Facebook    Twitter

La baixa disponibilitat de producte fa caure les cotitzacions i les operacions

Segons una anàlisi realitzat per la taula sectorial de l’oli d’oliva, es palesa una desacceleració de les cotitzacions degut a la baixa disponibilitat.

05/07/2015 – OLEO REVISTA

A data de 30 d’agost, la taula sectorial de l’oli d’oliva i l’oliva de taula ha realitzat una profunda anàlisi sobre el mercat de l’oli d’oliva i de l’oliva de taula. Pel que fa al primer, s’ha constatat una desacceleració en les cotitzacions en les últimes setmanes, tot i que el nivell d’operacions és reduït, fruit de les baixes disponibilitats que hi ha al mercat, especialment en les almàsseres, a l’espera de la nova collita.

El volum total d’existències és de 261.000 tones, fet que suposa un 57% menys respecte a la mitjana de les quatre campanyes anteriors. A les almàsseres s’emmagatzemen 100.300 tones, fet que suposa una disminució del 78% respecte a la mitjana de les quatre precedents, mentre que en les envasadores, refineries i operadors se situen altres 160.700 tones.

Les dades analitzades en aquesta reunió mostren com la producció d’oli en aquesta campanya ha ascendit a 838.800 tones, fet que suposa un descens del 53% respecte a l’obtingut en la campanya passada i un 38% inferior a la mitjana de les quatre últimes.

Les exportacions, amb dades encara provisionals per al mes d’agost, es quantifiquen en 771.900 tones, amb una disminució del 24% respecte a la campanya anterior i l’1% en relació amb la mitjana de les quatre últimes campanyes. La mitjana de sortides mensual per aquest període és de 70.170 tones. Les importacions pel mes d’agost s’estimen en 147.500 tones.

La comercialització total ha arribat fins 1.255.700 tones, fet que suposa un descens del 19% respecte a la campanya anterior i d’un 4,5% per sota de la mitjana de les quatre últimes. La mitjana mensual de sortides d’aquest període és de 111.430 tones.

Pel que fa a la campanya d’oliva de taula 2014/2015, ja finalitzada, s’ha saldat amb una reducció de la producció, que ha arribat a 547.000 tones, fet que suposa un descens del 4% respecte a la campanya passada, el bon comportament de la comercialització (amb un increment de les exportacions del 15% respecte a la campanya precedent i del consum interior) ha permès obtenir un balanç positiu de la campanya, el que ha suposat la reducció d’existències en un 10% i les situa en poc més de 300.000 tones.

D’altra banda, el Ministeri ha informat al sector de l’oliverar sobre el Pla Nacional de Contingència de Xylella fastidiosa, que complementa i desenvolupa les mesures comunitàries establertes al respecte, amb l’objectiu d’evitar la introducció del bacteri al nostre país. Finalment, el Ministeri ha explicat als representants del sector les últimes novetats en relació al contingent d’importació d’oli d’oliva procedent de Tunísia. També s’ha ofert informació sobre el grup de treball constituït en el marc del Consell Oleícola Internacional (COI), per elaborar un estudi sobre la cadena de valor de l’oli d’oliva.