Facebook    Twitter

L’oli d’oliva davant del dilema del ” emmagatzematge privat “

Els preus de l’oli d’oliva en origen no viuen els seus millors moments
10.04.14 – 19:57 –
GINÉS MENA / EFE | MADRID

L’oli d’oliva davant el dilema del ‘ emmagatzematge privat ‘
Fa tres anys els agricultors es van manifestar per demanar a l’emmagatzematge de l’oli : : IDEAL

Els preus de l’oli d’oliva en origen no viuen els seus millors moments , després que s’hagin depreciat entre el 15 i el 35% interanual en algunes places , pel que és probable que en breu sorgeixin veus al sector primari que comencin a reclamar a Brussel · les el ” emmagatzematge privat ” .

O , el que és el mateix , retirar amb ajudes europees producte del mercat de forma transitòria – encara que en el futur haurien de tornar a comercialitzar-se de nou – per recuperar els preus .

Algunes organitzacions defensen ja aquesta possibilitat , per a la qual s’han introduït novetats des de Brussel : la Unió Europea ( UE ) seguirà tenint en compte , per autoritzar o no , preus ” terra” a partir dels quals s’activaria , encara que en endavant podria donar també el seu beneplàcit si es donen algunes circumstàncies de mercat .

En principi , els llindars de referència comunitaris eren de 1.779 euros / t per al verge extra ; 1.710 per al verge i 1.524 per al llampant amb una acidesa lliure de 2 graus – aquest import es reduirà 36,70 euros / t per cada grau d’acidesa suplementari – .

Però aquests nivells podran ser actualitzats per la UE en funció de l’evolució de la producció , els costos en el camp i els mercats .

L’ajuda per tona i dia d’emmagatzematge es fixaria , arribat el cas , mitjançant reglament de la Comissió Europea ( CE ) i es concediria a operadors reconeguts pels Estats .

De moment , els preus actuals de mercat se situen per sota dels costos de producció , segons els oleïcultors , encara que no arriben als nivells que en el passat van activar les retirades .

En algunes categories , fins i tot hi va haver alces en l’última setmana .

Infaoliva ( almàsseres ) va informar avui de preus de 1,97 euros / kg per al verge extra ; 1,78 per al verge i 1,64 per al llampant .

Poolred recull , per la seva banda, repunts en l’última setmana – a excepció dels llampants , que cauen fins 1,66 euros/kg- , el que deixa els verges extra , verges i olis de qualitat inferior a 2,05 ; 1,86 i 1,35 euros / kg , respectivament ( mentre , a Itàlia es paguen a 3,21 euros els verges extra ja 2,45 , els verges ) .

Al mercat de futurs s’han realitzat operacions en els últims dies entre 1630-1720 euros / t; valors molt moderats que podrien anticipar propers descensos en compra – vendes de ” comptats” .

Davant d’aquest escenari , s’iniciaran els moviments en el camp per demanar l’emmagatzematge ? i , si escau , serviria d’alguna cosa ?

“Des de fa temps portem demanant que es posi en marxa quan els preus en origen arribin a 2,40 euros / kg , que són els nivells sota els quals no es cobreixen costos de producció” , detallen fonts de COAG , que critiquen que no s’han actualitzat mai els valors que desencadenen aquesta retirada subvencionada .

” A data d’avui , hauríem d’estar en situació tindre l’emmagatzematge privat ” , segons les cotitzacions actuals , afegeixen.

Des Asaja – Jaén assenyalen que , ja a la tardor de l’any passat , van sol · licitar l’emmagatzematge privat , després de conèixer els primers aforaments de la Junta d’Andalusia, que avisaven d’un ” bon any” en producció , i tenien clar també que el sector entraria en un exercici vital per conèixer com funcionaria el nou sistema .

En la nova normativa en vigor , es mantenen els preus desencadenants de la mesura , però amb una diferència , “petita però important” , i és que la UE , per primera vegada , podria ” adequar” aquests preus a la realitat actual de mercat , expliquen .

És a dir , la Comissió podria activar el mecanisme sense tenir en compte els antics preus desencadenants , sinó altres que consideri que perjudiquen al sector per estar per sota dels costos de producció , una circumstància que es dóna en el sector oleícola Jaén , segons fonts de Asaja i de les almàsseres .

No obstant això , fonts d’UPA Andalusia opinen que “l’estratègia en què cal pensar és en la de vendre oli i no en mecanismes de retirada ” de l’oli d’oliva , una mesura transitòria que obliga a posar-lo en circulació després , de manera que acaba retardant els problemes però provoca un ensorrament dels preus finalment de tota manera .

“No podem perdre ni un moment en distraccions , sinó en pensar com col · loquem al mercat” una producció creixent d’oli , que aquest any serà superior a 1,7 milions de tones a Espanya .

No s’ha de descartar mai que hagi activar però , assenyalen , cal posar l’èmfasi en accelerar les vendes exteriors , perquè només un 3% dels greixos comestibles que es consumeixen al món són olis d’oliva , el que dóna idea del seu potencial inexplorat .

Andalusia va acabar una de les millors collites de la seva història , mentre que les pluges de les últimes setmanes permetran que el camp es prepari per a una pròxima collita oleícola que també serà bona . Almàsseres i envasadors hauran de vendre més oli .