Facebook    Twitter

A E M O. La forta calor en la floració , unit a la menor densitat de flor a la major part del país , auguren una discreta campanya de producció d’oli d’oliva 2014/2015

Tancada la campanya anterior amb una producció pròxima a 1.800.000 T d’oli d’oliva , l’olivar espanyol mostra signes d’esgotament per a l’actual campanya . La alternança natural de l’olivera farà que la collita es redueixi sensiblement … i aquesta circumstància , abans o després , despertarà un trist mercat que torna a marcar preus per sota de costos

La producció final 2013/2014 ha marcat el rècord històric a Espanya , cert.

Ara bé aquesta fita ha coincidit amb tres circumstàncies més d’important consideració : UN, l’enllaç espanyol a l’octubre va ser el més baix dels últims anys , atesa la reduïda producció de l’any anterior , DOS , la resta de principals països productors van produir menys del habitual i , TRES , condicionat per l’anterior , les sortides d’oli de les almàsseres espanyoles en els sis primers mesos d’aquesta campanya han estat les més altes de la història , amb mitjanes superiors a les 120.000 T / mes , sustentades en unes exportacions que han tornat ha marcar rècord després rècord .

Per tant el balanç , que és el realment important , està evolucionant mes rere mes de manera que , si segueix el ritme de sortides , ens trobarem amb un enllaç a Espanya absolutament normal , al voltant de 250 o 300.000 tones com a màxim .

I la pregunta és : Com evolucionarà el baix preu actual en els propers mesos ? , Atès que l’enllaç no serà excessiu .

Tot dependrà de la predicció de la propera collita , les travesses les començarem a llegir molt aviat , segons els diferents interessos . Ara bé , partim d’una premissa que pocs poden discutir : el mercat oleícola mundial necessitarà d’Espanya al voltant de 1.500.000 T de producció la pròxima campanya per proveir la creixent demanda i això no serà fàcil en l’olivar d’un país , Espanya, que acaba de carregar més que mai , que arrossega una primavera seca i que ha patit una forta calor durant la floració en moltes de les principals zones productores .

Per tant tot el que sigui preveure una propera campanya menor d’aquesta xifra es traduirà en pujada de preu , amb total seguretat . Falta saber quan , però el pols està servit .

Després hi ha qüestions que també influiran , sens dubte , com és la previsió de collita a la resta de països importants com Itàlia , Grècia , Tunísia , Turquia , Síria o la veïna Marroc .

En qualsevol cas si alguna cosa ens segueix quedant clar és que amb preus mitjans de 1.7 € / kg , que marca el mercat en l’actualitat, no anem a cap lloc , perquè com tots els del sector coneixem els costos totals mitjans de producció d’un quilo d’oli superen àmpliament els 2 € / kg , especialment en els sistemes tradicionals , majoritaris al nostre país ( 75% ) .

Així doncs augurem i esperem una pujada del preu en els propers mesos , el que serà bo per al sector productor però també, i encara que no ho sàpiguen ni reconeguin , per als que es dediquen a comercialitzar l’oli d’oliva en el món … perquè la seua gallina dels ous d’or , l’olivar , ha de seguir viu i productiu .

Regulem l’oferta i la demanda de l’or líquid però amb una premissa : el que produeix no pot suportar pèrdues any rere any … no ens cansarem de repetir-ho.