Facebook    Twitter

Rússia exclou l’oli d’oliva del veto als productes agroalimentaris d’Europa

Agost 25, 2014
Campanya promoció olis d’oliva d’Espanya Moscou 2014
L’oli d’oliva s’escapa del veto de Rússia als productes agroalimentaris de la Unió Europea. Pot entrar a la Federació sense cap problema, el que constitueix un alleujament per al sector. Des de fa anys, es tracta d’un país estratègic per als interessos d’Espanya en el mercat oleícola i que, fins i tot, compta amb campanyes de promoció que animen els russos a comprar el suc i els ensenyen com es cuina amb aquest greix, que publicita com la millor i més saludable.

El director general de l’Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç Exportador d’Oli d’Oliva (Asoliva), Rafael Picó, ho explica: “Hem contactat amb la Secretaria d’Estat de Comerç Exterior i ens ha dit que l’oli d’oliva es queda fora. Si Rússia ho hagués introduït en el llistat de productes que tenen prohibida l’entrada hagués estat un gran contratemps. Es tracta d’un país objectiu per a nosaltres i hem portat campanyes amb la Interprofessional per a l’Oli d’Oliva Espanyol i amb el Consell Oleícola Internacional (COI) perquè esperem un important increment de les vendes “.
Precisament, existeixen 15 empreses que operen habitualment amb distribuïdors russos i envien importants partides d’oli -Asoliva no revela els noms per qüestions de confidencialitat empresarial-, però pràcticament totes es nodreixen de les cooperatives i les almàsseres de la província jiennense. Per això, si Rússia hagués tancat la seva frontera a l’oli d’oliva hauria repercutit en els municipis d’aquesta terra, ja que les empreses que compren el producte per enviar-hi haurien hagut d’anul · lar aquestes partides. I la conseqüència directa seria que es quedaria als cellers i fins repercutiria en els preus perquè hauria més “estoc” del qual, en principi, s’espera.
No obstant això, el Govern d’Espanya confirma que cap tipus d’oli d’oliva -extra, verge, llampants i orujo- es troba dins d’aquest veto, el que suposa un clar alleujament per als productors. Rússia compra al voltant de 20.000 tones per any. Si es compara amb altres mercats, no és una xifra massa elevada, encara que sí interessant i que no s’ha de perdre. No obstant això, més important encara és no frenar l’estratègia de promoció perquè, a poc a poc, ofereix bons resultats i hi ha moltes esperances dipositades de cara al futur. De fet, per al COI, Rússia, la Xina i l’Índia són els mercats amb més potencial de compra d’oli d’oliva dins d’una dècada.
D’altra banda, el Govern d’Espanya quantifica en 337 milions l’impacte de les restriccions a les exportacions al mercat rus, el que suposa el 1,8% del valor de les vendes espanyoles a l’exterior. El director general de Produccions i Mercats Agraris, Fernando Miranda, assegura que l’impacte de la decisió de Rússia sobre les exportacions espanyoles és “limitat”, ja que el seu principal client és la Unió Europea, on exporta el 76% dels productes agroalimentaris . Del 26% restant, “la Federació Russa suposa només el 6%”, recalca. Recalca que la mesura adoptada per Rússia no afecta ni al vi ni l’oli d’oliva i subratlla que hi ha altres països més afectats que Espanya, la qual cosa permet una major capacitat per trobar sortida als seus productes en altres mercats alternatius al rus.
Fernando Miranda recorda que la Federació Russa ja va posar restriccions a les exportacions de carn de porcí per part de la UE durant l’any 2014 i part del 2013, i no obstant això, s’ha aconseguit “incrementar” les vendes dirigint-les a nous mercats alternatius. El producte més afectat serà la fruita, que suposa 158 milions d’euros dins del volum d’exportació. El segueix el porcí, amb un valor de 80 milions d’euros a l’any, tot i que el mercat ja estava tancat de manera que aquest impacte no es notarà. Les hortalisses representen 72 milions d’euros més.
Font: diariojaen.es