Facebook    Twitter

L’oliva de taula en el punt de mira de l’AICA

L’Agència d’Informació i Control Alimentaris del Ministeri d’Agricultura (AICA) posarà en marxa en el sector de l’oliva de taula una campanya d’inspeccions i sancions

OLEO REVISTA – 21/09/2015

L’AICA ha rebut diverses denúncies que posen de manifest l’incompliment generalitzat de l’obligació legal de subscriure un contracte per escrit en les operacions de compravenda d’oliva de taula.Per tal de frenar aquesta mala praxi, l’AICA posarà en marxa, en el sector de l’oliva de taula, una campanya d’inspeccions i sancions amb  finalitat dissuasòria. Així ho ha assegurat el director de l’AICA, José Miguel Herrero, durant la seva intervenció en la XXXIII Jornada d’Oliva de Taula d’Asaja-Sevilla, celebrada dijous passat, 17 de setembre.

Durant la seva intervenció, Herrero va recordar que la Llei de Millora de la Cadena Alimentària obliga als industrials i als “llocs de compra” que es proveeixen de la producció dels agricultors d’oliva de taula a signar un contracte per escrit en transaccions comercials superiors a 2.500 euros . En aquest contracte ha de quedar reflectit un preu fix o bé un preu que es pugui determinar amb un indicador concret, objectiu i verificable, expressament establert en el contracte. Aquesta norma empara a l’agricultor enfront de les males pràctiques comercials i contra la coneguda pràctica de lliurar la mercaderia als compradors sense conèixer el seu preu.

José Miguel Herrero va informar de la possibilitat que se’ls ofereix de denunciar directament a l’Agència les pràctiques de les indústries o dels llocs de compra que es neguin a fer contracte o presentin a l’agricultor un contracte que no reculli el preu o no compleixi amb algun dels aspectes que marca la Llei.

Segons anàlisis recents, els oliverers d’oliva de taula obtindran aquest any rendibilitat de les seves oliveres per primera vegada en els últims 17 anys. La bona marxa del mercat de l’oli d’oliva, amb preus que superen els 4 euros / quilo, i l’escassetat d’oliva de taula, han provocat un increment d’entre el 30 i el 35% dels preus de l’oliva en verd. Amb el que l’oliva de taula recupera els preus als quals cotitzava a mitjans dels anys 90, quan el cultiu era rendible.

La sequera i les altes temperatures, han ocasionat que gran part de les oliveres de secà no reuneixin les condicions per ser de taula, el que redundarà en un descens de la collita prevista per a aquesta campanya. S’estima que la producció nacional d’oliva de taula estarà al voltant de les 460.000 tones, un 15,5% menys de les que es van recol·lectar la passada campanya, en què se’n van collir 545.000 tones. I aquestes previsions probablement continuïn a la baixa, ja que la climatologia tampoc està afavorint la campanya i no s’esperen pluges en els pròxims dies.