Facebook    Twitter

PRÒXIMS CANVIS EN ETIQUETATGE

TÜV SÜD explica el nou reglament europeu sobre informació alimentària

El nou reglament ( UE ) n º 1169/2011 sobre la informació alimentària facilitada al consumidor ( denominat «el Reglament IAC » )

Ha entrat en vigor a Europa durant aquest any . En un futur , els consumidors disposaran d’informació més detallada per part dels fabricants que els permetrà poder triar de forma més adequada entre una àmplia selecció d’aliments disponibles al mercat . Per a això , el Reglament IAC modifica les disposicions d’etiquetatge dels aliments , exigint informació de producte més clara . Els experts de seguretat alimentària de TÜV SÜD expliquen els canvis sota aquest nou reglament a més dels beneficis per als consumidors .

El reglament ( UE ) n º 1169/2011 , oficialment conegut com Reglament IAC , inclou noves disposicions que regulen l’etiquetatge , la presentació , la descripció , la publicitat i la “venda a distància ” d’aliments .

El Reglament IAC VA ENTRAR EN VIGOR el 12 de desembre de 2011 i serà aplicable a partir del 13 de desembre de 2014, amb l’excepció de les disposicions relatives a la informació nutricional , que seran aplicables a partir del 13 de desembre de 2016.

Així doncs, a partir del 13 de desembre d’aquest any tots els productors d’aliments sense excepció , des de productors regionals de formatges fins conglomerats internacionals han de proporcionar un etiquetatge estandarditzat en els seus productes per informar els consumidors del valor energètic , l’origen i el potencial lergènic dels seus productes . Com a novetat , en el cas de la declaració d’al · lèrgens , el reglament no es limita a aliments prèviament envasats , sinó que en el futur els consumidors també poden esperar una informació més precisa en totes les vendes d’aliments no envasats en fleques , carnisseries , restaurants i granges . En el nou reglament la comercialització d’aliments per internet tindrà un enfocament particular .

“Els legisladors esperen que les persones que pateixen al · lèrgies als aliments es vegin beneficiades ” – comenta l’expert en aliments de TÜV SÜD , Sr Andreas Daxenberger . “Per exemple , la informació sobre al · lèrgies ha d’aparèixer clarament en el producte , ja sigui utilitzant una font diferent o en un fons de color diferent . més, en un futur els requisits de declaració per al · lèrgens s’aplicaran a productes com el pa , així com a aliments envasats . els al · lèrgens en productes no envasats comercialitzats per internet també s’han de declarar abans de la seva adquisició . “A més , els restaurants estan obligats a indicar els al · lèrgens en els seus menús . No es realitzaran canvis en la llista d’al · lèrgens per a la qual la declaració és obligatòria .

Resum dels canvis principals :

Informació addicional obligatòria per a fabricants : a part de la descripció dels aliments , la llista d’ingredients , el percentatge de certs ingredients, el pes net , la data de consum preferent , el contingut d’alcohol i informació sobre l’empresa alimentària , tots els envasos d’aliments han de mostrar els valors energètics , informació en com utilitzar els aliments i en el cas d’aliments produïts parcialment a l’estranger , informació sobre el país d’origen . Aquesta informació s’ha de mostrar en els aliments envasats , fins i tot en aquells destinats a un processat posterior; anteriorment , aquest tipus de detalls només eren obligatoris en envasos destinats als consumidors . Els requisits també són aplicables a aliments que els consumidors demanin a través d’internet . Els consumidors han de tenir aquesta informació abans de fer una compra en línia , no només quan llegeixin l’envàs de la seva comanda un cop lliurat .

La mida de lletra, visibilitat i llegibilitat més favorable per al consumidor : tota la informació obligatòria s’ha d’imprimir en un emplaçament clarament visible en l’envàs . Una mida de lletra mínim de 1,2 mm , mesurat d’acord amb una petita ” x” , garantirà la claredat i llegibilitat per als consumidors . Les úniques excepcions són els envasos molt petits com els dels xiclets i de les barres de xocolata . Llavors la mida de la lletra pot ser més petit en envasos en els quals la part més llarga de l’àrea de superfície és menor a 80 mil · límetres quadrats , però ha de tenir una alçada mínima de 0,9 mm .

Es redueix la confusió deguda a ” aliments falsos” : en un futur hauran unes regulacions específiques quant a l’etiquetatge dels substituts del formatge , el pernil premsat i els palets de cranc . Per exemple , els substituts del formatge d’indicar al costat del nom del producte que estan produïts amb greixos vegetals . Per protegir els consumidors de fraus , els productes carnis o de pesca que els consumidors poden confondre per un tall conjunt , però que realment s’han produït mitjançant la ” unió” de trossos de peix o carn , han d’indicar per exemple que contenen talls de cames de porc o carn de peix . La mida mínim de lletra d’aquesta indicació ha de ser el 75 % de la mida del nom del producte , així els consumidors podran reconèixer de seguida les imitacions en el lineal d’un supermercat .

Etiquetatge del país d’origen de la carn : fins ara els requisits d’etiquetatge de carn s’han restringit a la carn bovina causa de la crisi de la BSE . En un futur també s’aplica al porc , xai i moltó , cabra i pollastre . A més , els fabricants d’aliments de pesca i carnis congelats hauran de mostrar la data de congelació en l’envasat a més de la data de consum preferent .

Contingut de cafeïna : les begudes de cola , les begudes energètiques i les begudes de cafè amb llet poden ser nocives per a nens , dones embarassades i mares de lloguer. Segons el reglament IAC , aquestes begudes han d’incloure una advertència clara dirigida a aquest tipus de consumidors .

Informació obligatòria : en un futur les etiquetes d’informació al consumidor no només han d’indicar si l’aliment conté cafeïna o aspartam, però també han d’advertir la presència d’ estearines vegetals i de nanosustancias . Així mateix , han de declarar si els aliments s’han descongelat abans de la venda . Ara serà obligatòria la informació del país d’origen de qualsevol oli i greix vegetal utilitzada.

Valors nutricionals : mentre que la informació sobre valors nutricionals ha estat voluntària en el passat , el reglament IAC la convertirà en alguna cosa obligatori en la majoria d’aliments .

A EXCEPCIÓ dels suplements alimentaris , aigua mineral , herbes , sal , cafè, te , begudes alcohòliques i envasats petits ,

TOTS ELS ALIMENTS han de presentar la informació en els ” big7 ” : una taula d’una mida predefinit que presenta al consumidor un resum de els detalls calòrics (contingut energètic ) , greixos , greixos saturats , carbohidrats , sucres , proteïnes i sals . Perquè els consumidors puguin comparar els productes individualment de forma més efectiva , la informació alimentària mostrarà sempre en 100 go en 100ml . Es permet informació addicional sobre els greixos mono-i poliinsaturats , alts percentatges d’alcohol , fibra , vitamines , minerals i midó , però el colesterol i els greixos trans no s’han d’incloure en els detalls nutricionals . Per a begudes alcohòliques que contenen més de 1,2 % d’alcohol no s’exigeix ??la informació sobre valors nutricionals i ingredients .