Facebook    Twitter

AGROINFORMACION.COM

2014.05.29

Denuncien el ‘ boom’ de l’oli d’oliva : es cobra en origen a 1,8 € / kg amb un cost de 2,49

La Coordinadora d’Organitzacions d’Agricultors i Ramaders ( COAG ) denuncia que el “boom ” de l’oli d’oliva espanyol en els mercats no s’està traduint en preus rendibles per a l’agricultor . Les últimes dades presentades per la Agència d’Informació i Control Alimentaris ( AICA ) quantifiquen les exportacions fins al 30 abril 2014 a 611.200 tones , el que significa un augment del 80 % respecte a la campanya passada, en la qual ja es van assolir xifres rècord . A nivell intern , s’han comercialitzat un total de 337.200 tones , amb un increment del 20% respecte a les dades de la campanya passada. No obstant això , aquestes condicions òptimes de mercat no estan tenint el seu reflex en els preus al camp. En les últimes setmanes , l’oli d’oliva verge en origen ha caigut per sota de 1,80 € / kg , unes cotitzacions molt allunyades dels costos de producció quantificats pel Ministeri d’Agricultura (2,49 € / kg ) .

Aquesta situació contrasta amb la dels principals països productors a la zona euro , cas d’Itàlia o Grècia , on l’oli cotitza a 3,40 € / kg i 2,46 € / kg respectivament , o en el cas de Tunísia , on es situa en 2,41 € / Kg

A més , per a aquest any , COAG recorda que la campanya es preveu molt curta pels problemes de floració davant l’onada de calor de finals d’abril i principis del mes de maig i per la pròpia vecería que afecta l’olivera després d’un any de gran producció .

Demanen investigar si hi ha abusos de poder o acords en el mercat

De cara a l’actual campanya , l’organització agrària creu que les condicions òptimes de mercat no estan tenint el seu reflex en els preus al camp. ” No s’estan complint les lleis d’oferta i demanda . Les autoritats de Competència han d’aclarir si hi ha acords o abús de poder al mercat per especular amb el producte , i investigar si la distribució ha posat en marxa algun tipus d’estratègia per baixar els preus en origen , jugant així amb la ruïna dels agricultors en regions del nostre país molt castigades per la crisi i l’atur ” , ha subratllat Gregorio López , responsable del sector de l’ oliverar de COAG .

En aquest sentit , ha afegit ” amb les seves pràctiques abusives i especulatives , els tres grans operadors comercials , Sovena , Migasa i DEOLEO ( que acaparen el 75 % del mercat ) i les cadenes de distribució es van a carregar a la gallina dels ous d’ or . L’esforç inversor realitzat per agricultors i almàsseres per aconseguir una matèria primera de màxima qualitat no s’està veient recompensat i això ja està passant factura en termes de renda i d’ocupació en zones productores ” .

Que intercedeixi el Magrama

COAG ha demanat al Ministeri d’Agricultura que convoqui immediatament el Comitè de Seguiment de l’acord per incrementar la valorització de l’oli d’oliva amb l’objectiu d’estudiar mesures que reactivin els preus en origen . En aquest sentit , es reclama a la ministra Tejerina que exigeixi a indústria i cadenes de distribució que compleixin amb els compromisos adquirits .

” En el mercat interior gairebé el 70 % de l’oli envasat es comercialitza sota marca blanca i continua sent utilitzat per supermercats i hiper com a producte reclam mitjançant ofertes i promocions molt agressives . En aquests moments la cadena de valor de l’ oli d’oliva no genera valor per als agricultors. Aquesta situació és recurrent i insostenible ” , ha subratllat López .

A més, des de COAG es reclama a la ministra d’Agricultura que impulsi en el si de la UE l’actualització dels preus d’activació del sistema d’emmagatzematge privat , molt allunyats dels costos de producció presents . “Necessitem mecanismes de regulació del mercat més àgils i eficaços que dotin de certa estabilitat a les cotitzacions de l’oli d’oliva ” , ha apuntat el responsable de l’ oliverar de COAG .