Facebook    Twitter

L’estratègia de lluita contra la mosca de l’olivera centra la Taula Sectorial Agrària de l’Oli

21-05-2014 14.41

Un moment de la reunió d’avui.

En el decurs de la reunió d’avui, s’ha presentat al sector el Projecte de Desenvolupament de l’oleoturisme i l’enoturisme a la Conca Mediterrània, dins del Programa europeu ENPI CBCMed

El directors general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, entre altres representants del Departament, ha presidit, aquest matí, la reunió de la Taula Sectorial Agrària de l’Oli d’Oliva, que s’ha celebrat a la seu principal del Departament, a Lleida. Per part del sector hi han participat els representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos de Catalunya (UP), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), ASAJA–AEALL, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), les DOP de Les Garrigues, Siurana, Terra Alta, Baix Ebre-Montsià i Empordà, així com l’Associació Catalana d’Almasserers i Envasadors, i l’Organització de Productors Oliaires de Catalunya (OPOC).

El principal tema abordat en la reunió d’avui ha estat la problemàtica de la mosca de l’olivera, que la campanya 2013, marcada per unes condicions meteorològiques adverses, ha condicionat la producció, tant pel que fa a la quantitat com a la qualitat, provocant una davallada important del volum d’oli d’oliva produït a Catalunya, i conseqüentment una disminució en la renda dels productors, especialment a les Terres de l’Ebre, com ja venen patint en els darrers anys.

L’afectació de la plaga en aquestes comarques ha suposat, tradicionalment, la realització de tractaments aeris per a controlar els nivells de mosca. Aquests tractaments, durant les dues últimes campanyes, han estat assumits íntegrament pel DAAM, qui ha aportat els recursos necessaris en funció dels nivells d’intensitat de la plaga. La contenció pressupostària actual, juntament amb la demanda del sector, ha obligat el Departament a plantejar-se l’aprovació d’una taxa destinada a contribuir en els costos dels tractaments aeris, taxa que ha estat aprovada pel Parlament de Catalunya i recollida en la Llei de Mesures d’Acompanyament dels Pressupostos de la Generalitat per aquest any 2014.

Així, el Departament es farà càrrec del 50 per cent del seu cost, si bé enguany, en tractar-se del primer exercici d’aplicació, avançarà el cent per cent del cost de la taxa en la present campanya per tal de poder procedir als tractaments aeris contra la plaga. El DAAM ha manifestat, en la reunió d’avui, la necessitat de cercar estratègies alternatives a aquests tractaments aeris en la línia que estableix la Directiva comunitària 2009/128, d’ús sostenible dels plaguicides, motiu pel qual ha proposat implementar una mesura agroambiental en el nou Programa de Desenvolupament Rural (PDR) per tal d’incentivar-ne el seu ús.

La Taula d’avui també ha servit per a presentar al sector el Projecte de Desenvolupament de l’oleoturisme i l’enoturisme a la Conca Mediterrània, dins del Programa europeu ENPI CBCMed. L’objectiu de l’esmentat Projecte és millorar la competitivitat de les empreses, donar suport a la comercialització de proximitat i a la internacionalització, en definitiva, incentivar el sector, millorar-ne la imatge i el prestigi, augmentar el consum d’oli d’oliva de qualitat, entre altres. Aquest projecte, que està liderat pel DAAM i es desenvolupa amb l’estreta col·laboració del sector, està finançat en un 90% per la Unió Europea (UE), compta amb un pressupost d’1.530.000 euros, i hi intervenen, a més de Catalunya, Israel i Sardenya.