Facebook    Twitter

El verge extra italià frega els 6 euros/quilo i a Espanya trenca la barrera dels 3 euros

Ginés Mena. Efeagro. – 30/11/2014

Les estimacions de menors collites repercuteixen tant a Espanya com a Itàlia.

Oli. Els preus en origen segueixen una tendència alcista. El preu en origen de l’oli d’oliva verge italià acumula una revaloració interanual superior al 100%, mentre que a Espanya les pujades van del 15 al 22%, la qual cosa deixa els valors en 5,75 euros/kg en el primer cas i per sobre de la barrera dels 3 euros en algunes places espanyoles.

Segons el seguiment del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient (Magrama), entre els mercats on els preus en origen ja sobrepassen els 3 euros figuren Badajoz o Sevilla.

També a Grècia i Tunísia es paguen per sobre d’aquesta última xifra els olis d’oliva de millor qualitat.

El POOLred recull preus mitjans, del 21 al 27 de novembre, de 3,01 euros/kg per al verge extra, un 0,36% més que fa una setmana; encara que es devaluen els verges (–1,50%, fins a 2,68 euros/kg), llampants (–2,60%, fins a 2,51 euros) i els olis de qualitat inferior, que es paguen a 1,71 euros/kg, un 14,60% menys.

La patronal d’almasseres industrials Infaoliva informava el dijous sobre preus de 2,82 euros/kg per al verge extra, de 2,70 euros/kg per al verge picual i de 2,59 euros/kg pel llampant.

Quant a les transaccions en el llarg termini, del 13 al 17 de novembre s’han realitzat operacions al Mercat de Futurs per un volum de 2.423 tones d’oli d’oliva. El dia 17 de novembre es van negociar 1.728 tones, de les quals han arribat a lliurament físic 1.376 contractes, amb un preu de tancament de 2.600 euros per tona. De les 1.376 tones arribades a venciment, 1.009 s’han anat a lliurament al marge i la resta es lliuraran per Càmera. La posició oberta acumulada ha anat disminuint durant totes les sessions d’aquesta setmana, remarquen des del MFAO.

Les estimacions de menors collites afectarà tant a Espanya com Itàlia, país aquest últim on cauran fins a 460.000 tones per les condicions meteorològiques particularment negatives, que no obstant això han afavorit els atacs patògens, especialment la mosca de l’olivera, segons constata l’institut italià*Ismea.

Tant en Apulia (Puglia) com a Calàbria es preveu un descens en més d’un terç de les quantitats produïdes pel que fa a 2013; Sicília i Campània sofriran un minvament del 22% i 40%.

Mentrestant, continuen les dades positives en la comercialització que llancen les associacions d’industrials. Les empreses envasadores adherides a Anierac van vendre entre gener i octubre 590,23 milions de litres (+8,80%), dels quals 310,38 milions van ser d’oliva+verge (+9,11%) i 268,50 milions, de llavors (+9,03%), amb repunts especialment cridaners en el cas de el “mescla de llavors”, dels quals van sortir 55,44 milions de litres, un 43,60% més interanual. En tot cas, el girasol segueix sent “l’estel” dels olis de llavors, amb més de 210,36 milions de litres (+2,71%). Segons aquesta font, l’oli de sansa no aixeca cap al mercat interior, amb vendes d’11,34 milions de litres, gairebé un 4% menys.

Entre les novetats del sector, el grup alimentari Borges va guanyar 13 milions en 2013, la mateixa quantitat que l’any anterior, encara que va augmentar les seves vendes un 2%, fins a sumar 621 milions d’euros.

Aquests dies, a més, el món de la moda i l’alta gastronomia s’han unit per llançar l’última edició limitada dels olis extra verges “Primer Dia de Collita” de Castillo de Canena, dissenyats per Roberto Verino.

Però hi ha més innovacions que s’obren pas en aquest sector. La companyia de begudes Barceló i La Chinata, signatura extremenya d’oliva verge extra de la regió cacereña de Gata-Hurdes, han sumat forces per comercialitzar un edició limitada d’aquest “oli amb Ron”, una idea gairebé revolucionària.

D’altra banda, aquesta setmana es coneixien les últimes dades de la Aica i les estimacions de producció del Ministeri: 826.000 tones.

La comercialització (mercat interior més exportacions) en el primer mes de campanya (octubre) va ser de 120.300 tones, una petita disminució del 1% pel que fa a la campanya anterior i un ascens del 3% en relació a la mitjana de les quatre últimes.

De nou, els enviaments exteriors “salven els mobles” del sector davant l’atonia, preocupant, del consum a Espanya. Així, les exportacions van sumar 90.000 tones (+15%), la qual cosa contrasta amb el mercat interior aparent, amb 32.100 tones (–29%). Les importacions es van situar en 5.500 tones i, les existències, en 412.800 tones (+11%).