Facebook    Twitter

Més científics sumen a favor

PUBLICAT EL 05/12/2014
Un antioxidant procedent de l’olivera demostra la seva eficàcia contra el VIH

Els investigadors analitzen la combinació d’aquest producte amb tenofovir, un medicament antiviral

OLIMERCA.- Investigadors de l’Institut de Salut Carlos III de Madrid (ISCIII) estan desenvolupant un prototip de microbicida en forma de crema d’aplicació vaginal per frenar la transmissió del VIH basat en un potent antioxidant natural present en l’olivera. Aquest microbicida, i que es podria assajar en dones en 2016, està pensat sobretot perquè aquelles dels països en vies de desenvolupament puguin protegir-se de la SIDA.

L’empresa Seprox va ser la que va sintetitzar i va produir amb un grau de puresa únic un potent antioxidant natural present en l’olivera. En 2012, l’equip de José Alcamí va iniciar els estudis i va demostrar que la molècula Hydroxytyrosol era activa enfront del VIH en els models de laboratori, i va començar el desenvolupament del microbicida (compost químic que destrueix microbis a nivell local).

Una de les vies que analitza aquest equip és la combinació d’aquesta molècula amb tenofovir, un medicament antiviral que ja s’empra via oral en el tractament del VIH i que també ha demostrat una protecció parcial com microbicida, ha explicat aquest investigador. Es va comprovar que gràcies a tenofovir, convertit en gel vaginal, un 40% de les dones no van contreure el VIH.

El projecte de Alcamí ha rebut de la Comissió Europea gairebé dos milions d’euros encara que per realitzar els assajos clínics amb dones el grup tornarà a sol·licitar finançament europeu.