Facebook    Twitter

Les DO de l’oli d’oliva demanaran un regulació unificada a totes les Comunitats Autònomes

Es persegueix evitar una competència deslleial i la confusió en l’etiquetatge

19/03/2015 – OLEO REVISTA

Amb l’objectiu d’evitar la competència deslleial, els consells reguladors de les denominacions d’origen d’oli d’oliva verge extra demanaran a la Unió Europea i al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient una regulació “clara i unificada” en totes les comunitats autònomes al voltant d’aquest producte. Aquesta serà una de les prioritats de l’Associació Sectorial de les Denominacions d’Origen de l’Oli d’Oliva, segons ha declarat el seu president, Joan Segura.

Actualment, cada regió estableix el seu propi criteri sobre marques genèriques, el que afavoreix la utilització de denominacions de venda confuses en l’etiquetatge. Segons afirma Segura, “això està provocant molta inquietud”, ja que hi ha marques que no estan adscrites a un consell regulador d’oli d’oliva, però utilitzen etiquetatge del tipus “envasat en” o “producte de” que poden confondre al consumidor.

L’Associació Sectorial de les Denominacions d’Origen de l’Oli d’Oliva té previst sol·licitar reunions a Brussel·les i Madrid per traslladar, tant a la UE com al Ministeri, la necessitat d’establir unes normes comunes a totes les comunitats autònomes per evitar l’engany i la confusió del consumidor.

La valorització dels olis de més qualitat serà una altra de les prioritats de l’entitat. Per això es mirarà quin lloc ocupen els Consells Reguladors de les Denominacions d’Origen dins la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol amb l’objectiu de “treballar per un gran producte que és el verge extra “. En aquest organisme i tenen representació els agricultors, cooperatives, almasserers i exportadors d’oli.

Segons Joan Segura, “les accions promocionals de la Interprofessional s’han de dirigir especialment a difondre les bondats dels olis de més qualitat, els verges extra, i no tant els refinats. Altres països, com Itàlia, ja aposten per aquests segments de major prestigi i valor afegit en les seves actuacions divulgatives”.