Facebook    Twitter

El Govern aprova l’Estatut de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris ( AICA )

2014.04.04

La AICA es constitueix com un instrument per millorar les relacions comercials entre els agents de la cadena alimentària

Controlarà el compliment del que disposa la Llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària

Per dur a terme les seves funcions , l’Estatut de la AICA crea un Consell Assessor , com a òrgan consultiu i de participació

El Consell de Ministres ha aprovat avui l’Estatut que regula l’organització i funcionament de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris ( AICA ) , un organisme autònom dependent del Ministeri d’Agricultura , Alimentació i Medi Ambient , creat en el marc de la Llei de Mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària

L’Agència d’Informació i Control Alimentaris , que procedeix de la modificació de l’organisme autònom Agència per a l’Oli d’Oliva , es constitueix com un instrument per millorar les relacions comercials entre els agents que intervenen en la cadena alimentària , amb vocació d’esdevenir una eina útil i valuosa al servei de les empreses de la cadena alimentària i dels agents institucionals .

Així, la AICA té com a fins generals gestionar els sistemes d’informació i control dels mercats oleícola ( oli d’oliva i oliva de taula ) , lactis i els d’aquells altres que determini el Ministeri .

A més , l’AICA controlarà el compliment del que disposa la Llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària , pel que fa a la regulació de les relacions comercials entre els agents de la cadena alimentària , per al que iniciarà el procediment sancionador en cas de detectar incompliments . Per a això, l’AICA pot actuar per denúncies rebudes o mitjançant ofici , a través del seu Pla d’Inspeccions o per indicis , si detecta irregularitats .

En cas de constatar incompliments , l’AICA instruirà el corresponent procediment sancionador o ha de traslladar la denúncia i les seves investigacions a l’autoritat competent , per raó de la matèria , ja sigui el Ministeri d’Agricultura , Alimentació i Medi Ambient , les comunitats autònomes o la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ( CNMC ) .

D’altra banda , l’AICA durà a terme accions de gestió d’informació i anàlisi dels mercats oleícola i lacti . També s’iniciarà i instruirà els expedients sancionadors per incompliments per part dels operadors d’aquests sectors en els pagaments de les aportacions obligatòries , establertes per extensió de norma , a les organitzacions interprofessionals .

Així mateix , l’AICA col · laborarà amb l’Observatori de la Cadena Alimentària en la realització de treballs o estudis sobre els sectors oleícola i lacti , així com en la gestió i manteniment del Registre estatal de Bones Pràctiques Mercantils en la Contractació Alimentària.

L’Estatut de la AICA crea un Consell Assessor , com a òrgan consultiu i de participació, en el qual s’integren representants de l’Administració General de l’Estat , de les comunitats autònomes , dels sectors productius , la indústria alimentària , la distribució i els consumidors .

En la seva actuació , el Consell Assessor serà informat dels plans d’actuació de l’Agència, de la seva execució , i dels resultats assolits . A més , coneixerà l’informe anual d’actuacions de l’AICA , amb caràcter previ a la seva difusió , i formularà al director de l’ AICA les propostes que consideri convenients sobre el funcionament de l’agència i sobre les seves actuacions .