Facebook    Twitter

Es vol instar a la Comissió Europea a aplicar una moratòria en els nivells d’ésters etílics

La Junta d’Andalusia i el Sector Oleícola insten al govern a demanar una moratòria al Reglament Europeu sobre reducció d’èsters etílics en l’oli d’oliva.

OLEO REVISTA 24/04/2015

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Desenvolupament Rural de la Junta d’Andalusia, juntament amb representants del sector oleícola, donen suport a instar a la Comissió Europea a que apliqui una moratòria en la reducció dels nivells d’èsters etílics de l’oli que preveu el Reglament europeu, fins que els estudis científics corroborin si les mesures previstes en el reglament són les adients i s’arribi a un consens en el si del Consell Oleícola Internacional (COI).

Aquesta petició, que la consellera en funcions, Elena Escurçons, ha traslladat per escrit a la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha tingut el suport unànime de totes les entitats que integren la Taula de la Qualitat de l’Oli de Oliva, que s’ha reunit a Sevilla. “Defensem la qualitat dels nostres olis per sobre de tot, és essencial, però emparada en estudis científics. I fins ara no hi ha arguments sòlids que demostrin que la reducció dels èsters etílics assegura una major qualitat “, ha afirmat la consellera.

Durant la trobada, en què han participat representants de les organitzacions agràries, cooperatives, industrials fabricants d’oli, l’administració central, l’Institut del Greix, consells reguladors d’oli i la Conselleria, Elena Escurçons ha recordat que en el si del COI es van acordar modificacions en alguns paràmetres físics-químics per detectar millor possibles casos de fraus.

Segons ha explicat, en el cas dels èsters etílics (compostos que es formen en combinar un àcid gras lliure amb un alcohol de cadena curta en una reacció química que s’anomena esterificació), alguns estudis preliminars indicaven que el nivell podia evolucionar durant el període d’emmagatzematge; per la qual cosa es va acordar supeditar aquests nivells als resultats dels estudis científics. No obstant això, en la seva transposició a la normativa europea no es va incloure aquesta excepció. Aquest Reglament va entrar en vigor al març de 2014 i per als olis de la campanya 2013/2014 exigia un nivell màxim d’èsters etílics de 40 mil·ligrams per quilo.

En aquesta campanya (2014/2015) s’ha aplicat un nivell màxim de 35 mil·ligrams per quilo i per a la pròxima, està previst un nivell de 30 mil·ligrams per quilo, el que pot deixar exclosos a alguns olis d’oliva verge extra de gran qualitat, ha assegurat. Sobre aquest assumpte, ha incidit en la feina que s’està desenvolupant per al desenvolupament d’estudis que permetin conèixer millor les variables que afecten al nivell d’èsters a l’oli i la seva evolució.