Facebook    Twitter

La Junta d’Andalusia estima una caiguda del 56% en la producció d’oli d’oliva

PUBLICAT EL 24/10/2014 En total Espanya tindrà 784.000 tones, de les quals 643.000 tones seran a Andalusia
OLIMERCA.   Aquest matí la titular de la Conselleria d’Agricultura de la Junta d’Andalusia, Elena Vívoras, ha fet públic a Jaén el seu primer aforament del que serà la nova campanya 2014/15 en producció d’oli d’oliva.Les dades elaborades de forma molt exhaustiva, com ja s’ha demostrat en anys anteriors, indiquen que aquest any la comunitat andalusa podrà aconseguir un total de 3.121.000 tones d’oliva d’almassara, que es traduiran en una producció de 643.000 tones d’oli d’oliva, la qual cosa suposarà una caiguda del 56 per cent pel que fa a l’anterior, que va ser un any rècord. Una xifra que suposa també una retallada del 42 per cent respecte a la mitjana de les cinc últimes campanyes.En línies generals, “el primer que hem de tenir en compte per estimar la producció d’aquesta campanya és que l’anterior va ser molt bona en producció”, ha explicat. A més, durant aquest any 2014, la climatologia no ha estat favorable pel oliverar ja que, d’una banda, les altes temperatures primaverals han perjudicat la floració i el posterior quallat del fruit i, d’altra banda, s’han produït tempestes de calamarsa i pedra en algunes zones de la comarca de Mágina (Jaén) i a la vall mitjana del Guadalquivir, a la província de Còrdova. “L’única província que no s’ha vist afectada per la mala climatologia ha estat Huelva i, per això, la seva previsió de collita és millor”, ha ressaltat.No obstant això, Elena Vívoras ha incidit que el balanç final podria sofrir variacions a tenor del comportament meteorològic.Quant a les previsions per a Espanya, el Govern andalús estima un volum total de 784.000 tones d’oli d’oliva, prenent com a referència el pes d’Andalusia que en les últimes deu campanyes ha suposat de mitjana el 82 per cent nacional.

Finalment, Elena Vívoras ha informat sobre l’evolució de la campanya d’oliva de taula estimant la campanya actual en les 373.865 tones, la qual cosa es tradueix en un descens mitjà del 15 per cent enfront de l’anterior i un 12% menys que la mitjana de la producció en les cinc últimes.

Hi ha marge perquè guanyin tots
El preu de l’oli és una de les variables que “millor prenen el pols al sector”, ha ressaltat la consellera, que ha recordat que aquesta campanya 2014-2015 “s’inicia amb uns preus una mica millors que la passada campanya”, amb 2,70 euros el quilo al setembre de 2014 enfront dels 2,56 euros el quilo de setembre de 2013, la qual cosa suposa un increment del 5,8%.

En aquest sentit, Elena Vívoras ha considerat que “hi ha marge perquè totes les baules de la cadena de valor puguin obtenir benefici de forma equilibrada”; per això, ha assegurat, cal seguir treballant en concentrar l’oferta i millorar la posició negociadora, guanyar en eficiència i competitivitat, tant en el camp com en la transformació i comercialització; i adoptar bones pràctiques comercials evitant abusos i guerres de preus que, “a la llarga, no beneficien a ningú”.

ESTIMACION DE PRODUCCIÓ D’OLI D’OLIVA (Campaña 2014/15)
Província Estimació        Oli  (t)   Var. Mitjana (5 últimes campanyes)
Almeria                    7.800                    -24 %
Cadis                        7.600                     -3 %
Còrdova                147.000                   – 46 %
Granada                  76.900                   – 32 %
Huelva                      5.900                    + 7 %
Jaén                      270.000                   – 50 %
Màlaga                   47.800                    – 32 %
Sevilla                    80.000                    – 13 %
ANDALUSIA       643.000                    – 42 %