Facebook    Twitter

La Farga de l’Arion d’Ulldecona, amb 1.701 anys, l’olivera més vella de la Península Ibèrica

Un altra olivera datada ha estat la de la a Farga del Pou del Mas (Baix Maestrat), amb una edat estimada de 1.182 anys.

NACIO DIGITAL – 18/06/2015

FOTOGRAFIA: www.turismeulldecona.com

Segons un estudi de la Universitat Politècnica de Madrid l’olivera coneguda com “la Farga d’Arion”, ubicada al terme municipal d’Ulldecona, té una edat estimada de 1.701 anys. Per tant, s’hauria plantat l’any 314 dC, durant el regnat de l’emperador Constantí I (306-337 dC).

L’estudi ha estat dirigit pel catedràtic de Dasometria de l’Escola tècnica superior d’enginyers de muntanyes, forestals i de medi natural de la UPM, Antonio Prieto. Els seus resultats demostren que La Farga de l’Arion és l’arbre datat més antic de la Península Ibèrica i està entre els més vells de tot el món. La Farga del Pou del Mas, ubicada a la Jana (Baix Mestrat), també s’ha inclòs en aquest estudi, i s’ha datat amb 1.182 anys. Aquesta olivera es va plantar doncs l’any 833, durant l’emirat d’Abderraman II (822-852 dC)

Per tal de realitzar la datació d’aquests arbres s’han tingut en compte el perímetre del tronc dels arbres a 50 centímetres del sòl i, amb telemetria làser, s’ha aixecat la secció que ha permès efectuar els càlculs específics per esbrinar l’edat de l’arbre. Un procediment alternatiu a altres mètodes, com el carboni 14 o el mesurament dels anells de creixement, que no s’han pogut aplicar en aquests casos.

Els treballs han estat patrocinats per la fundació del Banc Santander a instàncies de la Mancomunitat de la Taula del Sénia.

Al Territori del Sénia, format per 27 pobles valencians, catalans i aragonesos, s’hi troba la major concentració d’oliveres monumentals del món: 4.798 de més de 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, repartits per 22 pobles.