Facebook    Twitter

Entren en vigor els nous paràmetres químics per classificar els olis d’oliva

PUBLICAT EL 2014.02.25

A partir de l’1 de març hi haurà un nou Reglament CEE 1348/2013 relatiu a les característiques dels olis d’oliva i dels olis d’orujo d’oliva i sobre els seus mètodes d’anàlisi

OLIMERCA. – El sector de l’ oli d’oliva haurà de ajustar-se a unes noves normes per classificar els olis d’oliva i orujo a partir de l’1 de març. A partir d’aquesta data , entra en vigor el nou reglament ( CEE ) núm 1348/2013 que defineix les característiques químiques i organolèptiques dels olis d’oliva i dels olis d’orujo d’oliva , així com els mètodes d’avaluació d’aquestes característiques .

Els nous mètodes i paràmetres s’han fixat d’acord amb els treballs efectuats en el marc del Consell Oleícola Internacional i tenen com a objectiu garantir l’aplicació a nivell de la Unió Europea de les normes internacionals més recents establertes pel COI , adaptant els mètodes d’anàlisi , així com certs valors límits per a les característiques dels olis establertes en el Reglament ( CEE ) núm 2568/91, .

Així , el nou Reglament obliga a adaptar els valors límit per estigmastadienos , ceres , àcids mirísticos i èsters monoalquílicos d’ àcids grassos i s’han de modificar en conseqüència determinats esquemes de decisions per comprovar si una mostra d’oli d’oliva és conforme amb la categoria declarada .

També s’introdueixen esquemes de decisions per al campesterol i el delta -7 – estigmastenol acompanyats per paràmetres més restrictius a fi de facilitar la comercialització i garantir l’autenticitat de l’oli d’oliva , en interès de la protecció dels consumidors . El mètode d’anàlisi relacionat amb la composició i el contingut d’esterols i la determinació del eritrodiol i el uvaol se substitueix per un mètode més fiable que també cobreixi els alcohols triterpénicos .

Per a la categoria oli d’oliva verge extra alguns dels nous paràmetres seran els següents :

* Èsters etílics dels àcids grassos : menor o igual de 40 mg / kg , ( per a la campanya 2014/15 el límit serà de 35 , i per successives menor o igual de 30 mg / kg )
* Índex de Peròxids : menor o igual a 20 mg / kg
* Ceres : Menor o igual de 150 mg / kg
* Monopalmitato de 2- glicèric : menor o igual de 0,9 si el % total d’àcid palmític és menor o igual del 14 %. menor o igual de 1 si l’ % total d’àcid palmític és major del 14%
* Estigmastadienos de 2- glicèric : menor o igual de 0,05 mg / kg
* K232 : menor o igual de 2,50

La comprovació de les característiques organolèptiques dels olis d’oliva verges per part de les autoritats nacionals o els seus representants anirà a càrrec de panells de tastadors autoritzats pels Estats membres .

Finalment , el Reglament reconeix que els productes que s’hagin fabricat i etiquetatge legalment a la Unió o s’hagin importat legalment a la Unió i despatxat a lliure pràctica abans de l’ 1 març 2014 podran comercialitzar fins que s’esgotin les existències .