Facebook    Twitter

NOVES FORMES D’ANALISSI

Com evitar el frau en la qualitat de l’oli d’oliva
Un estudiant de la Universitat de Valladolid ha desenvolupat un mètode científic ràpid i econòmic
[ 15 gener 2014 ]

Segons el científic , amb aquest nou mètode es pot ” certificar l’origen de l’oli , detectar fraus i controlar la seva qualitat en el procés de producció i en l’emmagatzematge ” gràcies a partir de tècniques d’espectroscòpia . Per a l’investigador , s’obre una via en la qual es descriu un nínxol econòmic important , sense competidors directes i a més bastant més barat que els procediments que s’empren en l’actualitat .

Tal com es detalla en una recent investigació de l’Organització de Consumidors i Usuaris , nou marques d’oli enganyaven als consumidors en marcar en l’etiqueta dels envasos “verge extra ” quan el producte només era ” verge” . Gràcies a l’investigador de la Universitat de Valladolid Alberto Rubio, enginyer químic i alumne del Màster en Física i Tecnologia dels Làsers , aquests enganys es podran evitar i detectar molt més ràpid i de forma més econòmica gràcies a una tècnica basada en l’espectroscòpia . “No només permet diferenciar categories d’oli d’oliva sinó també certificar l’origen de l’oli , detectar fraus i controlar la seva qualitat en el procés de producció i en l’emmagatzematge , calculant la fotodegradació en l’envàs i la degradació tèrmica ” , explica Rubio a la agència Iberoamericana per a la difusió de la Ciència i la Tecnologia ( DiCYT ) .

El principal avantatge que té el mètode dissenyat per Rubio és que “els equips d’anàlisi i control d’olis que s’utilitzen actualment tenen un cost 100 vegades superior al preu d’aquests equips” , així que ” no compta amb competidors directes i la seva comercialització pot ser de gran interès ” , afirma l’investigador . A més , l’espectroscòpia aplicada a aquest camp possibilita “la detecció d’hidrocarburs aromàtics policíclics tòxics , així com la realització d’anàlisi de la terbolesa en l’oli , de gran utilitat en el procés de refinat , i l’eliminació d’aigua en el mateix” , compte Rubio a DiCYT .

Es tracta d’un sistema de multianàlisi en què a més dels esmentats paràmetres – terbolesa , fotodegradació , degradació tèrmica o elements tòxics – ” permet fer una anàlisi colorimètric de l’oli d’utilitat en el procés de refinat i la recol · lecció òptima de la matèria primera , tot això amb un control simultani de la temperatura ” , diu Rubio . Per aquests mesuraments es fan servir aparells com ” espectrofluorímetro làser, el fluorímetre làser de filtre automatitzat, el inferómetro un espectrofotòmetre i una doble sonda de control de temperatura” , diu l’agència.

Fins ara s’han desenvolupat ” dos prototips , un d’específic per a la indústria que permet realitzar els mesuraments d’una forma més ràpida i amb més precisió i un model més compacte pensat per al seu ús particular “, explica Rubio .

Encara que no està malament que l’usuari final pugui comprovar la qualitat de l’oli , potser és millor que l’OCU i els científics , o qui sigui , se segueixin ocupant del control de la qualitat d’allò que es consumeix .

CEIa3 CAMPUS D’EXCELENCIA INTERNACIONAL AGROALIMENTARI
15 de gener 2014

Investiguen l’ús de tècniques forenses per al control del frau en oli d’oliva verge

Els investigadors cordovesos han aconseguit localitzar un tipus genètic únic a les acebuchines.

Investigadors de l’ ceiA3 desenvolupen un mètode basat en l’amplificació de l’ADN de 17 varietats d’alta qualitat amb l’objectiu de traçar l’origen real dels olis

Al més pur estil CSI , un equip d’investigadors del Campus d’Excel · lència Internacional a Agroalimentació ceiA3 a la Universitat de Còrdova i a l’Institut d’agricultura Sostenible del Consell Superior d’Investigacions Científiques , amb la col · laboració del Laboratori d’evolució i diversitat biològica de França , han aconseguit dissenyar un mètode basat en tècniques forensespara millorar el control de l’origen real de l’oli d’oliva que es comercialitza , posant una nova barrera a les barreges fraudulentes .

Concretament , l’equip científic integrat pels doctors Gabriel Dorado , Marga Pérez – Jiménez , Guillaume Besnard i Pilar Hernández ha aconseguit obtenir l’empremta dactilar de 6 tipus genètics vàlids per a 17 varietats d’oliva emprades en l’elaboració d’oli d’oliva verge d’alt valor afegit . Ho han aconseguit basant-se en estudis previs de seqüenciació de genomes de cloroplasts -els orgànuls cel · lulars que s’ocupen de la fotosíntesi – i localitzant una sèrie de marcadors moleculars únics per a cada tipus genètic .
L’estudi del ceiA3 ha aconseguit localitzar un tipus genètic molt concret que només està present en els olis locals de acebuchinas , procedents d’oliveres silvestres i d’alt valor organolèptic .

El resultat del seu treball ha estat publicat en una de les revistes científiques multidisciplinars més rellevants Plos One i servirà de base al disseny de test senzills que es puguin utilitzar per traçar de manera eficaç i ràpida l’origen dels productes , garantint així les seves propietats saludables , les que han portat a l’oli d’oliva a ser considerat un aliment medicinal per la prestigiosa Agència d’Aliments i medicaments ( FDA ) dels Estats Units .

El treball complet pot consultar-se en http://www.plosone.org/article/info % 3Adoi % 2F10.1371 % 2Fjournal.pone.0070507