Facebook    Twitter

La distribució pot arribar a perdre diners en la venda d’oli, segons Deoleo

Creu que això provoca la destrucció de valor del producte per a tota la cadena
2014.06.17 AGROINFORMACION.

La distribució comercial pot arribar a perdre diners, en determinats moments, amb la venda de cada litre d’oli, el que incideix en una compressió dels marges comercials i en la destrucció de valor del producte per a tota la cadena, alhora que obstaculitza el creixement del sector. Així ho afirma Deoleo en la novena edició del seu informe 2013-2014, un document en el qual aquesta companyia recull i valora la importació de la campanya 2012-2013, realitza una estimació de l’actual 2013-0014 i inclou un article d’opinió sobre les oportunitats de negoci de l’oli als EUA, entre altres assumptes. Segons la seva opinió, detalla en el text, les empreses de la distribució, que són les que gestionen el preu de venda al públic, decideixen preus que, “quan la barra vertical està en vermell”, no cobreixen ni el cost de l’oli a granel , el refinat, l’envasat, els sous, l’envàs, l’energia, la logística fins a les seves magatzems o els seus costos interns, “ni una mínima previsió d’rentabil

Afegeix que, quan el diferencial entre els preus de venda al públic i el cost a granel és inferior a uns 50 cèntims, la distribució fa només “una cobertura parcial dels costos” del producte perquè aquests puguin estar a disposició del consumidor.

Segons la seva opinió, això vol dir que “perd diners cada vegada que ven un litre, el que genera que tots els preus i marges de la categoria estiguin comprimits, destruint valor i impedint un creixement sa”.

El problema és que es treballa amb marges negatius per buscar promoció i tràfic

Segons Deoleo, a Espanya, sovint, treballen amb marges negatius amb la intenció de buscar una acció promocional, d’atracció de trànsit, “que és tan destructora per a la categoria”.

En aquest context, en països com Espanya la rendibilitat pot arribar a ser “negativa”, com va passar en el període que va des d’agost de 2012 fins a abril de 2013, ha afegit.

Tot el contrari del que passa als Estats Units, ha comparat la signatura oleícola, que explica que allà “l’oli d’oliva és vist com un producte de valor no només pel consumidor, sinó també per tots els elements de la cadena”, el que permet, per exemple, preus de venda al públic per al producte de 8 dòlars per litre.