Facebook    Twitter

La taula sectorial de l’oli d’oliva detecta alentiment en el mercat

 La producció ha baixat un 53% respecte a l’anterior campanya mentre que es detecta un bon comportament del mercat exterior.

OLEOREVISTA – 26/06/2015

El Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha mantingut el 31 de maig una reunió amb els sectors de l’oli d’oliva i l’oliva de taula per analitzar les dades de producció, moviments i existències d’aquests productes. En aquesta reunió han manifestat apreciar un cert alentiment del mercat, amb un menor ritme de les operacions, necessari per garantir l’enllaç de campanya.

En relació amb l’oli d’oliva, destaca el bon comportament del mercat exterior, amb un increment del 7% de les tones exportades fins a finals del mes de maig, respecte a la mitjana de les quatre últimes campanyes. “Aquesta dada posa de manifest l’esforç que està realitzant el sector per mantenir la presència en els mercats mundials, sobretot si es té en compte la reduïda collita d’aquest any”, assenyalen.

En relació amb el mercat d’origen, en les últimes setmanes s’han observat petites variacions, amb una major diferenciació de les cotitzacions segons qualitats i mercats. Quant a la producció, aquesta ascendeix a 835.000 tones, un 53% menys respecte a la campanya passada i un 38% inferior a la mitjana de les quatre últimes. Amb dades provisionals, les importacions per al mes de maig s’estimen en 104.500 tones, mentre que les exportacion es quantifiquen en 587.800 tones, amb una disminució del 18% respecte a la campanya anterior, tot  l’augment del 7% en relació a la mitjana de les quatre últimes campanyes. La mitjana de sortides mensual per aquest període és de 73.480 tones.

La comercialització total (mercat interior aparent + Exportacions) ha arribat fins 992.900 tones, fet que suposa un descens del 17% respecte a la campanya anterior i una xifra pràcticament similar a la mitjana de les quatre últimes. La mitjana mensual de sortides d’aquest període és de 115.360 tones.

Mentrestant, el volum total d’existències és de 517.000 tones, que descendeix en un 45% respecte a la mitjana de les quatre campanyes anteriors. A les almàsseres s’emmagatzemen 308.600 tones, el que suposa una disminució del 60% respecte a la mitjana de les quatre precedents, mentre que en les envasadores, refineries i operadors se situen altres 208.400 tones.

Així mateix, atesa la importància que té el mercat exterior per a l’oli d’oliva, el Ministeri d’Agricultura ha presentat una anàlisi de les exportacions durant la primera meitat de la campanya 2014/2015. En aquest estudi s’assenyala que les categories verge extra i verge suposen el 73% de les exportacions espanyoles d’oli d’oliva. A més, s’ha experimentat una revaloració de les esmentades categories en relació amb la campanya passada, amb un increment del valor unitari mitjà d’un 24%.