Facebook    Twitter

Els agricultors demanen la intervenció de la UE davant la caiguda del preu de l’oli

ABC_Andalucia.es Còrdova dia 2014.06.02

Malgrat les bones dades de producció d’oli, amb una collita rècord que arriba ja a les 1.768.100 tones, un 188% més que en la campanya anterior i un 41% superior a la mitjana de les quatre últimes , i l’increment de les exportacions en un 80 % respecte a la campanya passada, els agricultors lamenten que els preus de l’oli segueixin sense ser rendibles .

Per aquest motiu en l’última reunió del grup de treball d’anàlisi de mercats del sector oleícola , els productors hagin reclamat la implicació del Govern perquè sol · liciti a la Comissió Europea l’obertura del mecanisme d’intervenció per a l’oli d’oliva , que segueix cotitzant a uns preus molt baixos .

«Són preus totalment desfasats que no es revisen des de fa 12 anys quan els costos de producció no tenen res a veure amb els de llavors . La mà d’obra ha pujat així com els preus dels fertilitzants i de l’energia que s’han encarit , el que deriva en uns costos de producció inassumibles “, ha assenyalat José Vázquez , tècnic d’Asaja Sevilla i membre d’aquest grup de treball .

« Tot i que es tracta d’un tema comunitari , necessitem que Espanya com a responsable de més del 50% de la producció d’oli de la UE pressioni perquè els preus s’actualitzin . Ara per ara , produir un quilo d’oli li costa a l’agricultor al voltant de 2,20 euros quan el que rep per litre se situa entre els 1,90 i els 2,15 euros » . Aquesta situació res té a veure amb la d’altres països productors europeus com Itàlia o Grècia , on l’oli cotitza a 3,40 euros / quilo i 2,46 euros / quilo , respectivament ; o el cas de Tunísia , on se situa en 2,41 euros / quilo . Per aquest motiu hagin sol · licitat la implicació del Ministeri per a l’actualització dels preus d’activació del sistema d’emmagatzematge privat que segons el parer dels productors estan molt allunyats dels costos de producció d’avui dia .