Facebook    Twitter

Creuen que la pujada de 30 cèntims en el preu de l’oli doblaria el percentatge d’olivar rendible

14 juliol 2014
BESANA redacció
Són les conclusions extretes de l’estudi internacional sobre explotació de l’olivar impulsat per la direcció executiva del Consell Oleícola Internacional

El president de GEA Westfàlia Separator Ibèrica, Joan Vilar, ha assegurat que un increment de 30 cèntims del preu en origen d’oli d’oliva permetria que el percentatge d’olivar rendible a nivell mundial passés d’un 30 a un 60%.

Aquesta conclusió és fruit d’una sèrie d’investigacions en el sector oleícola en què ha participat Vilar, que està especialitzat en les anàlisis de costos de l’olivar, segons ha assenyalat l’organització en un comunicat.

Vilar, que coordina al costat de José María Penco (AEMO) un estudi internacional sobre explotació de l’olivar impulsat per la direcció executiva del Consell Oleícola Internacional, va participar en el primer estudi internacional de costos de producció d’oli, on es van analitzar més de 2.000 explotacions de 35 països productors.

“Les dades obtingudes van ser contundents: si es tenen en compte els costos d’autoocupació, amortització i financers, amb un preu en origen de 2 euros, més del 70% de l’olivar mundial no passa el llindar de la rendibilitat. Per això, petits increments de preu tenen un impacte molt important sobre la renda neta del olivicultor “sosté Vilar. En aquest sentit, recorda que més del 70% de l’olivar mundial és tradicional, que és el més perjudicat durant els períodes de baixada de preus en origen.

El sector mundial d’elaboració d’oli d’oliva, amb campanyes mitjanes de 2,8 milions de tones, suposa el 1,7% del total de greixos animals i vegetals produïdes, per això requereix de 11 milions d’hectàrees d’olivar, distribuïdes per 47 països dels cinc continents.

Això fa que sigui el fruiter més estès del món i dóna peu a dues campanyes completes, pel que durant tot l’any s’està produint oli d’oliva en algun lloc del planeta.

L’oli d’oliva ja es consumeix en més de 90 països, de manera que el consum per càpita d’oli d’oliva és de 420 grams per persona i any, mentre que la resta de greixos té un consum conjunt mitjà de 27 quilos.