Facebook    Twitter

Com reaccionarà el mercat de l’oli d’oliva?

EFEAGRO. – 04/12/2014

La producció d’oli d’oliva a Espanya serà aquesta campanya un 60% inferior a la de l’any passat. Com afectarà al mercat? Segons el director gerent de Oleostepa, Álvaro Olavarría, es regularà solament per la disponibilitat de productes i la collita d’altres països mediterranis.

En declaracions a Efeagro, Olavarría ha precisat que segons les informacions de la Junta d’Andalusia i del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi ambient (Magrama) a Espanya es produiran entre 800.000 i 850.000 tones, enfront de l’1.800.000 de l’any passat. Al seu judici, la disponibilitat de producte al tancament de l’exercici, unida a una major collita en països mediterranis com Grècia, Tunísia o Turquia, “minimitzaran la falta de producció”. Per això, preveu que “els preus en origen s’ajustin a una menor oferta” i, d’aquesta manera, es recuperi el de l’oli d’oliva als nivells de “fa un o dos anys”.

Recuperació dels preus
“Parlaria de recuperació més que de pujada de preu”, ha afirmat, ja que “només en 2014 vam veure una disminució del 20% per pujar un 33%, amb la qual cosa estem recuperant una mica del perdut”. En les 16 almàsseres del grup Oleoestepa també es va a recollir “una mica menys”, si bé encara que el cultiu és anyívol, —fenomen pel qual arbres fruiters alternen fortes collites amb anys de poca o cap collita— no afectarà molt, per la recol·lecció primerenca que es duu a terme en aquesta comarca. En aquest sentit, ha explicat que a la província de Sevilla, “que és la primera productora d’oliva de taula”, la recollida d’aquesta comença al setembre, i just després es fa la del fruit que es dedica a l’oli, que acaba en el Nadal.

De moment, el preu en origen de l’oli d’oliva verge italià acumula una revaloració interanual superior al 100%, mentre que a Espanya les pujades van del 15 al 22%, la qual cosa deixa els valors en 5,75 euros/kg en el primer cas i per sobre de la barrera dels 3 euros en algunes places espanyoles. Segons el seguiment del Magrama, entre els mercats on els preus en origen ja sobrepassen els 3 euros figuren Badajoz o Sevilla. També a Grècia i Tunísia es paguen per sobre d’aquesta última xifra els olis d’oliva de millor qualitat.

El POOLred recull preus mitjans, del 21 al 27 de novembre, de 3,01 euros/kg per al verge extra, un 0,36% més que fa una setmana; encara que es devaluen els verges (–1,50%, fins a 2,68 euros/kg), llampants (–2,60%, fins a 2,51 euros) i els olis de qualitat inferior, que es paguen a 1,71 euros/kg, un 14,60% menys.