Facebook    Twitter

normes més estrictes en l’etiquetatge d’oli d’oliva

Els 28 donen llum verda a normes més estrictes en l’etiquetatge d’oli d’oliva per evitar enganys

Les noves regles entraran en vigor a finals de 2014 i aparquen definitivament les setrills no reutilitzables en l’hostaleria

BRUSSEL · LES, 26 novembre ( EUROPA PRESS ) –

Els Estats membres han donat llum verda aquest dimarts a la revisió de les regles de comercialització d’oli d’oliva a la Unió Europea , amb l’objectiu d’introduir normes més estrictes en l’etiquetatge amb les evitar enganys al consumidor sobre la qualitat del producte , han informat en fonts comunitàries .

Les noves disposicions entraran en vigor el 13 de desembre de 2014 i obligaran a que la formulació de l’etiquetatge sigui ” uniforme” i “no indueixi a error al consumidor” amagant , per exemple , que la qualitat del producte és inferior . Un frau que, segons Brussel · les, passa de vegades a l’indicar la qualitat de l’oli en un cos de lletra més petit que la resta del missatge informatiu .

L’etiqueta ha d’informar, també , de manera ” més clara” sobre la millor manera de conservació del producte i indicar que l’ampolla s’ha de guardar protegida de la llum i la calor , per mantenir la qualitat . A més , es podrà indicar amb caràcter voluntari , la data de recol · lecta – sempre que tot l’oli del recipient provingui de la mateixa collita – ja que la qualitat de l’oli pot deteriorar encara que sigui possible el seu consum durant anys .

Finalment , els governs nacionals estan obligats a vigilar que aquestes noves normes es compleixin i realitzar controls , així com a prendre mesures si es vulneren les regles .

La decisió ha estat adoptada pel comitè de gestió competent que formen experts dels Vint amb una majoria de vots a favor i cap en contra , encara que sí amb l’abstenció d’Alemanya , Estònia , Letònia , Hongria , Àustria i Suècia .

El comissari d’Agricultura , Dacian Ciolos , va promoure fa mesos un paquet similar de mesures per donar suport al sector oliverer , però finalment va decidir aparcar per les pressions del Regne Unit en contra d’obligar l’hostaleria a substituir les setrills tradicionals servides als clients per altres segellades i no reutilitzables .

Ciolos va optar finalment aparcar la polèmica mesura a escala europeu , mentre que països com Portugal , Itàlia i Espanya- principals productors d’oli d’oliva – han decidit aplicar al seu territori el veto a les setrills reutilitzables en bars i restaurants . L’Executiu comunitari , que veia amb bons ulls aquesta mesura per evitar fraus i protegir els productes de qualitat , estima que amb la iniciativa pròpia d’aquest grup de països queda cobert “almenys dos terços del consum europeu ” gràcies a normes nacionals , han explicat les fonts .