Facebook    Twitter

La AICA ultima el Pla de Control que li permetrà realitzar investigacions d’ofici en la cadena alimentària

2014.07.01 – El director de l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA), José Miguel Herrero, va avançar ahir que aquest organisme està ultimant l’elaboració del Pla de Control que li permetrà fer efectiva les investigacions d’ofici en la cadena alimentària .

Herrero va participar a Logronyo en una jornada organitzada per ARAG-ASAJA, on va anunciar que les línies generals d’aquest Pla de Control es podrien presentar durant la primera reunió del Consell Assessor de AICA, previst per a la segona quinzena del mes de juliol.

Segons va explicar en la seva intervenció, l’Agència es va crear amb la finalitat de controlar el compliment de la Llei de mesures per millorar el funcionament de la cadena alimentària, pel que fa a les relacions comercials entre els operadors de la cadena alimentària, tant agricultors i ramaders com a fabricants d’aliments i begudes, i distribuïdors.

Herrero també va recalcar que la Llei per millorar la cadena alimentària ha afavorit un canvi en les regles de joc pel que fa a les relacions comercials, i estableix un règim sancionador propi.

En aquest sentit, ha puntualitzat que l’AICA té capacitat per proposar sancions, i que les seves actuacions d’inspecció es realitzen bé per denúncies que es presentin o mitjançant ofici, a través del seu Pla de Control, que precisament conté les directrius i línies de treball per dur a terme les inspeccions d’ofici que l’Agència desenvoluparà en els pròxims mesos.

Així mateix, el director d’aquest organisme va indicar que l’Agència iniciarà i instruirà el procediment sancionador si detecta que s’ha comès alguna de les infraccions determinades en la Llei Alhora, “col · laborarà amb altres institucions, traslladant de les seves investigacions a l’autoritat competent, si detecta infraccions a normes, com la venda a pèrdues “, ha aclarit.

Col · laboració amb el sector

D’altra banda, Herrero va destacar la importància de l’intercanvi d’informació amb el sector per complir millor els seus objectius. Referent a això, va demanar la col · laboració del sector en la denúncia de les males pràctiques i els incompliments de la Llei “Així, l’AICA podrà actuar amb la màxima efectivitat i agilitat possible”, ha precisat.

Al seu torn, ha recalcat que l’Agència vetlla pels interessos de tots els agents que intervenen en la cadena alimentària i “té les portes obertes a la participació de tots els sectors, oferint solucions als problemes que es detecten”. En aquest marc de actuació, Herrero ha posat èmfasi en la confidencialitat de AICA en la gestió de la informació i en els processos d’investigació.

En relació amb l’Avantprojecte de Llei de Denominacions d’Origen Protegides i Indicacions Geogràfiques Protegides d’àmbit supraautonòmic, el director de l’AICA va assenyalar que aquesta organisme ha de fer el control oficial quan recaigui íntegrament (inici, instrucció i resolució d’expedients) en el Ministeri d’Agricultura. Aquest control es realitzarà, però, en estreta col · laboració amb les noves corporacions de dret públic que preveu aquest avantprojecte de llei