Facebook    Twitter

Regne Unit verificarà la qualitat de l’oli d’oliva importat segons NOU REGLAMENT

Regne Unit verificarà la qualitat de l’oli d’oliva importat

Regne Unit està decidit a acabar amb el frau de l’oli d’oliva , per això verificarà la qualitat de les importacions realitzant els corresponents anàlisis que garanteixin que el producte correspon al que indica l’etiquetatge .

29 gen 2014

Importacions d’oli d’oliva

El passat mes d’octubre ens fèiem ressò de l’informe del Parlament Europeu en el qual es mostrava una llista dels 10 aliments amb més risc de frau a Europa , aliments que es poden manipular fàcilment amb altres productes difícils de detectar . Aquesta llista està formada pels següents aliments : oli d’oliva , peix , aliments ecològics , llet , gra , mel i xarop d’auró , cafè i te , espècies , vi i sucs de fruites . Tenint en compte que l’oli d’oliva és el producte que encapçala aquesta llista , al Regne Unit es procedirà a comprovar l’autenticitat i qualitat de l’oli d’oliva importat .

Regne Unit verificarà la qualitat de l’oli d’oliva importat i ho farà a través de Campden BRI , un organisme independent de recerca que ofereix suport tècnic , serveis d’assessorament i investigació a tots els sectors de la indústria alimentària , per tal de garantir la qualitat i la seguretat dels aliments i begudes . Aquest organisme ha estat elegit a través d’un procés de licitació obert per la RPA ( Agència de Pagaments Rurals ) , agència executiva del Departament de Media Ambient, Alimentació i Afers Rurals , perquè procedeixi amb les anàlisis químiques oportuns que determinin la qualitat real del oli d’oliva important aquest país .

El treball es centrarà en analitzar les molècules orgàniques ( lípids ) dels lots d’oli , per validar si el que s’especifica en l’etiqueta de l’envasament es correspon amb el producte . Respecte d’això cal recordar que el reglament de la Unió Europea sobre l’oli d’oliva entrarà en vigor el proper 1 de març de 2014. Aquest reglament modifica l’anterior disposició n ° 2568/91, relativa a les característiques dels olis d’oliva , olis d’orujo d’oliva i els mètodes d’anàlisi.

Reglament: (REGLAMENTO DE EJECUCIÓN (UE) num.
1348/2013 DE LA COMISIÓN) de 16 de diciembre de 2013 )

es defineixen les característiques químiques i organolèptiques dels olis , s’estableixen els mètodes d’avaluació, així com els valors i característiques que ha de contenir cada varietat . S’estandarditza el sistema d’anàlisi i els criteris que s’han de seguir en tots els països membres de la UE com a part de l’estratègia de lluita contra les pràctiques fraudulentes , garantint la qualitat del producte . Com ja hem indicat , l’oli d’oliva encapçala la llista d’aliments més susceptibles de frau .

Campden BRI serà responsable de les proves que es realitzin en totes les varietats , oli d’oliva verge extra , oli d’oliva verge , oli d’oliva i oli de pinyolada d’oliva , que s’importi a Regne Unit . Ho tindran més complicat que defrauden i ofereixen oli d’oliva verge extra és en realitat oli d’oliva a seques , és a dir , una barreja d’oli refinat obtingut de l’oli llampant , amb un 20 % d’oli d’oliva verge extra , encara que aquest és el frau més evident . Les anàlisis podran concretar les característiques de cada varietat i les diferències menys significatives , com per exemple entre l’oli d’oliva verge extra i l’oli d’oliva verge .

Sembla que s’estan donant els passos oportuns per intentar posar fre als fraus alimentaris , segons llegim aquí, els experts del Regne Unit apunten que el frau de l’oli d’oliva està molt estès a causa dels beneficis que obtenen els defraudadors . Ara s’ha convertit en una prioritat evitar el frau de l’oli , segons les dades del Consell Oleic Internacional relatius al 2013, Regne Unit s’ha duplicat en 10 anys les importacions d’aquest aliment , sent cada vegada més important entre els consumidors del país .

És de suposar que altres països importadors posaran en marxa mecanismes similars , possiblement també es començarà a treballar per evitar el frau amb la resta d’aliments que formen la llista d’aliments amb major risc de frau .

font GASTRONOMIA & CIA