Facebook    Twitter

Govern , Productors i indústria en si Uneixen per revaloritzar la Qualitat de l’Oli d’oliva Supermercats neguen la utilització de l’Oli com a ganxo comercial

2014.09.01

Govern , Productors i indústria s’Uneixen per revaloritzar la Qualitat de l’Oli d’oliva

El ministre d’Agricultura , Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete , ha Subratllat Que el Conveni per a la valorització i la Millora de la Qualitat de l’Oli d’oliva “suposa Un pas històric d’unió de forces Entorn d’un Aliment al Que TENIM Que atorgar ,entre tots ,el valor i representació que té ” . Es Tracta , ha afirmat , “de millorar la percepció que té el consumidor del valor de l’ anomenat or Líquid ” . Arias Cañete i els Representants d’ACES , ANGED , ASEDAS , ANIERAC , ASOLIVA , INFAOLIVA , Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya , ASAJA , COAG I UPA , han SIGNAT el Conveni de Col · laboració Per a la valorització i la millora de la qualitat de l’Oli d’oliva ,i de Promoció i Informació al Consumidor , que Expressa la voluntat de l’Administració i dels Sectors Productiu , industrial i de la Distribució per Enfortir l’Oli d’oliva espanyol .

En la seva Intervenció , Arias Cañete ha comentat Que aquest conveni ” és Una bona prova de Que units s’aconsegueix Més i s’avança Millor en el Desenvolupament d’un Aliment de gran valor i en el Enfortiment dels sectors Que el produeixen , elaboren i comercialitzen ” .

El ministre ha ressaltat el valor estratègic de l’Oli d’oliva per les seves connotacions territorials , Econòmiques , Socials , ” i per ser Base de la Dieta Mediterrània ” . Pel ministre , les Dades d’aquest sectors demostren la importància d’aquest Producte . Així Espanya compta en prop de 2.600.000 hectàrees D’oliverar i en més de 360.000 Explotacions, que aporten 46 Milions de jornals de Treball per Campanya .

També ha Indicat Que Espanya és Líder Mundial en Superfície ( 24% ) , en Producció ( 41% ) i en Exportació . A més , ha afegit , “el nostre Oli és Conegut i consumit a més de 100 països, als Que es dirigeixen les Més de 730,000 TONES Que Venim Exportant de mitja les Darreres Sis Campanyes ” . També ha apuntat Que a 2012 , el valor va ascendir a 1.849 milions d’euros , El Que situa l’Oli d’oliva en quart Lloc Entre els Productes agroalimentaris exportats .

Mesures de Promoció

Segons Arias Cañete , el Conveni subscrit permetrà Incrementar els treballs específics sobre Qualitat de control i i Potenciar la Coordinació de les Actuacions Que Ja S’estan desenvolupant en matèria d’Informació i Promoció . En el Cas del Ministeri, 1 a través dels Treballs desenvolupats el 2013 en el marc de la Unió Europea , destaca l’aprobacion dels reglaments Que han DESENVOLUPAT Normes de Comercialització , harmonització , Cooperació i Intercanvi de Informació i Controls de Qualitat .
p
En l’Àmbit Nacional , sí que s’ha establert l’obligació de presentar els Olis d’oliva en l’hostaleria i la Restauració en Envasos etiquetats i proveïts d’un Sistema que eviti la reutilització . “Amb aquesta Mesura ens col · loquem a l’avantguarda de la Unió Europea , garantint al Consumidor Una Millor Informació ” , ha recalcat .

En matèria de Promoció, Arias Cañete ha esmentat els Premis als Millors Olis d’Oliva Verge extra i el Premi Aliments d’Espanya ; Les Setmanes Específiques SOBRE AQUEST PRODUCTE , així Com el dels Convenis Amb La Fundació per al Desenvolupament de la Dieta Mediterrània, Paradors, i una Taula Específica en el Grup de Treball d’Internacionalització del Sector Agroalimentari .

Al Mateixtemps , el ministre ha destacat els Esforços del sector en aquesta matèria a Través dels Programes de Promoció de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva , o del Programa Comunitari ” Original Flavours : L’Essència de la Mediterrània” , al Que participa la DO Baena.

Línies d’actuació del conveni

Respecte a l’acord , Arias Cañete ha Explicat Que el conveni Preveu Quatre Grans Línies d’actuació . Així, Amb l’Objectiu de reforçar la Qualitat dels Olis d’Oliva , es promourà posar en Marxa Sistemes d’autocontrol , en especial atenció a la Conservació de la Qualitat en la fase d’Emmagatzematge i Distribució . Per Això s’elaboraràn Guies de Bones Pràctiques , consensuades entre el sector de la Producció i el de la Distribució . En Aquesta línia , el Ministeri es compromet a reforçar les Campanyes Oficials per el Control de la Qualitat en TOTES LES SEVES Fases .També aportarà Estudis Tècnics Sobre la tipificació dels Olis , Denominacionsde Venda i el ÚS de mencions facultatives al ETIQUETATGE .

En Segon Lloc , el Conveni FIXA Actuacions de Millora dels procediments per la evaluaciói de la Qualitat . En aquest SENTIT , Arias Cañete ha Avançat Que Ja s’ està culminant un conveni en la Junta d’Andalusia i la Interprofessional Per La recerca d’un metode Que complementi l’ ” anàlisi sensorial ” , en relació a les Característiques organolèptiques que complementi el panel test, Millorant la clasificació i control de la Qualitat Dels Olis . Així mateix , el conveni Estableix l’objectiu de garantir la màxima homogeneïtat dels resultats en el funcionament Dels Panells De tastadors .

De manera complementària , l’acord Preveu reforçar la Col · laboració institucional . Per Això, ha DIT el ministre , el Ministeri promourà la constitució d’una “Taula de Coordinació de la Qualitat de l’Oli d’oliva ” , Integrada per l’Administració autonòmica i central , i a La Que podran Participar les Associacions de la Interprofessional de l’Oli d’ oliva , els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen i les Associacions de la Distribució .

Per ÚLTIM , COM Quarta gran línia , Arias Cañete s’ha referit a la Millora de la Col · laboració en matèria de Promoció i Informació al Consumidor . ” Es Tracta de fer Activitats de Formació Per Els consumidors , en Punts de venda i Centres Educatius , dirigides a donar un estudi de Les característiques , qualitats , Tipus i Presentacions dels Olis al Mercat ” , ha apuntat .

Reaccions : REBUTJEN QUE S’UTILITZI COM PRODUCTE RECLAM …

El director general de l’Associació de Cadenes Espanyoles de Supermercats ACES , Aurelio del Pino , ha assegurat que és una ” Acusació falsa” que utilitzin l’Oli d’oliva Com Producte de reclam per atreure clients locals Als Establiments , MALGRAT les critiques dels Productors .

Del Pino ha afirmat que la Distribució comercial , COM ÚLTIMA baula de la cadena de valor , es limita a La Venta d’Oli i ” Tracta d’ IDENTIFICAR El Que el consumidor vol” .

Així mateix , ha remarcat que la Distribució comercial Aposta Per ” Un sector primari Cada Vegada Més Estable , Estructurat i Competitiu ” , de manera Que “els Productes Que Posin al Mercat REALMENT ES Facin D’Una Manera Competitiva .

També treballen -puntualitza – Per Què el Consumidor siga Capaç de diferenciar Entre els diferents Atributs de l’Oli , “Entre els quals , una i part Important Serà el Preu , I UNA ALTRA Sera la Qualitat i el Coneixement del Producte” .

Des de la Distribució ” VOLEM Que el Consumidor tingui Cada Vegada Millor Informació Per Què prengue Millor les seues Decisions de compra” , detalla .

En línies generals , ha remarcat Que , gràcies al conveni , s’elaboraran Estudis i Anàlisis Conjunts en els Propers anys Amb La Participació de les diferents Baules de la Cadena de Valor de l’Oli d’oliva .

També s’impulsaran Eines conjuntes Per La Millora del Coneixement del Producte, en Formació i Informació , conclou .

Els representants dels oleïcultors també han Valorat la signatura d’aquest Conveni per revaloritzar el producte En Un Moment de Preus molt baixos, llastrats en la seua Opinió Per La utilització del producte com a ganxo comercial Per la Distribució comercial .

… I Que Tingueu Una major Seguretat Jurídica

El president del Comitè Consultiu de la UE De Oli i oliva de taula i, a la Vegada màxim responsable sectorial de Cooperatives Agroalimentàries , Rafael Sánchez de Porta , ha remarcat a preguntes dels periodistes la Transcendència del conveni rubricat Avui per millorar la qualitat del Producte i ” Sobre tot , millorar la percepció que tenen els consumidors de’aquesta qualitat” .

” Que no siga un Producte Cada Vegada Més banalitzat o Producte reclam de la Distribució , sinó – Que Veiem De Veritat la importància del sector , que el CONEGUI EL CONSUMIDOR I Que Desterrem les males notícies Que es refereixen a Dubtes Sobre la Qualitat , Moltes Vegades infundades ” , afegeix De Porta .

També ha destacat Que el conveni persegueix donar seguretat jurídica a les empreses Com Conseqüència de la subjectivitat dels Mètodes Analítics de l’Oli – en Referència als Panells de tast , que estableixen les qualitats i Categories del Producte .

Ha recordat Que el conveni Que rubrica TOT el sector reforça Altres Iniciatives impulsades per vertebrar , com la prohibició de les Setrills reutilitzables en l’hostaleria , el Decret Governamental de Que ha entrat en vigor aquest MATEIX mes .

També ha apuntat Altres Mesures recents Que s’estan aplicant per La UE , Com alguns reglaments Que MILLOREN La informació De les ETIQUETES i Els noms comercials De les Diferents Categories de l’Oli ” Totes Elles encaminades Cap a la Millora de la percepció del Producte Per part dels Consumidors ” .