perquè les noves normes puguin entrar en vigor l’ any que ve, o be a partir de gener de 2015 en el cas de la majoria de les noves disposicions relatives als pagaments directes . S’estan debatent « disposicions transitòries » independents per a 2014 que ha d’aprovar el Consell i el Parlament Europeu abans que finalitzi l’any .

A continuació , se sintetitzen els principals elements de l’acord polític :

1 . Pagaments directes

Per tal d’assolir un repartiment més equitatiu de les ajudes , el règim de pagaments directes de la PAC es distanciarà progressivament d’un sistema en què les assignacions per Estat membre- i per agricultor a l’Estat membre- es basaven en referències històriques . Aquesta transició suposarà una clara i genuïna convergència dels pagaments no solament entre estats membres , sinó també dins de cada Estat membre . D’altra banda , la introducció d’un « pagament per ecologització » – en què el 30 % de la dotació nacional disponible està vinculat a l’observança de determinades pràctiques agrícoles sostenibles -vol dir que una part important de la subvenció estarà lligada en el futur a recompensar els agricultors per a la provisió de béns públics mediambientals. Tots els pagaments seguiran estant subjectes al respecte de determinades normes mediambientals i d’un altre tipo [ vegeu l’apartat « condicionalitat » en el punt 4 Reglament horitzontal ] .

Règim de pagament bàsic ( RPB ) : els Estats membres dedicaran fins al 70% de la seva dotació nacional per a pagaments directes al nou règim de pagament bàsic- prèvia deducció de tots els imports compromesos per a pagaments addicionals ( ajudes complementàries als joves agricultors , i altres opcions com els ajuts complementaris a les zones desfavorides , el pagament redistributiu ) i els pagaments « associats » . En el cas de l’EU -12 , s’ampliarà fins al 2020 la data límit del règim de pagament únic per superfície ( RPUS ) , que serà més simple i uniforme .

Convergència externa : Les dotacions nacionals per a pagaments directes a cada Estat membre s’aniran adaptant progressivament de manera que no hi hagi una gran diferència entre els estats membres en el pagament mitjà per hectàrea . Això significa que aquells estats membres en què el pagament mitjà ( en EUR per hectàrea ) es trobi actualment per sota del 90 % de la mitjana de la UE , veuran un increment gradual de la seva dotació ( en un terç de la diferència entre el seu nivell actual i el 90 % de la mitjana de la UE ) . D’altra banda , es garanteix que cada Estat membre assolirà un nivell mínim d’aquí a 2019 . Les quantitats que es posen a disposició d’altres estats membres que reben imports per sobre de la mitjana també s’ajustaran en conseqüència .

Convergència interna: els Estats membres que actualment mantenen les assignacions basades en referències històriques han d’evolucionar cap a nivells de pagament bàsic per hectàrea més similars . Poden triar entre diferents opcions : adoptar un enfocament nacional , o regional ( basat en criteris administratius o agronòmics ) ; assolir un percentatge regional / nacional d’aquí a 2019 , o garantir que aquelles explotacions que reben menys del 90% de la mitjana regional / nacional es beneficiïn d’un increment gradual ( en un terç de la diferència entre el seu nivell actual i el 90 % de la mitjana nacional / regional ) , amb la garantia addicional que cada dret d’ajuda abast un import mínim del 60% de la mitjana nacional / regional d’aquí a 2019 ( llevat que els estats membres decideixin limitar la reducció en el valor dels drets d’ajuda) . Els imports a disposició dels agricultors que rebin més de la mitjana regional / nacional s’ajustaran proporcionalment , amb una opció per als estats membres de limitar qualsevol « pèrdua » al 30 %.

Els Estats membres també tenen dret a utilitzar un pagament redistributiu per les primeres hectàrees pel qual poden retirar fins al 30% de la dotació nacional i redistribuir entre els agricultors per les seves primeres 30 hectàrees ( o fins a la mitjana de la mida de les explotacions en un Estat membre si és superior a 30 ha) . Aquesta opció tindrà un important efecte redistributiu .

Reducció del pagament a les grans explotacions : s’ha arribat a un acord sobre la reducció obligatòria dels pagaments a les explotacions agrícoles que reben més de 150.000 € ( « degresividad » ) . A la pràctica , això significa que l’import de l’ajuda que rep una explotació agrícola determinada com a pagament bàsic es reduirà en almenys el 5% en el cas dels imports superiors a 150.000 € . Per tal de tenir en compte l’ocupació, els costos salarials poden deduir abans de procedir al càlcul . Aquesta reducció no ha d’efectuar en els Estats membres en els quals s’aplica el «pagament redistributiu », conformement al com es reserva almenys un 5 % de la dotació nacional per redistribuir entre les primeres hectàrees de cada explotació . Nota : els fons « estalviats » en virtut d’aquest mecanisme romanen a l’Estat membre o regió en qüestió i es transfereixen a la dotació de desenvolupament rural corresponent i poden utilitzar-se sense haver de complir requisits de cofinançament . Els Estats membres també tenen la possibilitat de limitar a 300.000 € els imports que qualsevol agricultor pugui rebre , tenint en compte també els costos salarials .

Joves agricultors : per fomentar el relleu generacional , el pagament bàsic concedit als joves agricultors ( com a màxim 40 anys d’edat) que s’instal · lin per primera vegada es complementarà amb un pagament addicional disponible durant un període màxim de cinc anys ( vinculats a la primera instal · lació) . Aquest pagament es beneficia d’ un finançament màxim del 2% de la dotació nacional i serà obligatori per a tots els estats membres . S’afegeix a altres mesures destinades als joves agricultors en el marc dels programes de desenvolupament rural .

Règim per a petits agricultors : facultatiu per als estats membres , els agricultors que sol · licitin ajuda poden decidir participar en el règim per a petits agricultors i , per tant , rebre un pagament anual fixat per l’Estat membre normalment de 500 EUR en 1250 € , independentment del mida de l’explotació . Els Estats membres poden optar per diferents mètodes per calcular els pagaments anuals , inclosa una opció segons la qual els agricultors rebrien simplement l’import que del contrari haurien de percebre . Això suposarà una enorme simplificació tant per als agricultors beneficiaris com per a les administracions nacionals . Els participants no estaran subjectes a controls de condicionalitat ni sancions i estaran exempts del compliment dels requisits relacionats amb l’ecologització . ( De l’avaluació d’impacte es desprèn que aproximadament un terç de les explotacions que sol · liciten finançament en virtut de la PAC té una superfície igual o inferior a 3 ha , però aquestes explotacions representen únicament el 3% de la superfície agrícola total de l’EU – 27 ) . El cost total del règim per a petits agricultors no podrà ser superior al 10% de la dotació nacional , excepte quan un Estat membre opti per garantir que els petits agricultors reben el que percebrien si no existís el règim . També hi haurà finançament en virtut del desenvolupament rural per a l’assessorament als petits agricultors en matèria de desenvolupament econòmic i ajuts a la reestructuració per les regions que compten amb nombroses explotacions de petites dimensions .

Ajuda associada voluntària : per tal de mantenir els nivells actuals de producció en sectors o regions en què tipus específics d’activitats agràries o sectors experimenten dificultats i són importants per raons econòmiques , socials o mediambientals , els Estats membres podran optar per concedir pagaments « no dissociades » per un import limitat , com per exemple , un pagament vinculat a un producte específic . Aquests pagaments quedaran limitats fins al 8% de la dotació nacional o fins al 13% , si l’actual nivell d’ajuda no dissociada en un Estat membre és superior al 5 %. La Comissió té flexibilitat per aprovar un percentatge d’ajut més elevat en casos justificats . Hi ha la possibilitat de concedir un import addicional ( fins al 2% ) d’ajuda « no dissociada » per als cultius de proteaginoses .

Zones amb limitacions naturals / Zones desfavorides : els Estats membres ( o regions ) poden concedir un pagament addicional a favor de les zones amb limitacions naturals ( segons es defineixen en les normes sobre desenvolupament rural ) , de fins al 5% de la dotació nacional . Es tracta d’una mesura facultativa que no afecta les ajudes a les zones amb limitacions naturals / zones desfavorides disponibles en el marc del desenvolupament rural .

Ecologització : a més del règim de pagament bàsic / règim de pagament únic per superfície , cada explotació rebrà un pagament per hectàrea declarada a efectes del pagament bàsic supeditat al compliment de determinades pràctiques agrícoles beneficioses per al clima i el medi ambient . Els Estats membres utilitzaran el 30% de la seva dotació nacional per finançar aquesta ajuda . Aquesta mesura serà obligatòria i l’incompliment dels requisits de ecologització donarà lloc a reduccions i sancions que en alguns casos serien superiors al pagament per ecologització . El primer i segon any la sanció per ecologització no podrà excedir del 0% , del 20 % el tercer any ia partir del quart la sanció màxima aplicada serà del 25% . Per descomptat, el pagament « verda» només es concedirà respecte de les superfícies que compleixin les condicions ( és a dir , tinguin dret al règim de pagament bàsic o règim de pagament únic per superfície , respectin les obligacions de « ecologització » ) .

Les zones dedicades a la producció ecològica , que és un sistema de producció amb reconeguts beneficis per al medi ambient , es considera que compleixen les condicions per rebre el pagament per « ecologització » , sense cap requisit addicional .

Les tres pràctiques bàsiques previstes són les següents :

manteniment de les pastures permanents ;

diversificació dels cultius ( un agricultor ha d’explotar almenys dos cultius quan disposi de més de 10 hectàrees de terres arables i almenys tres cultius quan disposi de més de 30 hectàrees , el cultiu principal pot ocupar com a màxim el 75 % de les terres arables , i els dos cultius principals com a màxim el 95% de la superfície cultivable ) ;

garantir una « zona d’interès ecològic » d’almenys el 5% de la superfície conreada de l’explotació en la majoria de les explotacions amb una superfície arable superior a 15 hectàrees , per exemple , límits de cultius , tanques , arbres , guarets , elements paisatgístics , biòtops , franges de barrera i superfícies repoblades . Aquesta xifra pot incrementar fins al 7% a partir d’un informe de la Comissió en 2017 i subjecta a una proposta legislativa .

Equivalència de ecologització : per evitar penalitzar aquells que ja aborden problemes mediambientals i de sostenibilitat , l’acord preveu un sistema de « equivalència de ecologització » pel qual l’aplicació de pràctiques beneficioses per al medi ambient ja existents es considera que substitueix aquests requisits bàsics . Per exemple , els règims agroambientals podran incorporar pràctiques que es consideren equivalents . El nou Reglament conté una llista d’aquestes pràctiques equivalents . Per evitar la «doble finançament » d’aquestes mesures ( i , en general, qualsevol règim agroambiental ) , els pagaments abonats a través dels programes de desenvolupament rural de tenir en compte els requisits de ecologització bàsics [ vegeu més endavant l’apartat desenvolupament rural ] .

Disciplina financera : sense perjudici de la decisió específica relativa a l’exercici pressupostari de 2014 , es va acordar que s’ha d’aplicar un límit de 2 000 EUR en qualsevol futura reducció dels pagaments directes anuals en virtut de la disciplina financera ( és a dir , quan les estimacions de pagament són més elevades que el pressupost disponible per al 1r pilar ) . En altres paraules , la reducció NO s’aplicaria als primers 2.000 € dels pagaments directes de cada agricultor . Això també servirà per alimentar la reserva per crisi de mercat quan sigui necessari [ vegeu l’apartat del Reglament horitzontal ] .

Transferència de fons entre pilars : els Estats membres tindran la possibilitat de transferir fins a un 15% de la seva dotació nacional per a pagaments directes ( primer pilar ) a la dotació corresponent al desenvolupament rural . No cal cofinançar aquests imports . També tindran l’opció de transferir fins a un 15% de la seva dotació nacional per a desenvolupament rural a la seva dotació per a pagaments directes , o fins al 25 % en el cas dels Estats membres que perceben menys del 90 % de la mitjana de la UE en concepte de pagaments directes .

« Agricultors actius » : a fi d’eliminar una sèrie de llacunes jurídiques que han permès que un nombre limitat d’empreses sol · liciti pagaments directes , tot i que la seva activitat principal no és l’agricultura , la reforma fa més estricta la norma d’agricultors actius . S’introdueix una nova llista negativa d’activitats professionals que s’han d’excloure dels pagaments directes ( en la qual s’inclouen aeroports , serveis ferroviaris , obres hidràuliques , serveis immobiliaris i àrees esportives i d’esbarjo permanents ) , llevat que les empreses individuals de què es tracti puguin demostrar que tenen una veritable activitat agrària . Els Estats membres podran ampliar la llista negativa per incloure altres activitats comercials .

Hectàrees subvencionables : les normes preveuen que 2015 sigui el nou any de referència per a les superfícies que donen dret a l’atribució de drets d’ajuda , però , per tal d’evitar l’especulació , s’establirà un vincle amb els beneficiaris del règim de pagaments directes el 2013 . Els estats membres que registrin un gran augment de la superfície subvencionable declarada podran limitar el nombre de drets d’ajuda que s’han d’assignar a 2015 .

2 . Mecanismes de gestió del mercat

Amb l’expiració de les quotes làcties el 2015 , la reforma preveu que el règim de quotes de sucre finalitzi el 30 de setembre de 2017, confirmant la indicació de la reforma de 2005 del sector del sucre de posar data final al règim de quotes , a alhora que es dóna un termini addicional perquè el sector s’adapti a la nova situació . Aquesta mesura garantirà una major competitivitat dels productors de la UE en el mercat nacional i en el mercat mundial (ja que les exportacions de la UE estan limitades per les normes de l’OMC en virtut de les quotes ) . Aquesta circumstància també brindarà al sector perspectives a llarg termini . Un ampli subministrament en els mercats nacionals de la UE a preus raonables també beneficiarà els usuaris intermedis i finals de sucre . Per tal d’oferir una major seguretat , s’han de mantenir disposicions generals per a la celebració d’acords entre les sucreres i els cultivadors . Un cop desapareguin les quotes , el sucre blanc podrà seguir beneficiant-se de l’ajuda a l’emmagatzematge privat . La majoria dels països en desenvolupament continuaran gaudint d’un accés lliure de gravàmens i il · limitat al mercat de la UE .

Pel que fa a la producció de vi , l’acord respecta la decisió de la reforma vitivinícola de 2006 de donar per conclòs el règim dels drets de plantació de vinyes a la fi de 2015 , amb la introducció d’un sistema d’autoritzacions per a les noves plantacions de vinyes a partir de 2016 – segons el recomanat pel Grup d’alt nivell sobre el vi el passat mes de desembre ( vegeu IP/13/1378 ) – amb un creixement limitat a l’1 % anual .

Altres modificacions de l’organització comuna de mercats única pretenen millorar l’orientació al mercat de l’agricultura de la UE a la llum de l’augment de la competència en els mercats mundials , sense deixar d’oferir als agricultors una xarxa de seguretat eficaç en el context de les incerteses exteriors (juntament amb els pagaments directes i les opcions per a la gestió de riscos en el marc del desenvolupament rural ) . Els actuals sistemes d’intervenció pública i d’ajuda a l’emmagatzematge privat es van revisar per fer-los més reactius i més eficients , per exemple amb ajustos tècnics en els sectors de la carn de boví i dels productes lactis . En el sector dels productes lactis , aquests canvis ( període de compra ampliat un mes , licitació automàtica per a la mantega i la llet desnatada en pols per sobre de determinats límits , augment a 50 000 tones del límit màxim per a la mantega i possible emmagatzematge privat per a la llet desnatada en pols i determinats formatges amb DOP / IGP ) , vénen a afegir-se al paquet de mesures sobre la llet de 2012 que s’incorpora en el Reglament i reforça el poder de negociació dels agricultors.

A més, s’han introduït noves clàusules de salvaguarda aplicables a tots els sectors que permet a la Comissió adoptar mesures d’urgència per tal de respondre a pertorbacions generals del mercat , com , per exemple , les adoptades durant la crisi del bacteri E. coli entre maig i juliol de 2011 . Aquestes mesures se sufragaran a partir d’una reserva de crisi finançada mitjançant la reducció anual dels pagaments directes . Els fons no utilitzats per a mesures de crisi seran retornats als agricultors l’any següent . En cas de greus desequilibris en el mercat , la Comissió també pot autoritzar les organitzacions de productors o les organitzacions intersectorials , respectant les salvaguardes específiques , que adoptin determinades mesures de caràcter temporal col · lectivament ( per exemple , retirada del mercat o emmagatzematge per part d’operadors privats ) per tal d’estabilitzar el sector afectat .

Van a ampliar el pla de consum de fruita a les escoles i el règim de distribució de llet als centres escolars . El pressupost anual del pla de consum de fruita a les escoles augmenta de 90000000-150,000,000 EUR anuals .

Per tal de millorar la posició negociadora dels agricultors en la cadena alimentària , la Comissió està tractant d’aconseguir que els diferents sectors estiguin ben organitzats amb algunes derogacions limitades a la normativa en matèria de competència de la UE . Les normes sobre reconeixement de les organitzacions de productors i de les organitzacions interprofessionals s’estenen ara a tots els sectors , amb la possibilitat addicional de poder finançar la creació d’aquestes organitzacions amb els fons de desenvolupament rural ( vegeu a continuació ) . A més , es preveu la possibilitat que els agricultors negociïn col · lectivament contractes de subministrament d’oli d’oliva , carn de boví , cereals , i determinats cultius herbacis sota determinades condicions i salvaguardes . La Comissió elaborarà directrius sobre problemes potencials relacionats amb la normativa en matèria de competència . Els productors de pernils amb indicació geogràfica protegida o denominació d’origen protegida poden, en determinades condicions , regular el subministrament del producte al mercat .

En nom de la simplificació i l’orientació al mercat , se suprimeixen una sèrie de règims menors o no utilitzats ( ajuda per a l’ús de llet desnatada i llet desnatada en pols en pinsos i caseïna , ajuda no dissociada als cucs de seda , etc . ) .

3 . Desenvolupament rural

La política de desenvolupament rural mantindrà la seva actual i exitós concepte fonamental : els estats membres o les regions seguiran dissenyant els seus propis programes plurianuals sobre la base del conjunt de mesures disponibles a nivell de la UE , en resposta a les necessitats de les seves pròpies zones rurals . Aquests programes seran cofinançats amb dotacions nacionals , una vegada que els imports i percentatges de cofinançament es tractin en el context de l’MFP . Les noves normes per al segon pilar ofereixen un enfocament més flexible que en l’actualitat . Les mesures deixaran de ser classificades a nivell de la UE a « eixos » amb requisits mínims de despesa associats per eix . En el seu lloc , correspon als Estats membres ia les regions decidir quines mesures utilitzen ( i com) per assolir els objectius marcats davant de sis grans « prioritats » i els seus « àmbits prioritaris » més detallats ( subprioridades ) , sobre la base d’una anàlisi sòlid . Les sis prioritats inclouran: promoure la transferència de coneixements i la innovació; fomentar la competitivitat de tots els tipus d’agricultura i la gestió sostenible dels boscos , millorar l’organització de la cadena alimentària , inclosa la transformació i la comercialització , i la gestió de riscos ; restaurar , preservar i millorar els ecosistemes , promoure l’eficiència dels recursos i encoratjar el pas a una economia hipocarbónica i fomentar la inclusió social , la reducció de la pobresa i el desenvolupament econòmic a les zones rurals . En principi , els Estats membres hauran de destinar almenys el 30% de la seva dotació per al desenvolupament rural procedent del pressupost de la UE a determinades mesures relacionades amb la gestió del territori i la lluita contra el canvi climàtic i almenys un 5% a l’enfocament LEADER . [ Pel 30% , les mesures en qüestió són les següents : inversions en actius físics ( únicament inversions relacionades amb el medi ambient i el clima ) ; totes les mesures específiques en l’àmbit de la silvicultura , mesures agroambientals i climàtiques; agricultura ecològica; pagaments Natura 2000 ( no s’inclouen els pagaments en virtut de la Directiva Marc de l’Aigua ) , i pagaments per a zones amb limitacions naturals o altres limitacions específiques ] .

La política de desenvolupament rural també funcionarà en estreta coordinació amb altres polítiques a través d’un marc estratègic comú a nivell de la UE ia través d’acords d’associació a nivell nacional que abastin tots els ajuts dels Fons Estructurals i d’Inversió Europeus ( ESI ) , ( FEADER, FEDER , el Fons de Cohesió, el FSE i el FEMP ) a l’Estat membre de què es tracti .

Dotacions nacionals : Les dotacions per a desenvolupament rural per Estat membre s’inclouen en el Reglament bàsic , però amb la possibilitat d’ajustar els imports mitjançant un acte delegat si fos tècnicament necessari o així ho ordenés un acte legislatiu .

Percentatges de cofinançament : Els percentatges màxims de cofinançament de la UE seran de fins a un 85% a les regions menys desenvolupades , les regions ultraperifèriques i les illes menors de l’Egeu ; d’un 75 % en les regions de transició; d’un 63% en altres regions de transició i d’un 53% en les altres regions per a la majoria dels pagaments , encara que pot ser superior si es tracta de mesures que fomentin la transferència de coneixements , la cooperació , l’establiment d’agrupacions i organitzacions de productors , les subvencions per a la instal · lació de joves agricultors , els projectes LEADER i les despeses de diverses mesures relacionades amb el medi ambient i el canvi climàtic .

En el nou període, els Estats membres / regions també tindran la possibilitat d’elaborar subprogrames temàtics a fi de prestar una atenció especial a qüestions com ara els joves agricultors , les petites explotacions , les zones de muntanya , les dones en les zones rurals , la mitigació del canvi climàtic i l’adaptació al mateix , la biodiversitat i les cadenes de distribució curtes . En alguns casos , es poden beneficiar de percentatges d’ajuda més elevats en el marc d’alguns subprogrames .

El menú simplificat de mesures es basarà en els punts forts de les mesures disponibles en el període actual . Entre altres coses , comprendrà el següent :

Innovació: aquest element clau ( i , més en particular , l’Associació Europea per a la Innovació en matèria de productivitat i sostenibilitat agrícoles , la « AEI » ) es desenvoluparà a través de diferents mesures de desenvolupament rural , com , per exemple , « transferència de coneixements » , « cooperació » i« inversions en actius fixos » . L’AEI fomentarà l’eficiència en la utilització dels recursos , la productivitat i la reducció de les emissions , així com un desenvolupament respectuós amb el clima i resistent als canvis climàtics en l’àmbit de l’agricultura i la silvicultura . Això podria aconseguir-se a través d’una major cooperació entre agricultura i investigació per tal d’accelerar la transferència de tecnologia als agricultors .

Coneixement – « una agricultura basada en el coneixement » : mesures d’enfortiment dels Serveis d’Assessorament de les Explotacions Agràries ( vinculades també a l’atenuació del canvi climàtic i l’adaptació al mateix, als reptes ambientals i al desenvolupament econòmic i la formació) .

Reestructuració de l’explotació / Inversió / Modernització : se seguiran concedint subvencions en aquests àmbits , de vegades amb percentatges d’ajuda més elevats si van lligats a l’AEI o projectes conjunts .

Joves agricultors : una combinació de mesures poden incloure ajudes a la instal · lació ( fins a 70 000 €) , inversions generals en actius físics , formació i serveis d’assessorament .

Petits agricultors : ajudes a la creació d’empreses de 15 000 EUR com a màxim , per petita explotació .

Instruments de gestió de riscos : les contribucions a les assegurances i mutualitats – primes d’assegurança de les collites o per pal · liar les adversitats climàtiques o fer front a les malalties dels animals , etc . ( actualment disponibles de conformitat amb l’article 68 en el primer pilar ) – s’amplien per incloure un instrument d’estabilització de les rendes que permetria a les mutualitats efectuar pagaments ( un pagament màxim del 70% de les pèrdues si la renda disminueix fins a un 30 % ) .

Agrupacions / Organitzacions de productors : ajuda per a la creació d’agrupacions / organitzacions basant-se en un pla d’empresarial i limitada a les entitats definides com PIME.

Pagaments agroambientals i climàtics : contractes conjunts , enllaç a formació / informació adequades , major flexibilitat a l’hora d’ampliar els contractes inicials .

Agricultura ecològica : es converteix en una nova mesura independent per dotar de més visibilitat.

Silvicultura : reforç i suport racionalitzat a través de subvencions i pagaments anuals .

Zones de muntanya : a les zones de muntanya i de terres agrícoles situades per sobre dels 62 º N , l’import de l’ajut pot arribar a les 450 EUR / ha (davant els 250 EUR / ha anteriors ) .

Altres zones sotmeses a limitacions naturals o limitacions específiques d’un altre tipus : nova delimitació de les zones amb limitacions naturals , amb efectes a partir de 2018 com a molt tard , basada en vuit criteris biofísics , els Estats membres segueixen gaudint de flexibilitat per determinar fins al 10 % de la seva superfície agrària subjecta a limitacions específiques a fi de preservar o millorar el medi ambient .

Cooperació : majors possibilitats d’ajuda a la cooperació tecnològica , mediambiental i comercial ( per exemple , projectes pilot , programes ambientals , creació de cadenes de distribució curtes i de mercats locals ) .

Activitats no agrícoles : subvencions per a la posada en marxa i el desenvolupament de microempreses i petites empreses .

Serveis bàsics i renovació de poblacions rurals : les inversions en infraestructura de banda ampla i les energies renovables no estan limitades a la deslocalització de les activitats i / o la transformació d’edificis a petita escala ara cobertes .

LEADER : posar més èmfasi en la conscienciació i un altre tipus de suport preparatori per a l’elaboració d’estratègies , fomentar la flexibilitat per al funcionament amb altres fons assignats a les zones locals com , per exemple , la cooperació entre els àmbits urbà i rural . Nota : LEADER servirà d’ara endavant d’enfocament comú per a un desenvolupament local propiciat per la Unió Europea pels següents Fons Estructurals i d’Inversions Europeus : FEDER , FSE , Fons de Cohesió , FEMP i FEADER .

4 . Reglament horitzontal

Controls : els requisits en matèria de control es reduiran en aquelles regions que hagin tingut bons resultats en ocasió de controls anteriors , és a dir , on s’hagin respectat les normes degudament . No obstant això, serà necessari incrementar-los en les regions on s’observin problemes .

Servei d’assessorament a les explotacions : la llista de qüestions sobre les que els Estats membres hauran d’oferir assessorament als agricultors s’ha ampliat per incloure , més enllà de la condicionalitat , els pagaments directes verds , les condicions per al manteniment de terres que poden rebre pagaments directes , la Directiva Marc de l’aigua i la Directiva sobre l’ús sostenible de plaguicides , així com determinades mesures de desenvolupament rural .

Condicionalitat : tots els pagaments directes , alguns pagaments de desenvolupament rural i determinats pagaments vitivinícoles seguiran estant vinculats al compliment d’una sèrie de requisits obligatoris relatius al medi ambient , al canvi climàtic , a les bones condicions agràries del terreny , a les normes en matèria de salut humana , sanitat animal i vegetal i benestar animal . La llista s’ha simplificat per excloure normes en què no hi ha obligacions clares i controlables per als agricultors . L’acord confirma que la Directiva Marc de l’aigua i la Directiva sobre l’ús sostenible dels plaguicides s’incorporaran al règim de condicionalitat un cop s’hagi demostrat que s’han aplicat correctament en tots els estats membres i s’hagin especificat clarament les obligacions de els agricultors .

Reserva de crisi: es crearà anualment una reserva de crisi per un import de 400 milions EUR ( a preus de 2011 ) mitjançant l’aplicació de la disciplina financera . Si l’import no s’utilitza per a una crisi , es reemborsarà als agricultors en qualitat de pagaments directes l’any següent .

Transparència : els Estats membres hauran d’oferir plena transparència de tots els beneficiaris , a excepció d’aquelles explotacions que poden optar al règim per als petits agricultors en el dit Estat membre . Per a aquestes explotacions , es facilitaran les dades però sense nom ni direcció . D’aquesta manera es respecta plenament la sentència del Tribunal d’octubre de 2010 , segons la qual les normes actuals no respectaven les normes sobre confidencialitat de les dades de les persones físiques .

Seguiment i avaluació de la PAC : la Comissió presentarà , abans de finals de 2018 i , en endavant , cada quatre anys , un informe sobre el resultat de la PAC pel que fa als seus objectius principals , és a dir , la producció viable d’aliments , la gestió sostenible dels recursos naturals i el desenvolupament rural equilibrat .

5 . Elements complementaris

Adequació : en termes de continuïtat , s’ha considerat que una sèrie de qüestions , relacionades en particular amb el Reglament de l’OCM única , han d’estar subjectes a aprovació en virtut de l’article 43 , apartat 3, i altres en virtut de l’article 43 , apartat 2 .

Disposicions transitòries : l’objectiu és que tots els nous reglaments entrin en vigor a partir de l’1 de gener de 2014 i que la Comissió pugui començar els treballs sobre les disposicions d’aplicació d’aquests reglaments del Consell . No obstant això , tenint en compte els preparatius necessaris , ja està clar que els organismes pagadors dels Estats membres no disposen de temps suficient per a efectuar la gestió i controls necessaris relatius al nou sistema de pagaments directes que començarà a funcionar al començament de l’any vinent ( quan els formularis del SIGQ siguin enviats als agricultors) . Com a conseqüència d’això , la Comissió ha presentat una proposta independent que preveu un any de transició per als pagaments directes el 2014 . En altres paraules , els nous elements com ara la ecologització i els suplements en favor dels joves agricultors només començaran a aplicar-se a partir de 2015 . De la mateixa manera , s’anima els estats membres a treballar en els seus programes plurianuals de desenvolupament rural, que s’han d’aprovar a principis de l’ any . No obstant, en el cas de determinats elements , com els ajuts agroambientals , s’han d’aplicar normes de transició perquè no es produeixin interrupcions en aquest tipus de règim.

Més informació :

Pot accedir-se a documentació i informació relacionada amb la proposta de reforma de la PAC a la següent pàgina d’Internet : http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/index_en.htm