Facebook    Twitter

AVUI, DESPRÉS DE LA REUNIÓ DE LA CONFERÈNCIA SECTORIAL D’AGRICULTURA

Miguel Arias Cañete: “Tenim clar ja el camí per aplicar una PAC que permetrà a tots els sectors agraris i ramaders seguir sent competitius”

2014.01.21
Explica que s’ha establert un model de regionalització , amb una divisió del territori nacional entre 22 i 24 comarques agronòmiques
Afirma que s’ha fet un pas històric en el procés de centrar les ajudes en els agricultors actius
Assegura que s’ha fet un repartiment objectiu dels fons de Desenvolupament Rural , basat en el criteri aplicat per la Comissió Europea
Sosté que en aquest procés s’ha negociat i dialogat amb totes les comunitats autònomes i les organitzacions agràries
El ministre d’Agricultura , Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete , ha subratllat el consens bàsic aconseguit entre el Govern i les comunitats autònomes , “amb el que ja tenim aclarit el camí per poder aplicar a Espanya una política agrària comuna que permetrà que tots els sistemes agraris i ramaders segueixin sent competitius i puguin seguir realitzant la seva activitat , amb uns nivells de suport similars als anteriors i sense distorsions al mercat ” .
Miguel Arias Cañete feia aquestes declaracions després de la reunió de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural que , després de dos dies de negociacions , ha arribat a acords bàsics sobre els dos pilars de la PAC : els criteris per assignar les ajudes directes i per distribuir els fons per Desenvolupament Rural . Segons l’opinió del ministre , ” es culmina així el llarg procés per a la posada en marxa de la nova política agrària comuna a Espanya , procés que ens ha ocupat els dos últims anys i en el qual hem aconseguit una xifra molt important per al sector agrari i ramader espanyol , prop de 47.000 milions d’euros ” .
Entre els acords adoptats avui , Arias Cañete ha destacat el pacte assolit per unanimitat de tots els consellers , per establir un sistema d’aplicació nacional de la PAC . En relació amb el règim de pagament bàsic , s’ha establert un model de regionalització , que pren com a punt de partida la comarca agrària , amb una divisió del territori nacional entre 22 i 24 regions agronòmiques . Per al ministre , “aquest sistema donarà viabilitat a tots els sectors productius en tot el territori espanyol , que seguiran percebent ajudes molt similars a les del període anterior ” .dels
En aquest sentit , Arias Cañete ha assegurat que les ajudes dels agricultors d’una determinada comunitat autònoma no variaran a l’alça o a la baixa més enllà del 0,67% de la fitxa total d’ajuts directes. “Per tant , els moviments no són significatius entre comunitats ni entre agricultors ” , ha afegit .
PAGAMENTS ACOBLATS
En segon lloc , el ministre ha detallat que la Conferència Sectorial ha decidit quins seran els pagaments acoblats a posar en marxa a la nova PAC . Per a això, s’ha seguit la línia acordada en la Conferència Sectorial d’ tenir en compte aquells sectors que puguin tenir problemes i risc d’abandonament . Bàsicament , la ramaderia és el sector que rebrà més suports dels pagaments acoblats , ” que és la gran oblidada en la Reforma i , per tant , va a concentrar el major volum de pagaments acoblats ” .
En concret , Arias Cañete ha indicat que l’àmplia majoria dels consellers han donat suport a la proposta del Govern que els sectors que rebran pagaments acoblats seran el boví d’engreix , la vaca nodrissa , el boví de llet , l’oví , el cabrum , la remolatxa sucrera , l’arròs , el tomàquet per la indústria, els fruits de closca i garrofes , els cultius proteics i els llegums de qualitat .
En total , el ministre ha apuntat que es destinaran a pagaments acoblats prop de 585 milions d’euros, el 12,08 per cent del total de les ajudes directes . També s’ha decidit que la Conferència Sectorial podrà revisar els imports assignats a aquests sectors acoblats i la possibilitat d’introduir nous cultius o produccions acoblades , singularment , l’olivar de pendent o de baixa producció , el blat dur , el raïm pansa o la satsuma per industrialització , en funció que hi hagi risc d’abandonament o dificultats de sostenibilitat econòmica d’aquests sectors .
Així mateix , Arias Cañete ha assegurat que els agricultors i ramaders tindran la garantia que es va a vigilar el funcionament dels mercats , ” per si fos necessari revisar els sectors acoblats , introduir sectors nous que han estat demandats pels consumidors o millorar a l’alça la dotació dels sectors actuals ” .
Sobre la situació de l’olivar , Arias Cañete ha assegurat que aquest sector no està en risc d’abandonament o en dificultats de sostenibilitat econòmica . “És més , té ajudes importants , està molt recolzat a la Unió Europea . En concret , l’olivar a Andalusia té unes ajudes importants ” , ha subratllat .
En qualsevol cas , Arias Cañete ha assenyalat que la PAC que s’ha negociat afavoreix l’oliverar , ja que s’ha evitat la introducció de la taxa plana i mantindrà un nivell d’ajudes similars a l’actual . “El olivar és el gran beneficiat d’aquest sistema que anem a aplicar” .
AGRICULTORS ACTIUS
D’altra banda , el ministre d’Agricultura ha assenyalat que ” hem fet un pas històric en el procés de centrar les ajudes en els agricultors actius i en les explotacions amb activitat , cosa que es fa per primera vegada en la política agrària nacional” . En aquest sentit , el ministre ha apuntat que no es consideraran agricultors actius aquells als que les ajudes directes suposen més d’un 80% del total dels seus ingressos agraris . També ha aclarit que aquest sistema es va a aplicar als agricultors que perceben més de 1.250 euros d’ajudes directes a l’any. Per al ministre , ” es tracta d’evitar que algú cobri unes ajudes comunitàries sense tenir una activitat econòmica sobre el territori” .
Segons ha detallat el ministre , aquesta mesura afectarà 71.476 productors i permetrà que 550 milions d’euros passin d’agricultors que no tenen una activitat agrària significativa cap agricultors que tenen a la mateixa comarca una activitat agrària important .
En aquest apartat , també s’ha tingut en compte que hi hagi activitat agrària en el territori . Així , Arias Cañete s’ha referit al cas concret de les explotacions ramaderes vinculades a pastures , que hauran de tenir 0,20 unitats de bestiar major per hectàrea , per exemple , en cinc hectàrees ha d’haver, almenys, una vaca .
FONS PER A DESENVOLUPAMENT RURAL
Finalment, s’ha procedit a distribuir els 8.053.000 d’euros per Desenvolupament Rural entre les comunitats autònomes , ” tractant de corregir les disfuncions i els desequilibris que es van produir en el repartiment que hi va haver per al període 2007-2013″ , ha recalcat .
Arias Cañete ha recordat que en aquest any Espanya va perdre una part substancial de fons de desenvolupament rural . “Però , sense cap criteri objectiu, el Govern anterior va fer que tres Comunitats Autònomes ( Andalusia , Castilla -la Manxa i Extremadura ) no perdessin fons sinó que incrementessin substancialment els seus recursos ” .
Ara, el sistema de repartiment que ha seguit aquest Govern , “molt a diferència del Govern anterior que no va seguir cap criteri i que va premiar tres comunitats i castigar a la resta” , aplica criteris objectius .
Per a això, s’ha seguit el criteri d’integració que utilitza la Comissió Europea per repartir fons entre els estats membres . Hem utilitzat indicadors sobre la situació econòmica , mediambiental i territorial , relacionats amb els tres objectius de la política de desenvolupament rural : competitivitat de l’agricultura , gestió sostenible dels recursos naturals i acció pel clima , i desenvolupament territorial equilibrat .
No obstant això , Arias Cañete ha destacat que quan es va fer aquest exercici es va constatar que Andalusia , “que havia estat la gran beneficiada en aquell repartiment totalment injust del període de programació anterior” , havia de perdre prop de 405 milions d’euros . ” Conscients que era una xifra molt important i que podia comprometre el desenvolupament de programes de caràcter estructural , el Govern va proposar als grups de treball que hi hagués un estabilitzador de pèrdues , és a dir , que ningú perdés més del 10 %”.
Aplicant aquest estabilitzador , el ministre ha assenyalat que la reducció d’Andalusia es limita a 211 milions d’euros , “que s’han aplicat a corregir , parcialment , la injustícia que es va fer en el passat amb la resta de les comunitats autònomes” . Per tant , ” hem fet un repartiment objectiu , basat en indicadors de la Unió Europea , l’hem modulat per disminuir les pèrdues que havia d’haver experimentat Andalusia i hem començat corregir les injustícies que va fer el Govern anterior en el repartiment de fons” .
NEGOCIACIÓ AMB TOTS ELS SECTORS
D’altra banda , Arias Cañete ha reiterat que en aquest procés d’aplicació de la PAC a Espanya , el Govern ha negociat amb totes les comunitats autònomes i amb les organitzacions agràries . Així , s’han mantingut més de cent reunions en els últims dos anys i , en particular , s’ha convocat el Consell Assessor Agrari en set ocasions.
Arias Cañete ha assegurat que les inquietuds d’aquestes organitzacions s’han traslladat a la Conferència Sectorial , per introduir-les al debat . “És més , hem seguit algunes de les indicacions que ens van fer ahir les organitzacions agràries , com en la qüestió de l’establiment de les comarques agronòmiques , la determinació de la figura de l’agricultor actiu exigint determinats ingressos , o l’increment de la càrrega ramadera ” , ha remarcat .

ENLLAÇ VIDEO DE LA INTERVENCIÓ DEL MINISTRE :

Documents

14.01.21 A Cañete acuerdo aplicación PAC ok
ACUERDO PRIMER PILAR CS
ACUERDO SECTORIAL DR