Facebook    Twitter

La crisi de les extractores d’oli de sansa, per la reforma elèctrica pot provocar més costos a les almàsseres

Algunes empreses podrien tancar o començar a cobrar per recollir el subporoducto

Ginés Mena / Madrid | 2014.02.16

La crisi de les extractores d’oli de sansa, per la reforma elèctrica pot provocar més costos a les almàsseres

El sector oleícola tanca la setmana amb repunts de cotitzacions en origen , enfosquits per un nou front : les extractores d’oli de pinyolada d’oliva avisen d’una imminent crisi per la reforma energètica , que podria saldar-se amb tancaments que arrossegarien a les almàsseres . L’altra alternativa , segons fonts de les almàsseres a Efeagro , és que les extractores d’orujo es podrien veure obligades , per esquivar el tancament , a demanar una contraprestació econòmica al productor per retirar-li els subproductes , cosa fins ara inèdit. La patronal d’empreses d’oli d’orujo d’oliva ( ANEO ) advertia aquests dies que els paràmetres retributius per a les instal · lacions de producció d’energia elèctrica a partir de fonts renovables , cogeneració o residus que projecta el Govern posarien en risc el sector oleícola en el seu conjunt .

ANEO calcula pèrdues de fins a 110 milions d’euros anuals per a aquestes empreses , com a conseqüència d’una retallada de les ajudes d’un 40 % de mitjana i del límit d’hores anuals que els imposaran .

De moment, una extractora andalusa ja ha paralitzat una de les seves línies de cogeneració elèctrica , davant la previsió d’aquesta retallada de les primes , segons ha pogut saber Efeagro , i seria la primera damnificada .

Si hi hagués tancaments , ressalta ANEO , els residus es quedarien a les almàsseres , però algunes d’elles només tenen capacitat per a un parell de dies d’emmagatzematge d’aquests alpeorujos en les seves basses .

Les almàsseres perceben una contraprestació econòmica de les extractores de 2 pessetes ( 0,01 euros ) per quilo de subproducte retirat , benefici no molt alt , però que completa els seus balanços .

Almàsseres i agricultors es veurien molt afectats perquè no podrien repercutir en el consumidor els majors costos d’explotació , davant la pressió que exerceix la gran distribució , de manera que seran els que ” pateixin ” més la crisi , segons fonts del sector .

Espanya compta amb 1.600 almàsseres enfront de 60 extractores . Aquestes últimes elaboren oli d’orujo , la facturació suma 130 milions d’euros anuals només en exportació , i generen més de 2.000 llocs de treball directes i 15.000 indirectes .

La orujera és la que ” té la clau ” de les almàsseres

” La orujera és la que té la clau de l’almàssera , i si aquesta última no pot donar sortida al seu orujo es veuria totalment desbordada i abocada al tancament” , adverteix també el responsable d’oli de Cooperatives Agroalimentàries , Rafael Sánchez de Puerta .

“És un problema greu , a més , per la inseguretat jurídica” d’uns canvis normatius que arriben ” tot d’una ” i posen en gravíssimes dificultats econòmiques i de rendibilitat a les empreses .

Els canvis normatius en les retribucions a determinades fonts d’energies tindrien en les orujeras i les plantes de biomassa algunes de les seves principals perjudicades , segons De Puerta .

Però també tindrien problemes altres que compten amb sistemes de cogeneració o de generació elèctrica , segons el cas , com plantes de purins , centrals lleteres i fàbriques de concentrat de tomàquet o de transformació hortofructícola , a les quals se sumen les cooperatives que s’han instal · lat panells solars en les seves teulades .

Font AGROINFORMACION