Facebook    Twitter

Estudi sobre els èsters alquílics en l’oli d’oliva

Elena Víboras durant el Consell Provincial de l’Oli d’Oliva celebrat a Jaén

La consellera d’Agricultura , Pesca i Desenvolupament Rural , Elena Víboras , ha participat aquest matí a Jaén al Consell Provincial de l’Oli d’Oliva , on s’ha presentat l ‘”Estudi sobre els articles científics i publicacions dels èsters alquílics en l’oli d’oliva i la seva incidència en el medi ambient ” . Al fil d’aquest document , Víboras ha animat els productors a continuar apostant per la màxima excel · lència, ja que “és essencial la qualitat dels olis d’oliva ” per respondre a les demandes d’un mercat cada vegada més exigent i globalitzat .

Així mateix , els participants en aquest Consell han analitzat el model d’aplicació a Espanya de la reforma de la Política Agrícola Comuna ( PAC ) i els mecanismes de gestió de mercats en aquesta nova normativa . Entre altres qüestions relacionades amb la modificació d’aquesta normativa europea , la consellera ha lamentat que en aquestes negociacions ” no s’hagi tocat la regulació dels mercats ” tot i que en depenen “el 70 % dels ingressos del sector agrícola” . A més , ha posat èmfasi que encara queden per tancar qüestions de gran rellevància per a Andalusia , ja que aquestes podrien suposar una reducció del volum d’ajudes que rep actualment la comunitat autònoma .

Víboras s’ha referit concretament a la possibilitat que decreixi el muntant total d’ajuts directes que percep la regió ( suma d’ajudes acoblades i desacoblades ) si les subvencions acoblades guanyen importància , ja que això faria que les ajudes desacoblades perdessin pes en el volum global . Per evitar-ho, el govern andalús aposta per adaptar el futur repartiment de les ajudes acoblades per compensar el transvasament i que Andalusia continuï rebent així el mateix total d’ajuts directes.

D’altra banda, la consellera ha posat èmfasi que els simulacres de repartiment dels fons del segon pilar de la PAC , relatiu al desenvolupament rural , podrien fer perdre a la regió una part important d’aquests ajuts en el marc 2014-2020. “Estem preocupats perquè ens juguem molt” , ha recalcat .

Estudi sobre oli d’oliva
L’informe tècnic presentat en aquesta trobada aposta per avançar en la producció d’oli d’oliva verge d’alta qualitat per minimitzar la presència d’aquestes substàncies , que serveixen com a paràmetre per determinar amb més fiabilitat els olis d’oliva verge extra . Entre altres alternatives per aconseguir aquest objectiu , l’estudi ressalta l’increment de la superfície d’oliverar i el nombre d’almàsseres acollides a Producció Integrada .

A més , les conclusions extretes d’aquesta investigació afirmen que les elevades concentracions d’èsters alquílics no poden considerar-se una característica pròpia de la varietat d’oliva sinó a males pràctiques realitzades al fruit des que es troba en l’arbre , passant pels procediments no recomanats d’elaboració , emmagatzematge , conservació , envasat i distribució de l’oli .