Facebook    Twitter

La primera aturada patronal de les orujeras s’inicia aquest dijous i seguirà fins a ” el tancament total”

La primera aturada patronal de les orujeras s’inicia aquest dijous i seguirà fins a ” el tancament total”
Acusen Indústria de pensar només en el dèficit elèctric en contra d’altres polítiques

AGROINFORMACION 2014.03.05

La primera aturada patronal de les orujeras s’inicia aquest dijous i seguirà fins

L’Associació Nacional d’Empreses d’Oli d’Orujo d’Oliva , ANEO , que compta amb el suport de tot el sector , ha anunciat per a aquest dijous dia 6 el primer tancament parcial , per protestar contra el Ministeri d’Indústria que els obliga , amb la seva normativa energètica , a una reconversió del sector orujero que farà perdre entre 1.500 llocs de treball directes i 7.500 indirectes . La mesura de tancaments parcials es repetirà setmanalment fins a la fi de la campanya , on ” es podrà culminar amb un tancament patronal total” . Segons la seva opinió , mentre es lloa la postura d’Agricultura , “Indústria només vol eliminar el dèficit tarifari encara que això impliqui , paradoxalment , carregar-se les polítiques d’altres ministeris , incloses les seves, clar” .

L’Associació Nacional d’Empreses d’Oli d’Orujo d’Oliva , ANEO , ha denunciat , amb el suport dels agents del sector ( Interprofessional de l’ Oli d’Oliva , Infaoliva , Anierac , Asoliva , Faeca i FIAB ) , la indefensió jurídica “en què es troben a causa dels canvis legislatius de la política energètica del Govern.

Pèrdues de rendibilitat del 45% i 1.500 llocs de treball fixos i 7.500 indirectes

Segons han assenyalat en roda de premsa , les modificacions que es pretenen aprovar per mitjà de l’Ordre Ministerial , que complementa el Reial Decret Llei 9 /2013, provocaran , segons ANEO , ” una baixada mitjana de la rendibilitat de les seves empreses amb cogeneració d’entorn al 45 %, això desembocarà , irremeiablement , en la pèrdua de 1.500 llocs de treball directes i 7.500 indirectes ” .

Segons les dades aportades per ANEO , les empreses extractores són l’última baula del sector oleícola , valorant tot el subproducte generat durant la producció de l’oli d’oliva . Aquesta afirmació queda refutada per les següents xifres : per cada 100 quilos d’oliva molturada s’obtenen 20 quilos d’oli i 80 quilos de sansa , és a dir , el sector orujero gestiona el 80 per cent de la matèria primera que s’extreu de l’oliva .

El president de ANEO , José Luis Mestre , ha declarat en roda de premsa , que “el sector de les empreses orujeras amb cogeneració està ferit , no de mort , però sí greument ferit” . “Amb les dades que manegem – ha matisat – , el Ministeri d’Indústria dóna a la línia de flotació al sector orujero espanyol , ens fica a la UCI i , a més , sense oxigen” .

Ni multinacional amb ERO , ni bates blanques amb marees , només ” empresaris ”

Així mateix , ha afegit que en ANEO “no som una multinacional que fa un ERO ni tenim bates blanques que facin marees ; nosaltres som un grup d’empresaris , una baula bàsic i vital en la cadena productiva de l’olivar , que si el Butlletí Oficial de l’Estat ( BOE) no ho evita , ens desestructurarem poc a poc ” .

Les dues activitats principals de les empreses associades a ANEO són : d’una banda , oli d’orujo d’oliva i, d’altra , biomassa ( os d’oliva i pinyolada ) . Aquesta última , la biomassa , té els següents usos : exportació , calor per a les indústries i producció d’energia elèctrica ( kW verd ) . La pinyolada és el combustible principal en les extractores no cogeneradoras . ” Un circuit perfectament tancat i eficient” , ha declarat Mestre.

Actualment més del 50% de la pinyolada d’oliva d’Espanya es processa en extractores amb cogeneració o generació a partir de biomassa de l’oliverar , la resta

Per al president de ANEO , per tant , “els canvis en la legislació danyen directament al seu multidisciplinari model empresarial . D’una banda , l’àrea de cogeneració , que es debilita com negocis familiar eficient perquè deixar de tenir les primes que fins ara tenia ; i de l’altra , a la generació amb biomassa de l’oliverar – ja sigui amb cogeneració o sense – que es queda malmesa , ja que una part dels beneficis en el compte de resultats de les extractores no cogeneradoras prové de la venda de la pinyolada per a la producció del KW verd ” .

Suport ” real” d’Agricultura i ” insensibilitat ” d’Indústria

Així mateix , Mestre ha relatat el paper que han jugat i estan jugant les administracions en tot aquest procés legislatiu .

D’una banda , el Ministeri d’Agricultura que ” de manera real i palpable ens ha prestat i està prestant el seu pedrís . Han tingut i tenen , un tracte exquisit i solidari . D’altra banda , el Ministeri d’Indústria que mira la situació de manera insensible ens porta a un present en el qual la supervivència i el malviure seran la nostra única política empresarial ” .

Segons la seva opinió , el Ministeri d’Indústria i Energia no vol saber res “de les polítiques agràries , de les polítiques industrials , de les polítiques mediambientals que es realitzen a la resta de Departaments del Govern; Indústria només vol eliminar el dèficit tarifari encara que això impliqui , paradoxalment , carregar-se les polítiques d’altres ministeris , incloses les seves, clar ” , ha dit .

Per això , i davant la insensibilitat manifesta del Ministeri que dirigeix ??José Manuel Soria , ANEO ha anunciat , d’una banda , l’adopció de mesures legals si el seu gabinet jurídic així ho estima convenient i, d’altra , el tancament de les seves instal · lacions. “Som conscients que la dràstica mesura del tancament generarà un trencament molt important no només als orujeros sinó a tota la família del olivar ” , ha dit el seu president .

Primer tancament amb suport de tots els sectors

El primer tancament parcial es produirà , dijous, 6 de març, de 8.30 a 11 del matí . La mesura de tancaments parcials es repetirà setmanalment fins a la fi de la campanya , i es podrà culminar amb un tancament patronal total. ( Les dates es comunicaran amb antelació als Mitjans de Comunicació) .

Ple suport del sector

De l’altra, el suport sense fissures dels principals col · lectius de l’olivar ha quedat perfectament escenificat en les declaracions dels seus dirigents .

La Interprofessional demana que ” no es miri a un altre costat”

Teresa Pérez , directora gerent de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva ha assenyalat que la tasca del sector orujero és clau per l’olivar ja que són una baula de la cadena productiva imprescindible . “Demanem al Ministeri d’Indústria que no miri a una altra banda i que sigui sensible a un dels sectors més importants agro ” , ha assenyalat . Així mateix ha ressaltat també la preocupació tan gran que hi ha al Ministeri d’Agricultura en aquest tema .

Infaoliva creu que tot és “una bogeria ”

Per Enrique Delgado , secretari general de Infaoliva , “el Ministeri d’Indústria va a aconseguir que un producte que estava revaloritzat passi a cobrársele als agricultors” . “És una bogeria i un gran problema si el Ministeri d’Indústria porta això a efecte” , ha argumentat .

Una amenaça per a les inversions , segons Anierac

Primitiu Fernández, director de Anierac , ha dit , per la seva banda, que la normativa del Ministeri d’Indústria suposa una amenaça a la confiança amb què vam fer les inversions en el sector orujero i posa en perill tota la feina feta fins ara .

FIAB calcula en 400 milions d’euros l’impacte de la mesura

La Federació d’Indústries i Begudes d’Espanya , FIAB , també va voler estar acompanyant ANEO . Paloma Sánchez , responsable del Departament Tècnic i de Medi Ambient ha manifestat que la mesura del Ministeri d’Indústria suposarà un impacte de més 400 milions d’euros en el sector de l’alimentació i begudes i comportarà el desmantellament de part del parc de cogeneració del sector .

Un sector imprescindible a Jaén , segons FAECA i ASAJA

Jaime Martínez – Conradi , sotsdirector de FAECA , ha manifestat la seva solidaritat amb els orujeros i el seu suport total ja que entén que el que cal “és un error en el plantejament de l’Ordre Ministerial ” . En aquest sentit , ha demanat ” sensibilitat” al Ministeri d’Indústria .

Luis Carlos Valero , gerent d’ASAJA Jaén també ha volgut unir-se a la problemàtica que viu el sector orujero perquè ” ells són imprescindibles ja que compleix una funció social i econòmica imprescindible” . “Si vol el ministre Soria – ha matisat – li portem diversos camions de sansa a la porta del Ministeri perquè sàpiga de què va això” .