Facebook    Twitter

“Cal reforçar els controls i invertir més en investigació contra la Xilella fastidiosa”

Aquesta és la principal conclusió de la jornada sobre malalties de l’olivera organitzada per Asaja-Jaén, que s’ha centrat en la Xilella Fastidiosa i el Verticilium dahliae (verticillium o verticil·liosi).

10-06-2015 OLEOREVISTA

Que cal reforçar els controls i la investigació per evitar que el bacteri de la Xylella fastidiosa es propagui més enllà de la zona localitzada actualment, a la Pulla italiana, ha estat la principal conclusió a la que s’ha arribat en el marc de la jornada “L’amenaça de les malalties en l’olivar: Xylella enutjosa i Verticillium dahliae”. A més, la UE hauria de destinar partides econòmiques a aquesta investigació i a les oliveres ja afectades o susceptibles de ser-ho.

En aquesta trobada, celebrada a IFEJA Jaén i organitzada per Asaja-Jaén, s’han estudiat dues de les malalties més letals que afecten a l’oliverar, el Verticillium dahliae i la Xylella fastidiosa, de la mà de dos dels investigadors del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), com són Miguel Montes i Rafael Jiménez Díaz, també president de l’Associació Espanyola de Sanitat Vegetal.

Referent a la Xylella, Jiménez Díaz ha deixat clar que la causa una nissaga molt específica de la Xylella fastidiosa, que és la subespècie pauca i que, és aquí on es centren totes les  investigacions del CSIC per a la seva detecció i protocol de diagnòstic. L’investigador ha assenyalat que la Xylella “destrueix l’arbre adult i el jove” i que el perill rau en la facilitat de propagació, a través dels insectes “que xuclen el xilema de l’arbre i mantenen el bacteri en el seu aparell bucal “. “Són insectes que existien abans del bacteri i existiran, però que han de ser diana,i reduir-ne la població per minvar la magnitud de l’efecte de contagi en els casos en què sigui necessari”. Rafael Jiménez ha puntualitzat també que l’agricultor, per llei, ha de denunciar si sospita d’un arbre o explotació afectada.

Pel que fa al Verticillium, s’ha explicat què encara no hi ha remei definitiu., però sí alguns mètodes per reduir l’impacte de la malaltia en l’arbre i evitar contagis innecessaris a través del sòl o de plantes ja infectades.

A més de Jiménez Díaz i Miguel Montes, també han intervingut en les jornades Juani Nieto i Dolors Peña, que han presentat el Centre d’Assessorament Tècnic Agrari Olivarum, de la Fundació Caixa Rural