Facebook    Twitter

S’inicia el cicle de Diàlegs Saludables, impulsat per la Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol

Els Diàlegs Saludables reivindiquen tornar a una alimentació més tradicional i saludable

Autor: Oleo Revista
Foto: Grup Tecnipublicaciones

La Interprofessional de l’Oli d’Oliva Espanyol, a través de la seva marca promocional Aceites de Oliva de España i sota el patrocini del Consell Oleícola Internacional (COI), va inaugurar a Madrid el dia 7 d’octubre el Primer dels seus Diàlegs Saludables, que fins al pròxim 2 de desembre recorreran diverses ciutats espanyoles amb l’objectiu de divulgar els efectes saludables del consum d’oli d’oliva dins una dieta equilibrada. Pedro Barato, president de la Interprofessional de l’Oli d’Oliva, ha destacat que “els experts porten anys advertint què patim una autèntica epidèmia d’obesitat i enfermetats lligades als hàbits d’alimentació i vida molt allunyats de la dieta mediterrània. Nosaltres propugnem tornar a una alimentació més saludable. I per fer-ho ens recolzem en investigacions punteres que han demostrat què els olis d’oliva tenen efectes molt beneficiosos per a la salut “.

A la inauguració també ha participat el ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, que ha reivindicat el paper de l’oli d’oliva com un dels actius més potents de la promoció de la salut a Espanya. El ministre ha recordat que, tot i que Espanya és un dels països del món amb major taxa d’esperança de vida, el ritme de vida actual pot fer-nos abandonar el patró de dieta mediterrània i dels hàbits de vida relacionats, el que condueix a l’augment de l’obesitat i d’altres malalties. Segons l’última enquesta nacional de salut, a Espanya el 36,7% dels adults presenten sobrepès i el 17% obesitat. És a dir, el 53,7% de la població adulta espanyola té excés de pes.

En aquesta trobada en format de tertúlia hi han participat el doctor Ramon Estruch, director de l’estudi Predimed (Prevenció amb Dieta Mediterrània), que ha destacat les troballes a què han arribat amb aquest estudi, entre els quals destaquen que una Dieta Mediterrània amanida amb oli d’oliva contribueix a prevenir la diabetis, l’obesitat, el deteriorament cognitiu i el càncer de mama. D’aquesta manera, cal consumir almenys cinc cullerades d’oli d’oliva al dia com a base d’una correcta alimentació.

També hi ha participat l’atleta olímpic Chema Martínez, que ha explicat el que aporta el consum de l’oli d’oliva a un esportista d’elit com ell. S’ha definit com “un consumidor d’oli d’oliva habitual i un enamorat de les seves diferents varietats”. La seva relació amb l’oli d’oliva ve de lluny, i ha reconegut que fa anys era difícil trobar aquest producte en països com el Japó, pel que en els seus viatges sempre l’acompanyava una ampolla de suc d’oliva per amanir els seus àpats. Finalment, Mikel López Iturriaga, periodista i blocaire expert en gastronomia, afirmava que l’oli d’oliva és un dels productes que millor defineix la cuina espanyola, inimaginable sense aquest producte.

La cloenda ha anat a càrrec de la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, que ha assenyalat que el sector de l’olivar i l’oli d’oliva són sectors absolutament estratègics al nostre país. En primer lloc, des del punt de vista del propi territori, ja que Espanya dedica al cultiu de l’olivar prop de 2.600.000 hectàrees i està present en 13 comunitats autònomes. Així mateix, considera especialment importants les línies d’investigació que ens ajudin a posar en valor la producció d’oli d’oliva, “un producte tan important per als consumidors i per a l’economia de tants municipis espanyols”. Finalment, García Tejerina ha recalcat que de les investigacions que es realitzen depenen, en part, els arguments que després es faran servir en les campanyes d’informació i promoció del consum d’aquest producte en tots els països. Per això, la ministra ha agraït al Consell Oleícola Internacional i la Interprofessional de l’Oli Espanyol que “dediquin els seus esforços a donar suport a les investigacions que tracten de fonamentar científicament el valor què ja tots coneixem té el nostre oli d’oliva”.

Els propers Diàlegs Saludables tindran lloc a Sevilla, el 21 d’octubre, Bilbao, el 4 de novembre ia Barcelona, ??el 2 de desembre.

Aquí hi trobareu el link a la web Dialogos Saludables