Facebook    Twitter

El Govern sotmetrà a indústria oleícola a campanya de control “extraordinària”

El Govern sotmetrà als molins, envasadores, refinadores i magatzems de distribució, entre altres operadors, a una campanya de control “extraordinària”, que es desenvoluparà entre aquest mes de novembre i maig de 2013. Així ho ha avançat avui la secretària general d’Agricultura i Alimentació, Isabel García Tejerina, durant la seva participació en les VII Jornades professionals de l’oli d’oliva espanyol, organitzades a Madrid per la revista “Alcuza”.

En virtut d’aquesta campanya, es faran anàlisi dels olis d’oliva per controlar la qualitat i verificar la traçabilitat del producte, una iniciativa que s’executarà en coordinació amb les comunitats autònomes que són realment les competents en matèria d’inspecció i els qui realitzaran els controls, segons ha precisat García Tejerina. En la seva intervenció, la secretària general ha detallat les línies de treball del Ministeri per avançar en mètodes de categorització i d’anàlisi de l’oli i, en comerç exterior, va anunciar un protocol per fer un seguiment i respondre a possibles barreres comercials al producte, com les sorgides a EUA.

“Seguim el màrqueting order” d’EUA procediment que sotmet ara a revisió les normes que afectaran a l’oli d’oliva i als
requisits exigibles a les seves importacions, ha remarcat. Segons ha explicat, “estarem pendents per poder realitzar al·legacions” amb l’objectiu de “influir” al fet que el país adopti les recomanacions del Consell Oleícola Internacional (COI).

D’altra banda, ha apuntat que el Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient treballa per a la modificació “a mitjà termini” de la norma de qualitat d’olis vegetals i, també, amb l’objectiu d’establir els “límits de responsabilitat” dels envasadors referent a la qualitat.

Segons ha indicat, estudien possibles mètodes i instruments de control que millorin el “panell test” o de tast i que en l’actualitat se segueixen quatre vies de recerca, entre elles un “sensor químic” que pugui complementar al mètode anterior o substituir-ho, “arribat el cas”, ressonàncies magnètiques o anàlisis genètiques.

D’altra banda, s’ha creat un grup de treball constituït per representants de laboratoris autonòmics que treballen amb l’oli per
aconseguir una millor coordinació en l’àmbit dels controls oficials d’aquest producte, ha explicat. Ha recordat que es comparen assajos de panells públics i privats i que s’han incorporat catadors privats als panells de tast del Ministeri.

També ha al·ludit a la modificació dels criteris sobre control de la qualitat de les partides que han estat sotmeses als últims processos d’emmagatzematge privat autoritzats per la Comissió Europea, de manera que s’han sotmès prèviament al panell test i a anàlisi organoléptics. I, així mateix, que hi haurà un nou estudi de la cadena de valor de l’oli de “orujo” d’oliva.

Tejerina ha ressaltat les principals actuacions del Govern de la qual podrà beneficiar-se el sector, com les properes lleis de millora de cadena de valor i integració de cooperatives, o els futurs programes d’internacionalització alimentària i de recerca i innovació.