Facebook    Twitter

La DOP Oli de l’Empordà inscrita al registre comunitari de la Unió Europea

La DOP Oli de l’Empordà inscrita al registre comunitari Catalunya compta ja amb cinc DOP reconegudes en l’oli d’oliva

11/03/2015 – OLIMERCA

La Comissió Europea ha aprovat la inclusió de l’oli de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà entre els aliments amb indicacions de qualitat protegits per la Unió Europea (UE). Així, aquest oli d’oliva verge s’afegirà a la llista de més de 1.200 productes agroalimentaris no vínics amb DOP, Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitats Tradicionals Garantides (ETG), que compten amb el reconeixement de la UE. Més de 180 d’aquests corresponen a aliments produïts a Espanya i 19 a Catalunya.

D’aquestes 19 denominacions catalanes, 5 corresponen a les DOP d’oli d’oliva verge extra (DOP Les Garrigues, DOP Siurana, DOP oli de Terra Alta, DOP oli del Baix Ebre-Montsià, i a partir d’ara DOP Oli de l’Empordà).

La qualitat i singularitat de l’oli de la Denominació d’Origen Protegida Oli de l’Empordà vénen avalades per les varietats específiques de la zona: Argudell, Corivell i Verdal (Llei de Cadaqués); i a finals del segle XX es va introduir la varietat Arbequina. L’oli de l’Empordà té un aspecte clar, net i transparent. Presenta una complexitat notable, amb aromes que recorden al fonoll, a l’ametlla i als anissos. El gust i les sensacions que desprèn canvien segons quin és el fruit que l’ha produït. Les varietats Argudell i Corivell tenen un delicat equilibri entre dolç i amarg, mentre que la varietat Llei de Cadaqués dóna lloc a un oli afruitat, madur i amb un cert grau de picant.

La zona de producció comprèn els terrenys situats en els municipis de les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Gironès (Crespià, Esponellà i Vilademuls).