Facebook    Twitter

Cañete demana ‘ ajuda ‘ a ??Europa per acabar amb algunes pràctiques abusives en els preus

Cañete demana ‘ ajuda ‘ a ??Europa per acabar amb algunes pràctiques abusives en els preus
Reconeix que la Llei de Qualitat Alimentària arriba fins on deixa Competència

2013.11.25 AGRONOTICIAS

Cañete demana ‘ ajuda ‘ a ??Europa per acabar amb algunes pràctiques abusives en els preus.

” La guerra de preus a Espanya no guarda parangó amb cap altre país de la Unió Europea” , ha assenyalat el ministre d’Agricultura , Aimentación i Medi Ambient , Miguel Arias Cañete , pel que ha defensat que sigui en àmbit comunitari des d’on s’impulsi una legislació que inclogui alguna excepció en les normes de competència que permeti sancionar determinades pràctiques . En aquest sentit , ha explicat que han remès la llei a Brussel · les i els països comunitàries per intentar buscar ” entre tots , més equilibri” . Per lluitar contra aquest desequilibri , ha recordat l’aposta del Ministeri per la Llei de millora de la cadena , però reconeix que ha estat ” tot l’ambiciosa que ens ha deixat Competència ” .

El ministre ha assenyalat la millora de la qualitat alimentària , l’exportació i la innovació com a prioritats polítiques per al que resta de legislatura , unides a la correcció dels desequilibris actuals en la cadena de valor , durant la seva intervenció al Àgora de ” El Economista ” , en què ha destacat que el Govern ha de donar prioritat a la ” expansió exportadora “del sector alimentari .

” S’ha acabat de vendre granels a baix preu”

Tot i això, el ministre ha precisat que “s’ha acabat l’època de vendre granels a baix preu” , perquè els productes de qualitat s’han de vendre embotellats i amb marca , com olis o vi .

Aquests productes han de posicionar-se ” en el segment que els correspon “: ” No podem ser el vi més barat europeu” , sinó el que tingui una relació adequada qualitat – preu , ha afegit .

Per potenciar una major internacionalització , ha apuntat que el Ministeri d’Afers Exteriors “ha canviat la dinàmica” de la representació espanyola fora de les seves fronteres i ara les ambaixades seran la ” punta de llança del desenvolupament comercial” .

S’aposta per eliminar les traves a l’exportació

Segons ha apuntat , Agricultura treballarà per eliminar traves a l’exportació , que en molts casos es deuen a normes sanitàries , aplicació d’estàndards , informes de parlaments nacionals que ” qüestionen els nostres productes” o fins i tot per ” raons polítiques” .

En l’àmbit nacional , reconeix el problema dels desequilibris de la cadena de valor, el que cal corregir , perquè en cas contrari es podria donar el cas que es dirigeixin a l’exportació les produccions en recerca de més competitivitat i es produeixi , per tant , desproveïment de productes de qualitat al consumidor .

Segons la seva opinió , hi ha una clara ” asimetria ” al poder de negociació que suposa l’existència de 30.000 empreses agroalimentàries enfront de 9 grups de distribució , dels quals un només va camí de concentrar el 27% de totes les vendes .

Per lluitar contra aquest desequilibri , ha recordat l’aposta del Ministeri per la Llei de millora de la cadena , que ha estat ” tot l’ambiciosa que ens ha deixat Competència ” .

” La guerra de preus a Espanya no guarda parangó amb cap altre país de la Unió Europea” , ha incidit , pel que ha defensat que sigui en àmbit comunitari des d’on s’impulsi una legislació que inclogui alguna excepció en les normes de competència que permeti sancionar determinades pràctiques .

En aquest sentit , ha explicat que han remès la llei Brussel · les i els països comunitàries per intentar buscar ” entre tots , més equilibri” .

D’altra banda , ha defensat mesures com la llei de foment de la concentració de cooperatives per acabar amb l’atomització actual i , en aquest punt , preparen el Reial Decret que establirà les característiques que han de tenir les entitats associatives prioritàries , que seran objectiu de les ajudes per a la seva fusió gràcies al futur programa nacional de desenvolupament rural .

El programa nacional d’innovació es presentarà abans de primavera

Una altra de les prioritats esmentades ha estat generar projectes d’innovació que permetin traslladar aquestes millores a tota la cadena alimentària , i aprofitar que per primera vegada la Unió Europea disposarà per aquest cap de al voltant de 4.000 milions d’euros .

A més , ha posat data per a la presentació d’aquest programa nacional d’innovació per al sector alimentari : abans que acabi la primavera de l’ any que ve.

Segons el ministre , al final, els productes innovadors ” arriben sempre el seu lloc al mercat” , tot i que ha mostrat el seu rebuig a que les marques blanques puguin ” parasitejar ” els èxits aconseguits per algunes ensenyes i replicar aquests avenços en els seus productes sense haver realitzat esforços , ni inversions en el seu desenvolupament .

Ha remarcat l’aposta del Govern per la qualitat , i en aquest sentit ha defensat la prohibició de setrills reutilitzables, que impedirà que en els restaurants serveixin ” un líquid color groc” i sobre el contingut ” admet apostes ” del que pugui ser, i tindrà beneficis en la imatge del producte que porten els 6,5 milions de turistes que visiten Espanya , potencials compradors .

En la seva intervenció , ha defensat els canvis estructurals impulsats pel Govern per sortejar ” la motxilla plena de plom ” que , segons ell , van heretar de l’anterior Executiu , que els ciutadans han fet grans sacrificis i que les reformes “han estat molt dures ” però “estan començant a donar resultats” .

El 25 % de tots els productes alimentaris es venen ja a l’exterior

En els primers nou mesos de 2013 , han augmentat un 4,9% les exportacions , per valor de 28.000 milions d’euros , amb un saldo positiu per a la balança comercial de 5.632 milions, ha afirmat .

El 25 % de tots els productes alimentaris es venen ja a l’exterior , cosa que situa Espanya en el vuitè exportador mundial , amb sectors líders com fruites i hortalisses , oli , vi, carn porcina o conserves de peix .

Ha ressaltat dades positives com les millores en renda agrària i indicadors com la demanda de fertilitzants o el consum en llars en un context en què ressalta les possibilitats de futur per al comerç interior i exterior de productes agraris .