Facebook    Twitter

Mirant al passat per afrontar el futur amb coherència

12/10/2014
Amb l’experiència viscuda en campanyes similars a les quals se’ns aveïna, el sector deuria mirar enrere i reflexionar sobre com actuar en els propers mesos

Olimerca. – En el sector de l’oli d’oliva portem diversos mesos sentint opinions i valoracions de tot tipus sobre el que donarà de si la nova campanya en la qual ja estem immersos. Pràcticament totes se centren en la caiguda de la producció que a nivell nacional podria superar el 50% respecte a la campanya anterior i dels problemes que aquest descens pot provocar en la comercialització.

Però molt poques d’aquestes exposicions s’han parat un minut a analitzar més enllà de la dada sensacionalista de la caiguda de la producció (que des d’aquestes línies no volem menysprear).

Així, anem a abordar el futur de la recentment iniciada campanya analitzant com es van comportar sortides d’oli i preus en les últimes tres campanyes.

Al llarg dels últims anys tenim importants dades i referències que es deurien tenir en compte per intentar en la mesura del possible aprofitar-nos de les experiències del passat i actuar en conseqüència per minimitzar l’impacte del descens de la producció, en un cultiu tan anyívol i afectat per les condicions climatològiques.

Qué va passar la campanya 2011/12 (molt similar a la qual acabem d’acabar 2013/14) quan el volum d’oli d’oliva va arribar a les 1,61 milions de tones?

Segons dades, en aquelles dates de l’extinta Agència per a l’Oli d’Oliva, el balanç relatiu a les sortides mensuals indicava una mitjana de 118.000 tones; encara que si és cert que partíem d’uns nivells de preus en origen absolutament baixos (amb un preu mínim per a l’oli llampant d’1,54 euros/kg) que va provocar greus problemes de rendibilitat als productors.

Amb tot això es va arribar al mes d’octubre de 2012 amb un enllaç de gairebé 600.000 tones, la qual cosa va ajudar a enfrontar la curtíssima campanya 2013/14, (amb una producció de 616.000 tones) amb una gran fermesa dels preus en origen que va arribar en el mes de gener de 2013 als 2,70 euros/kg per a un oli llampant). Sense oblidar que es van importar més de 117.000 tones.

L’efecte del repunt dels preus en origen sobre el comportament de les sortides va quedar palès amb una mitjana mensual de tan sols 93.000 tones, enfront de les 118.000 tones de l’any anterior.

I a l’hora d’avaluar la passada campanya, amb una producció d’1.777.000 tones, les dades oficials indiquen unes sortides mensuals mitjanes a l’entorn de les 135.000 tones, gràcies sobretot al fet que des de novembre de 2013 a juny de 2014 els preus mitjans es van moure en una banda entre els 1,64 euros/kg i els 1,82 euros/kg.

Però, es noten ja els efectes de la pujada de preus des del passat mes de juliol en les sortides de l’oli d’oliva? Encara que encara és aviat, les dades de la AICA indiquen que mentre que les sortides en el mes de juliol van aconseguir les 155.000 tones, en els mesos d’agost i setembre les mateixes s’han quedat en tan sols 118.000 tones; i tot això en un context de preus en origen per a l’oli llampant que ha passat dels 2,13 euros/kg al juliol als 2,47 al setembre.

Com ens enfrontem a la nova campanya?
Mancant conèixer els aforaments de la Junta d’Andalusia, les existències d’enllaç entre collita podran rondar les 500.000 tones, és a dir 100.000 tones menys de les quals teníem a l’octubre de 2012, amb gairebé unes idèntiques circumstàncies que en la campanya actual.

Les sortides d’oli d’oliva és molt probable que tornin a donar senyals de descensos i a més en breu començaran a sortir les noves produccions als principals països productors mediterranis i amb això la competència per fer-se amb els clients de tercers països com Estats Units tornarà a acuitar-se. I al mateix temps, el lideratge d’Espanya com a principal país exportador està ferint l’orgull italià que sens dubte aprofitarà el més mínima escletxa per recuperar la seva posició dominant en mercats com el d’Estats Units.

Amb tot això estem en disposició de poder reflexionar i d’imposar el sentit comú i la coherència a l’hora de comercialitzar els nostres olis d’oliva. No podem oblidar que aquest any hi ha més oli en altres països productors de l’arc mediterrani, que estan àvids d’aconseguir aprofitar-se del baixó d’Espanya per posicionar-se als mercats de manera més competitiva.

Dades sobre producció i existències en les últimes campanyes
Producció per campanyes
Campaña 2011/12: 1.612.000 tones. Existències Octubre-12: 598.000 tones
Campaña 2012/13: 616.000 tones Existències Octubre-13: 197.000 tones
Producció 1.777.000 toned Existències Setembre-14: 500.000 tones