Facebook    Twitter

La producció mundial d’oli d’oliva arribarà a 2,6 milions de tones en la campanya 2015/2016

Durant la campanya 2014/2015 el Consell Oleícola Internacional ha detectat, segons dades no provisionals, una producció de 2,2 milions de de tones, un 29% inferior a la campanya 2013/2014. Aquesta disminució es deu principalment a la caiguda de la producció en els països europeus. Espanya és el pais que més disminució ha tingut, amb un 53% menys que a l’anterior campanya

17/07/2015 – OLEOREVISTA, AGROINFORMACIÓN i COI

Segons l’aforament de producció realitzat pel Grup GEA, de cara a la propera campanya 2015/2016, la producció internacional d’oli d’oliva es situarà al voltant dels 2,6 milions de tones. Aquesta previsió de producció és una de les més completes i exhaustives que es realitzen a nivell mundial, ja que compta amb dades procedents de 500 entitats procedents dels 47 països dels cinc continents que produeixen actualment oli d’oliva. No obstant això, adverteixen que cal prendre aquestes dades amb tota la cautela que exigeixen els càlculs predictius, ja que les xifres poden variar en funció de les circumstàncies dels propers mesos.

Respecte a Espanya, el principal país productor al món, la producció podria arribar, si les circumstàncies climatològiques actualment desfavorables ho permeten, els 1,26 milions de tones. Això suposa un increment significatiu de la producció en territori espanyol després de la baixa collita obtinguda en la campanya 2014/2015. Itàlia se situaria en el segon esglaó del rànquing de producció, amb 330.000 tones, el que implica un creixement del 50% respecte a la campanya anterior. A continuació se situa Grècia, amb una aportació del 17%, quedant-se en 240.000 tones.

Per la seva banda, Turquia veuria reduïda la seva producció fins quedar-se en 165.000 tones. Passant ja als països africans, la collita també serà menor a Tunísia, on es calcula una producció de 145.000 tones d’oli d’oliva. Una dada significativa és que els cinc principals països productors (Espanya, Itàlia, Grècia, Tunísia i Turquia) han assumit el 77% de la producció mundial en les últimes deu campanyes. Els 42 països restants ofereixen menys del 25 % de la quantitat global produïda.

El president de GEA Westfàlia Separator Ibèrica, Juan Vilar Hernández, deixa clar que “les circumstàncies climatològiques que no estan sent les més adequades i beneficioses per al cultiu, el consum intern, així com l’enllaç resultant d’aquestes magnituds conjuntament amb les sortides al mercat internacional, aniran determinant l’evolució i tendència dels preus en origen “.

EL PREU DE L’OLI D’OLIVA A L’ALÇA

Paral·lelament, els preus en origen de l’oli d’oliva han patit una tendència l’alça, amb repunts en totes les categories aquests dies, encara que amb poques transaccions.

Mentre que augmenta la preocupació dels agricultors pels efectes de les altes temperatures que estan fent efecte en les oliveres, la patronal d’almàsseres industrials Infaoliva indicava, en el seu seguiment de mercat, que els corredors sortien al mercat a comprar verges extra des de 3,68 euros / kg; verges des 3,317 euros i llampants a partir dels 3,160 euros per quilo. Això rperesenta, segons algunes estadístiques, que en l’últim any ha augmentat el preu entre el 40 i el 53% al nostre país.